463. deň: Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu. Veríme, že uspejeme

Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu.

03.06.2023 07:10 , aktualizované: 18:30
Rusko, Ukrajina, armáda, vojna, konflikt, tank Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle medzi mestami Izium a Lymun
debata (251)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 463. deň
  • V centre ruskej pozornosti sa po Bachmute ocitla Marjinka, jej význam je sporný
  • Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu
  • Pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine je ohrozené, varovala Čaputová
  • Ukrajina by podľa Zelenského potrebovala 50 systémov Patriot, má ich však len dva
Rakety? Lietadlá? Ukrajinci potrebujú odmínovacie tanky
Video
Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...
Lloyd Austin / Li Šang-fu / Čítajte viac 462. deň: Majú sa Ukrajinci snáď vzdať? Čína vyzvala Západ, aby prestal Kyjevu posielať zbrane

18:30 Rusko v sobotu varovalo Spojené štáty pred oháňaním sa ultimátami v súvislosti s kolapsom novej zmluvy START o jadrovom odzbrojovaní. Moskva zároveň uviedla, že sa k tejto zmluve vráti, až keď sa Washington vzdá svojho nepriateľského postoja. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom roka oznámil, že Moskva pozastavuje svoju účasť na novej zmluve START, poslednej významnej dohode s USA o jadrovom odzbrojení. Tá obmedzuje počty jadrových zbraní oboch krajín a upravuje inšpekcie.

V reakcii na tento krok Ruska Washington tento týždeň oznámil odvetené kroky. Tie zahŕňajú napríklad odobratie víz ruským jadrovým inšpektorom, zamietnutie aktívnych žiadostí o monitorovanie jadrových lokalít či zrušenie povolení na vstup do amerického vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova tento krok Spojených štátov nebol prekvapením, pretože Washington o ňom Moskvu pred zverejnením informoval.

„Naše rozhodnutie pozastaviť zmluvu START je neotrasiteľné bez ohľadu na opatrenia a protiopatrenia americkej strany,“ uviedol Riabkov.

„Našou vlastnou podmienkou pre návrat k plnému uplatňovaniu dohody je, aby sa USA vzdali svojho zásadne nepriateľského postoja k Rusku,“ dodal Riabkov.

Podľa poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana ponúka vláda Spojených štátov Rusku a Číne rozhovory o kontrole jadrového zbrojenia bez predbežných podmienok a Washington chce s Moskvou rokovať o dohode o jadrovom odzbrojovaní, ktorá nahradí novú zmluvu START platnú do roku 2026.

17:03 Milície, ktoré v máji rozpútali strety v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, použili zahraničné zbrane vrátane českých pušiek BREN alebo belgických FN SCAR, upozornil americký denník The Washington Post.

Rusko, ruskí partizáni, Belgorod Čítajte viac Ruské milície pri vpáde do Belgorodskej oblasti použili pušky českej výroby

16:22 Ostreľovanie v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou si dnes vyžiadalo ďalšie dva životy, uviedol na telegrame tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Z ostreľovania obvinil ukrajinské sily, ktoré sa k útokom na ruské územie nehlásia. O deň skôr Belgorodská oblasť informovala o štyroch mŕtvych po ukrajinskom ostreľovaní.

Jedna žena podľa Gladkova v sobotu zomrela v obci Novaja Tavolžanka a jedna v obci Bezljudovka. Ďalších dvoch ľudí previezli so zraneniami do nemocnice. V obci Tišanka potom podľa gubernátora ostreľovanie poškodilo domy, plynovod a elektrické vedenie.

V piatok Gladkov informoval o štyroch mŕtvych vrátane dvoch žien v aute pri ukrajinskom ostreľovaní cesty. Ozbrojená skupina Légia Sloboda Rusku, ktorá sa hlási k útokom proti ruským jednotkám na ruskom území, zároveň podľa stanice BBC v piatok uviedla, že dvaja ľudia zomreli v aute pri zásahu ruských jednotiek bojujúcich s partizánmi. (čtk, bbc.com)

14:08 Ukrajina má zatiaľ iba dva americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, ale potrebovala by ich 50. V rozhovore s americkým denníkom The Wall Street Journal to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Patriot je podľa neho jediný systém, ktorý dokáže zlikvidovať určité typy ruských rakiet.

Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac Ukrajina by podľa Zelenského potrebovala 50 systémov Patriot, má ich však len dva

12:39 Na štyri vzrástol počet obetí piatkovej vojenskej činnosti na území ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, informovala televízia Sky News. Príčina úmrtia obetí ostáva nejasná.

Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov totiž uviedol, že obete zahynuli v dôsledku ukrajinského ostreľovania, no partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k niektorým útokom v Belgorodskej oblasti, uviedla, že ruská armáda zabila dvoch civilistov, lebo si ich pomýlila s príslušníkmi tejto protikremeľskej milície.

Podľa Gladkova zomreli dve ženy v aute pri ostreľovaní cesty v obci Maslova Pristaň a ďalšie dve obete si vyžiadal raketový útok v pohraničnej obci Sobolevka. Pri útoku okrem toho utrpelo zranenia šesť ľudí.

Útoky na Belgorodskú oblasť sa podľa ruských úradov v posledných dňoch zintenzívnili. Úrady preto pristúpili k evakuácii približne 2500 ľudí z okresu Šebekino. Légia Sloboda Ruska, ktorá sama seba označila za protikremeľskú milíciu, ktorá chce Rusko oslobodiť od prezidenta Vladimira Putina, tento týždeň oznámila, že začala s druhým vpádom na územie Ruska cez Belgorodskú oblasť.

Táto partizánska skupina pritom uviedla, že sa dohodla s ukrajinskou armádou, aby povolila evakuáciu ruských civilistov na územie Ukrajiny. Ukrajinská armáda však toto tvrdenie nepotvrdila a v minulosti poprela, že by s touto skupinou koordinovala akékoľvek kroky. Televízia Sky News upozorňuje, že tvrdenia Légie Sloboda Ruska nedokázala nezávisle overiť. (tasr, news.sky.com)

11:52 Slovensku hrozí, že podľahne dezinformáciám šíreným proruskou propagandou, varovala v rozhovore s bruselským webom Politico slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Nové politické usporiadanie po blížiacich sa parlamentných voľbách by podľa nej tiež mohlo ohroziť pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine, ktorá sa už dlhšie ako rok bráni ruskej agresii.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine je ohrozené, varovala Čaputová

11:08 Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu.

„Pevne veríme, že uspejeme,“ povedal Zelenskij. „Neviem, ako dlho to bude trvať. Úprimne povedané, môže to ísť rôznymi spôsobmi, (aj) úplne inak. Ale ideme na to a sme pripravení,“ dodal.

Kyjev dúfa, že protiofenzíva na znovuzískanie územia zmení dynamiku vojny. Zelenskij minulý mesiac povedal, že pred jej spustením Ukrajina musí počkať na dodávku západných obrnených vozidiel. Vedenie v Kyjeve tiež dlhodobo vyvíja diplomatický tlak na udržanie západnej podpory a zvýšenie vojenskej pomoci a zbraní. Pre Ukrajinu to je kľúčové, aby uspela vo svojich plánoch.

Rusko okupuje rozsiahle územia na východe, juhu a juhovýchode Ukrajiny. Dlhšie obdobie suchého počasia vyvolalo očakávania z bezprostredného začatia protiofenzívy. V posledných niekoľkých týždňoch tiež Ukrajina zintenzívnila útoky na ruské muničné sklady a logistické trasy.

Ukrajinská armáda v sobotu v dennej správe z bojiska uviedla, že súčasným ohniskom bojov je Mariinka v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily tam odrazili 14 útokov ruských vojakov, uvádza sa v správe. (tasr, reuters)

11:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok nariadil kontrolu všetkých protileteckých krytov v krajine. Vedie ho k tomu správa, že vo štvrtok pri vlne ruských útokov zahynuli dve ženy a deväťročné dievča, ktoré sa nedostali do zatvoreného krytu.

Incident na Ukrajine vyvolal vlnu rozhorčenia a podľa agentúry Reuters ďalej prehĺbil roztržku medzi Zelenským a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom, ktorí sa od začiatku vojny niekoľkokrát verejne stretli kvôli názorovým nezhodám.

Vitalij Kličko Čítajte viac Nezhody medzi Kličkom a Zelenským sú dlhodobé. Naposledy ich prehĺbil prípad zamknutého krytu

9:57 Na Ukrajine zostáva dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti hlavným cieľom ruských síl, oznámil v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi podľa štábu v oblasti podnikajú desiatky útočných akcií.

V ruskom informačnom priestore sa rozhoreli rozpory ohľadom toho, kto si na ruskej strane môže pripísať zodpovednosť za úspechy pri Marjinke v Doneckej oblasti, hoci mesto ešte ruské sily nedobyli, upozornili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Marjinka sa tak podľa analytikov ocitla v centre debát namiesto Bachmutu, iného mesta na Donbase, o ktorého dobytie sa ruské sily snažili mnoho mesiacov, kým po mnohých peripetiách v máji ohlásili, že sa im to podarilo. Bachmut pritom nemá veľký strategický význam, Rusko ale potrebovalo ukázať, že sa mu podarilo na Ukrajine v posledných mesiacoch dosiahnuť aspoň nejaké úspechy, hodnotili ruskú snahu o dobytie mesta západní odborníci vrátane britského ministerstva obrany.

Rovnako prípadné dobytie Marjinky, ktorá mala pred vojnou asi 10-tisíc obyvateľov, Rusku na bojisku žiadnu taktickú výhodu podľa ISW neprinesie. Kremeľ by sa ho ale mohol pokúsiť využiť v informačnom priestore vo svoj prospech.

Marjinka je skoro úplne zničená a nikto z obyvateľov v nej nezostal. Ruské sily sa o jej dobytie snažia od začiatku plnohodnotnej invázie, v oblasti sa im ale podarilo za rok a štvrť invázie postúpiť zhruba o dva kilometre, podotkol inštitút.

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ofenzívu pri Marjinke v Doneckej oblasti teraz vedú čečenské špeciálne jednotky rýchleho nasadenia Achmat. Tie sú spolu so žoldniermi zo súkromnej Wagnerovej skupiny „jednými z hlavných hybných síl“ ruskej ofenzívy na Ukrajine. (reuters, čtk, understandingwar­.org)

8:18 Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na mierové rozhovory Kyjeva a Moskvy, vláda k tomu pripravila aj video. V ňom už Krym nepatrí Ukrajine.

Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Maďarská vláda zverejnila video, volá po mieri na Ukrajine. Bez Krymu
Maďarská vláda o Ukrajine: Je čas na mier!
Video

7:10 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už stiahli z dobytého východoukrajinského mesta Bachmut. Informovala o tom agentúra DPA.

Prigožin v piatok večer uviedol, že z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent vagnerovcov. „Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany,“ povedal.

Šéf vagnerovcov avizoval stiahnutie svojich žoldnierov na začiatok júna. Teraz uviedol, že zo strany ukrajinských ozbrojených síl už nedošlo k žiadnym „provokáciám“. Dodal, že jeho jednotky sa stiahnutú z frontovej línie, naďalej však zostanú dislokované v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj informoval, že ukrajinská armáda zastavila boje v okrajových častiach Bachmutu a sústredí sa na iné úlohy.

Prigožin oznámil 20. mája — po mesiacoch krutých bojov — dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70.000 obyvateľov. Zároveň už vtedy avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať.

Západní činitelia odhadujú, že Rusko pri dobývaní Bachmutu na východe Ukrajiny stratilo 60-tisíc vojakov. Tento údaj zahŕňa tak mŕtvych, ako aj ranených, píše britská televízia SkyNews na svojej internetovej stránke. Za celý rok a štvrť invázie na Ukrajinu prišlo Rusko podľa odhadov o viac ako 200-tisíc zranených či mŕtvych.

Rusko minulý mesiac oznámilo, že po približne rok trvajúcej bitke Bachmut dobylo. „Odhadujeme, že za ovládnutie sektora Bachmut-Popasna Rusko zaplatilo najmenej 60 000 obeťami,“ uviedol podľa Skynews nemenovaný predstaviteľ a dodal, že ide o „konzervatívny odhad“. Približne tretina z tohto počtu sú podľa neho mŕtvi. Informácie o stratách na ukrajinskej strane nie sú k dispozícii.

Rusko s ukrajinskými obrancami zvádzalo tvrdé boje o Bachmut, ktorý Kyjev teraz nepovažuje za nijako strategicky dôležitý, najmä od zimných mesiacov. Prakticky všetky budovy v meste sú teraz zničené. V roku 2021 tam žilo asi 75-tisíc obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

251 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine