Vojna bude trvať roky, intenzita sa oslabí, mieni americký minister

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil za "strategický neúspech" pre Moskvu vojnu, ktorú ruský prezident Vladimír Putin rozpútal vlani inváziou na Ukrajinu. Podľa neho konflikt Rusko do ďalších rokov výrazne oslabí. Šéf americkej diplomacie to uviedol pri svojej návšteve Fínska.

02.06.2023 12:19
Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas prejavu v Helsinskej radnici vo Fínsku v piatok 2. júna 2023.
debata (81)

„(Ruská) agresia je strategickým zlyhaním, ktoré pre nadchádzajúce roky zásadne znížilo vojenskú, hospodársku a diplomatickú silu Ruska a jeho vplyv,“ vyhlásil Blinken v prejave, ktorý predniesol v novej členskej krajine Severoatlantickej aliancie.

Americký minister zahraničia tiež uviedol, že Spojené štáty venujú od vypuknutia vojny na Ukrajine väčšiu pozornosť čínskej „hrozbe“. „Naša podpora Ukrajiny neoslabila naše schopnosti reagovať na potenciálne hrozby zo strany Číny či odinakiaľ. Naopak ich posilnila,“ podotkol Blinken.

Rakety? Lietadlá? Ukrajinci potrebujú odmínovacie tanky
Video

Ohľadom ukrajinského konfliktu sa Spojené štáty podľa Blinkena snažia nájsť s Kyjevom a ďalšími krajinami zhodu, ktorá by bola základom pre nastolenie mieru. USA súčasne podporujú iniciatívy ďalších krajín s cieľom ukončiť vojnu. „Podporíme snahy – či už Brazílie, Číny alebo iného štátu – pokiaľ pomôžu nájsť cestu k spravodlivému a trvalému mieru,“ povedal americký minister.

Blinken sa tento týždeň zúčastnil v Nórsku na stretnutí šéfov diplomacií krajín Severoatlantickej aliancie, kde ukrajinský konflikt patril k hlavným témam.

Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...
vojna na Ukrajine Čítajte viac Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je 600, tvrdí Medvedev
81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Antony Blinken