USA odvrátili bankrot, k dlhovému stropu sa vrátia až po prezidentských voľbách

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu USA, oznámili tlačové agentúry. Prezident Joe Biden privítal výsledok hlasovania ako "veľké víťazstvo amerického ľudu" a teší sa, že zákon čoskoro podpíše. Bez tohto kroku by federálna vláda v pondelok prestala byť schopná splácať svoje záväzky.

02.06.2023 05:44
USA, dlhový strop Foto:
Na tomto obrázku zo Senátnej televízie posledné hlasovanie 63:36 ukazuje schválenie zákona o zvýšení dlhového stropu vo štvrtok večer 1. júna 2023 v Senáte vo Washingtone.
debata (11)

Senátori zákon prijali pomerom hlasov 63 ku 36, čo odrážalo drvivý výsledok zo Snemovne reprezentantov Kongresu USA, ktorá schválila zákon o deň skôr, napísala agentúra AP.

Poznamenala, že kompromisný balík vyjednaný prezidentom Bidenom a republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym neteší ani republikánov, ani demokratov. Ale odkladá problém dlhového stropu, ktorý hrozil turbulenciami v americkej a svetovej ekonomike, až do roku 2025, keď bude po budúcoročných prezidentských voľbách v USA.

Do platobnej neschopnosti sa Spojené štáty ešte nikdy nedostali.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dlhový strop #prezident Joe Biden