Ukrajina by podľa Zelenského potrebovala 50 systémov Patriot, má ich však len dva

Ukrajina má zatiaľ iba dva americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, ale potrebovala by ich 50. V rozhovore s americkým denníkom The Wall Street Journal to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Patriot je podľa neho jediný systém, ktorý dokáže zlikvidovať určité typy ruských rakiet.

03.06.2023 14:08
Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda... Foto: ,
Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot na vojenskom letisku v nemeckom meste Schwesing
debata (200)

Ukrajina zatiaľ dostala jeden systém od Spojených štátov a jeden od Nemecka a Holandska. V tejto chvíli má prisľúbené tri ďalšie.

Zelenskyj v rozhovore uviedol, že za súčasného nedostatku zbraní si Ukrajina musí vyberať medzi ochranou civilistov a vojakov. Podčiarkol, že bez efektívnej protivzdušnej obrany je akákoľvek protiofenzíva veľmi obtiažna.

Biden dáva Zelenskému Patrioty. Pozrite si ich v akcii

Video

„Predstavte si vojaka, ktorý chápe, že nemá nad hlavou pomyselnú strechu. A pritom nechápe, prečo v iných krajinách toto je,“ povedal Zelenskyj.

Aj keď by si Ukrajina priala ďalšie dodávky zbraní zo Západu, je podľa Zelenského pripravená protiofenzívu začať. „Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať ďalšie mesiace,“ zhrnul.

Patriot je taktický obranný raketový systém, ktorý umožňuje odhaliť a likvidovať nepriateľské taktické balistické rakety, strely s plochou dráhou letu aj lietadla.

Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše

Video

Systémy majú vo výzbroji okrem USA aj Poľsko, Holandsko, Nemecko, Grécko, Rumunsko, Japonsko, Taiwan, Izrael, Saudská Arábia alebo Kuvajt. Systém bol tiež v súvislosti s ruskou agresiou inštalovaný na leteckej základni Sliač na strednom Slovensku, nemecká armáda ho ale presunie do Litvy na ochranu júlového summitu NATO. Ďalšie systémy potom Nemecko vyslalo do Poľska, ale aj odtiaľ ich chce stiahnuť.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Kým Ukrajina nemá F-16, potrebuje viac systémov Patriot, vyhlásil Zelenskyj
200 debata chyba
Viac na túto tému: #Patriot #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #systém protivzdušnej ochrany