Europoslanci schválili viac munície pre Ukrajinu

Vojna na Ukrajine môže byť príležitosťou pre slovenské zbrojárske firmy. Aspoň pre tie, ktoré vyrábajú muníciu. Európsky parlament vo štvrtok odklepol zvýšenie európskej výroby nábojov a rakiet, čím chcú urýchliť dodávky na Ukrajinu. Celkové náklady zákazky by mali byť vo výške 500 miliónov eur. Ukrajinským obrancom chýba najmä munícia kalibru 155 milimetrov.

01.06.2023 13:16
munícia, 155 Foto: ,
Ukrajina potrebuje na úspešný boj dostatočné množstvo delostreleckej munície kalibru 155 milimetrov.
debata (117)

Slovensko je navyše jednou z iba troch krajín na svete, ktoré podporujú Ukrajinu a zároveň sú schopné vyrábať práve aj 152 milimetrový typ munície. Tento typ delostreleckých nábojov je možné použiť v mnohých v súčasnosti používaných zbraňových systémoch a húfniciach po celom svete. Slúži proti pechote či ľahko obrneným cieľom.

Video
Naď: Slovensko má kapacity vyrábať pre Ukrajinu muníciu / Zdroj: SFPA

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) pre denník Pravda uviedol, že výroba munície pre Ukrajinu pomôže firmám v Snine a Dubnici nad Váhom. „Slovensko, ako krajina s tradíciou strojárskej a zbrojárskej výroby, môže mať len prospech z peňazí, ktoré pochádzajú zo spoločného európskeho projektu, aby sme pomohli ľuďom, ktorí bránia nás všetkých,“ zdôraznil pre Pravdu europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Slovenská vojenská pomoc Ukrajine

  • Pomoc zo Slovenska zahŕňala systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovacie systémy Božena, tri desiatky vyradených bojových vozidiel pechoty BVP-1, päť dopravných vrtuľníkov, muníciu, palivo a najnovšie tiež 13 stíhacích lietadiel MiG-29 a časť protilietadlového raketového systému KUB.
  • Slovensko taktiež predalo Ukrajine sedem húfnic typu Zuzana 2.
  • Okrem techniky a humanitárnej pomoci Slovensko podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom prevádzky na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Celkovo Slovensko poskytlo Ukrajine už 12 balíkov pomoci.

Nové pracovné príležitosti

Ak sa Únia nakoniec rozhodne finančne podporiť produkciu munície, podľa Štefanca pomôžu aj slovenskému zbrojárskemu priemyslu. Štefanec dodal, že pre Slovensko toto rozhodnutie môže znamenať nové pracovné príležitosti. „Zločinecká ruská invázia na Ukrajinu znamená, že dennodenne musíme venovať pozornosť bezpečnostným otázkam. Ukrajinci nebránia len svoju krajinu, ale bránia celú Európu. Oni nás požiadali o to, aby sa mohli lepšie ubrániť a aby sme im dodávali náboje, ktorých je nedostatok,“ zdôraznil Štefanec.

„Sme pripravení pomôcť naplniť spoločnú ambíciu Európskej únie týkajúcu sa poskytnutia delostreleckej munície pre Ukrajinu. Náš domáci obranný priemysel má pre to potrebné kapacity i odborné znalosti,“ skonštatoval minister obrany Martin Sklenár.
Video
Europoslanec Štefanec: Výroba munície pre Ukrajinu podporí naše podniky / Zdroj: TV Pravda
Kaliber 155 milimetrov vyrába na Slovensku pološtátna firma ZVS Holding, v ktorej vlastní polovičný podiel skupina Czechoslovak Group českého podnikateľa Michala Strnada. Delostreleckú muníciu podľa slovenského ministra vyrába 15 firiem v 11 členských štátoch európskeho bloku. Tento rok v marci slovenské ministerstvo obrany uviedlo, že ZVS Holding pred ruskou inváziou na Ukrajinu vyrábal ročne zhruba 20-tisíc kusov. Tento rok by sa produkcia podľa skoršieho vyjadrenia Sklenárovho predchodcu vo funkcii ministra obrany Jaroslava Naďa mala zvýšiť na 30-tisíc kusov.

Najmenej milión nábojov

Krajiny Európskej únie ešte v marci odobrili trojfázový akčný plán, na ktorého základe bude ukrajinským jednotkám počas nasledujúcich 12 mesiacov dodaných najmenej milión nábojov kalibru 155 milimetrov. Chcú doplneniť aj strategické zásoby členských štátov, z ktorých časť je po zaslaní vojenskej pomoci Ukrajine už takmer minutá.

Je to víťazstvo Európy

Hoci európsky parlament návrh schválil 446 hlasmi za, pričom 67 členovia hlasovali proti a 112 sa hlasovania zdržali, ešte to neznamená, že sa produkcia okamžite spúšťa. Najskôr musia prebehnúť ešte rokovania s Radou Európskej únie s cieľom dosiahnuť politickú dohodu, o ktorej budú poslanci hlasovať v júli v pléne. Európsky parlament musí s radou rokovať o všetkých kľúčových legislatívnych rámcoch. V Rade sa stretávajú ministri zo všetkých krajín Únie, ktorí diskutujú a rozhodujú o politikách a právnych predpisoch. O otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky musia hlasovať jednomyseľne.

"Toto rozhodnutie predstavuje významný krok vpred v oblasti bezpečnosti a obrany našej Únie, a najmä v našej neochvejnej podpore Ukrajiny v súvislosti s prebiehajúcou ruskou agresiou,“ podotkol vedúci rokovacieho tímu Cristian Bușoi. Podľa neho rozhodnutie posilní schopnosť Európskej únie reagovať na bezpečnostné výzvy. „Je to víťazstvo Európy a našej kolektívnej bezpečnosti. Parlament je teraz pripravený rokovať s Radou a dúfame, že čo najskôr dosiahneme dohodu,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Rusko #Európsky parlament #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna