Berlín vyzval Čínu, aby zastavila nábor bývalých nemeckých vojenských pilotov. Obáva sa vyzradenia tajomstva NATO

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v sobotu vyzval Čínu, aby zastavila nábor bývalých nemeckých vojenských pilotov pre výcvik vlastných síl. Berlín sa obáva, že by mohlo dôjsť k vyzradeniu tajomstva NATO.

03.06.2023 18:39
Eurofighter Foto: ,
Nemecká stíhačka Eurofighter sa pripravuje na vzlet na leteckej základni Neuburg.
debata (20)

„Nastolil som otázku pilotov nemeckého letectva, ktorí boli zjavne najatí na výcvik (čínskych) pilotov,“ povedal prítomným novinárom Pistorius po stretnutí so svojím čínskym kolegom Li Šang-fuom na každoročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

„Dal som jasne najavo, že očakávam okamžité skončenie tejto politiky,“ povedal Pistorius. Dodal, že čínsky minister obrany najímanie bývalých nemeckých vojenských pilotov na výcvik nepoprel, avšak zľahčoval jeho dôležitosť. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video

Týždenník Der Spiegel v piatok uviedol, že bývalí nemeckí stíhací piloti už niekoľko rokov cvičia svojich čínskych kolegov. Zmienení piloti lietali na stíhačkách Eurofighter a zúčastňovali sa na cvičeniach NATO.

Nemeckí bezpečnostní predstavitelia podľa neho považujú za vysoko pravdepodobné, že letci odovzdávali odborné vojenské znalosti, napríklad tajnú operačnú taktiku nemeckých síl a NATO. Možno dokonca cvičili scenáre útoku, ktoré by sa Číne mohli hodiť pre ofenzívu na Taiwan, uviedol Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Agresívna čínska stíhačka verzus americké lietadlo

Video

Pilotom boli mzdy zasielané prostredníctvom fiktívnych spoločností so sídlom na Seychelách. Niektorí z nich boli zamestnaní vo firme príslušníka čínskej tajnej služby, uviedol týždenník.

Ministerstvo obrany plánuje začať vyšetrovanie, pričom podobné prípady vyšli v posledných rokoch najavo aj v Británii a Spojených štátoch.

Pistorius uviedol, že svojho čínskeho rezortného kolegu tiež upozornil na dôležitosť dodržiavania poriadku založeného na pravidlách v indo-pacifickej oblasti. Zdôraznil tiež význam slobodnej plavby v regióne, aby zostali otvorené námorné trasy a obchodné cesty. V rámci svojej cesty po Ázii sa minister chystá aj do Indonézie a Indie.

Li Šang-fu Čítajte viac Iba krátke podanie rúk. Čínsky generál odmietol rokovať s Austinom na fóre v Singapure
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #piloti