Ukrajina odmietla Orbánovu výzvu na prímerie a mierové rokovania s Ruskom

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odmietlo výzvu maďarského premiéra Viktora Orbána na mierové rokovania s Ruskom, informovala britská stanica BBC.

02.06.2023 18:00
ukrajina, dron, kyjev, šáhid Foto: ,
Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje dron Šáhid počas útoku ruskej armády na Kyjev 30. mája 2023.
debata (100)

V rozhlasovom rozhovore zverejnenom v piatok sa Orbán vyslovil za mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom pred začiatkom očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

„Skôr ako Ukrajinci začnú protiútok, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli prímerie a začali mierové rozhovory,“ povedal maďarský premiér. Zároveň sa označil za jediného premiéra v EÚ, ktorý je zástancom mieru, a zdôraznil, že sa pre to ocitá v zložitej situácii.

Rakety? Lietadlá? Ukrajinci potrebujú odmínovacie tanky
Video
Kyjev žiada Washington o odmínovacie vozidlá M1150, ktoré by mu mohli pomôcť prelomiť ruskú obranu. USA ich Ukrajine zatiaľ nedodali. / Zdroj: US Army

V reakcii na to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko vyhlásil, že mierové rozhovory budú možné až po úplnom stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny.

„Prímerie bez tejto podmienky by zmrazilo status quo, dalo by Rusku príležitosť preskupiť a nahromadiť (vojenské) sily a pristúpiť k novej vlne agresie. Dokazujú to (naše) skúsenosti z rokov 2014–22,“ napísal Nikolenko vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook.

Dodal, že pokračujúce každodenné ruské útoky na ukrajinské mestá dokazujú, že Moskva neuvažuje o iných scenároch ako o pokračovaní voj­ny.

Blinken Čítajte viac Vojna bude trvať roky, intenzita sa oslabí, mieni americký minister

„V záujme zmiernenia tejto situácie vyzývame predsedu maďarskej vlády, aby začal konať. Napríklad odsúdil ruskú agresiu, požadoval od Moskvy zastavenie vojny a návrat ruskej armády na ruské územie, pripojil sa k medzinárodným opatreniam na izoláciu Ruska a nepodkopával jednotu v EÚ,“ apeloval hovorca ukrajinského rezortu diplomacie.

Medzičasom – podľa BBC – aj Kremeľ uviedol, že nevidí žiadne možnosti pre ukončenie vojenských operácií proti Ukrajine.

„O dialógu sme hovorili už neraz – teraz (ale) takýto variant neexistuje. Nezvažuje sa a nie sú preň ani žiadne predpoklady,“ povedal podľa BBC hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Český minister zahraničia Lipavský: Ukrajine by som ponúkol členstvo v NATO
Video
Zdroj: TV Pravda
Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Rusko rieši dilemu: Posilniť vlastnú obranu alebo pozície na Ukrajine
100 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #mierové rokovania #vojna na Ukrajine