Dôvera v prezidenta Pavla sa po jeho nástupe do úradu medzi Čechmi značne zvýšila

Dôvera obyvateľov Česka v prezidenta Petra Pavla sa po jeho nástupe do úradu značne zvýšila. Najnovšie údaje Centra pre výskum verejnej mienky ukazujú, že Pavlovi dôverujú takmer tri pätiny ľudí.

01.06.2023 19:44
Petr Pavel Foto: ,
Český prezident Petr Pavel
debata (9)

Súčasnej hlave štátu vyjadrilo dôveru 58 percent ľudí, z toho 24 percent uviedlo, že jej „rozhodne dôveruje“. Naopak nedôveru uviedlo 36 percent opýtaných. Pavlov predchodca Miloš Zeman získal v poslednom prieskume dôveru 38 percent Čechov.

Tradične najviac ľudí dôveruje starostom (67 percent) a obecným zastupiteľstvám. Najnižšiu dôveru majú Poslanecká snemovňa a vláda, zhodne 32 percent.

Video
Petr Pavel prichádza na Pražský hrad

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom z februára a marca tohto roka sa hodnotenie inštitúcií významne neposunulo. „V prípade novozvoleného prezidenta však môžeme vidieť, že dôvera k nemu je o 20 percentuálnych bodov vyššia a nedôvera o 25 percentuálnych bodov nižšia než bola na prelome roka pri jeho dosluhujúcom predchodcovi,“ upozornil CVVM.

Vyššiu nespokojnosť podľa autorov výskumu vyjadrovali ľudia nad 55 rokov, respondenti so stredným a nižším vzdelaním, dôchodcovia a tí, ktorí volia hnutie ANO, SPD či stranu KSČM. Nespokojní sú aj nevoliči a ľudia, ktorí skúmaným inštitúciám nedôverujú.

Výskum CVVM sa uskutočnil od 27. marca do 22. mája a zapojilo sa doň 834 respondentov starších než 15 rokov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel