Ruské milície pri vpáde do Belgorodskej oblasti použili pušky českej výroby

Milície, ktoré v máji rozpútali strety v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, použili zahraničné zbrane vrátane českých pušiek BREN alebo belgických FN SCAR, upozornil americký denník The Washington Post. Ministerstvo obrany podľa neho odmietlo jeho informácie komentovať.

03.06.2023 17:01
debata (39)
Rusko p vpáde partizánov ukázalo tieto zničené zahraničné vozidlá
Video

„Belgicko a Česká republika poskytli zbrane Ukrajine a odtiaľ zrejme tieto pušky pochádzajú,“ citoval americký denník Andrewa Galera zo spoločnosti Janes, ktorá sa zaoberá informovaním o bezpečnostnej problematike. Galer dodal, že zbrane sa mohli do rúk bojovníkov v Belgorodskej oblasti dostať ale aj cez inú krajinu ako Ukrajinu. Pušky BREN aj SCAR bežne dostávajú ukrajinskí vojaci aj dobrovoľníci z iných krajín bojujúci na strane Ukrajiny, poznamenal The Washington Post s odvolaním sa na dvoch amerických dobrovoľníkov slúžiacich na Ukrajine.

Milície pri nájazde, ku ktorému sa prihlásila ozbrojená skupina Legia Sloboda Rusku, použili podľa drnníka tiež americké obrnené vozidlá MRAP. Dve z nich pochádzali z USA a jedno z Poľska, uviedol denník s odvolaním sa na zdroje oboznámené s poznatkami amerických tajných služieb. Denník Financial Times predtým písal, že milície mali k dispozícii najmenej dve obrnené vozidlá MaxxPro a niekoľko vozidiel Humvee.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine