Prigožin vie, ako na víťazstvo. Aká bude ďalšia úloha pre vagnerovcov?

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naznačil, že ďalšou úlohou pre jeho bojovníkov by mohla byť obrana ruského územia. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

01.06.2023 17:30
prigožin Foto: ,
Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sklade šampanského v Bachmute na Ukrajine. 29. máj 2023
debata (50)

Prigožin ruským vojenským novinárom povedal, že vagnerovci potrebujú „aspoň mesiac na zotavenie“ po bojoch vo východoukrajinskom Bachmute. Potom vzniknú „ďalšie šarvátky, myslím, s najväčšou pravdepodobnosťou tentoraz na ruskom území“.

Vodca vagnerovcov sa takto vyjadril v čase útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť, kde protiputinovskí ruskí dobrovoľníci tvrdia, že znova vstúpili na ruské územie. Kremeľ tvrdí, že ich odrazilo a nenarušili štátnu hranicu.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva

Bojovníci z Vagnerovej skupiny by mali opustiť Bachmut do 5. júna a nahradiť by ich tam mali ruské ozbrojené sily. Prigožin povedal, že jeho jednotky sa premiestnia do táborov v Doneckej a Luhanskej oblasti ďalej od línie kontaktu.

Mobilizácia a popravy

Prigožin sa tento týždeň vydal na „turné“ po Rusku. Počas dvoch dní usporiadal tlačové konferencie v troch mestách, kde predstavil svoj projekt „Vagnerovci. Druhý front“. Okrem iného loboval za trest smrti či plánované hospodárstvo, píše portál idnes. Receptom na víťazstvo je podľa neho všeobecná mobilizácia, disciplína a popravy.

Podľa nezávislého portálu Meduza sa Prigožinov projekt zameria na „vojensko-vlasteneckú výchovu mládeže“ alebo na to, aby s Rusmi „úprimne hovoril“ o problémoch súvisiacich s vojnou na Ukrajine a nielen o „úspechoch“ ruského ministerstva obrany. S ním je Prigožin v dlhodobom konflikte.

Europoslanec Štefanec: Výroba munície pre Ukrajinu podporí naše podniky
Video
Zdroj: TV Pravda

Prigožin na konferenciách, ktoré usporiadal v Jekaterinburgu, Vladivostoku a Novosibirsku, povedal, že vojna bude dlhá a je nutné vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. „Ak urobíme všetko správne, predpovedám, že do dvoch rokov oslobodíme Donbas a za tri až štyri roky sa dostaneme do Kyjeva,“ povedal.

Na dobytie Donbasu bude podľa neho treba asi 200-tisíc vojakov. „K dobytiu Kyjeva je nutné zalarmovať celú spoločnosť a previesť celú ekonomiku na výrobu zbraní a munície,“ uviedol podnikateľ, podľa ktorého treba do vojny zmobilizovať dva milióny Rusov.

„Recept na víťazstvo v špeciálnej vojenskej operácii je okrem generálnej mobilizácie aj dobré vedenie armády, disciplína a popravy dezertérov. Zo všetkých šéfov obranných podnikov je nutné urobiť armádny personál. Je nutné zo zeme urobiť vojenské monštrum, aby sme tu mali viac zbraní ako v KĽDR,“ dodal vodca vagnerovcov Prigožin.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Prigožin zúri. Po útoku dronov na Moskvu zasypal ministerstvo obrany nadávkami
50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci