Maďarská vláda zverejnila video, volá po mieri na Ukrajine. Bez Krymu

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na mierové rozhovory Kyjeva a Moskvy, vláda k tomu pripravila aj video. V ňom už Krym nepatrí Ukrajine.

03.06.2023 08:15 , aktualizované: 15:32
debata (164)

„Vojna priniesla len skazu a spôsobila smrť státisícov ľudí. Nikto nemôže túto vojnu vyhrať. Čo najskôr je potrebné prímerie a mierové rozhovory,“ napísala maďarská vláda sprievodný text k videu, ktoré vyzýva na mier na Ukrajine. Na videu s názvom Itt az ideje a békének! (Je čas na mier!), prebleskne aj mapa Ukrajiny, na ktorej už nie je Krym.

Maďarská vláda o Ukrajine: Je čas na mier!
Video

V rozhlasovom rozhovore zverejnenom v piatok sa Orbán vyslovil za mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom pred začiatkom očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

Kyjev na zverejnenú mapu rozhorčene reagoval.

"Označenie Krymského polostrova za územie, ktoré nie je súčasťou Ukrajiny, je v rozpore s opakovane deklarovaným oficiálnym postojom Budapešti týkajúcim sa podpory suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Europoslanec Bilčík: Maďarsko má akútny problém
Video
Europoslanec Vladimír Bilčík (EĽS, Demokrati) o tom, či má Maďarsko prísť o predsedníctvo Rady EÚ. / Zdroj: Európsky parlament

Podľa rezortu diplomacie Maďarsko musí zastaviť provokácie a dodržiavať medzinárodné záväzky prijaté v rámci členstva v OSN, EÚ a NATO. "Zahrávanie sa s agresívnou politikou Ruska neprispieva k rýchlemu obnoveniu mieru v Európe, ktoré maďarská vláda verejne presadzuje,“ pripomenul Kyjev.

ukrajina, dron, kyjev, šáhid Čítajte viac Ukrajina odmietla Orbánovu výzvu na prímerie a mierové rokovania s Ruskom
164 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna