464. deň: Zelenskyj: Ruské zbrane a nenávisť každý deň berú a ničia životy ukrajinských detí

Vo vojne, ktorú Rusko už 16. mesiac vedie proti Ukrajine, bolo zabitých najmenej 500 ukrajinských detí, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že "ruské zbrane a nenávisť naďalej každý deň berú a ničia životy ukrajinských detí". Ukrajina si pripomína pamiatku detí, ktoré počas vojny zomreli.

04.06.2023 07:15 , aktualizované: 22:30
pohreb, ukrajina Foto:
Pohreb Lizy, 4-ročného ukrajinského dievčaťa zabitého pri ruskom útoku, počas obradu vo Vinnycii na Ukrajine v nedeľu 17. júla 2022. Liza bola medzi 23 obeťami útoku. Jej matka Iryna Dmytrieva utrpela pri raketovom ataku zranenia.
debata (646)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 464. deň
  • Pri ruskom útoku na bytovku v Dnipre zomrelo dvojročné dievča
  • Zelenskyj: Ruská agresia si vyžiadala životy už najmenej 500 ukrajinských de­tí
  • Ruské rakety zasiahli operačné letisko v strednej časti Ukrajiny
  • Stoltenberg po stretnutí s Erdoganom: Švédsko môže vstúpiť do NATO do júlového summitu
  • Ruské úrady vyzvali na evakuáciu pohraničia v Belgorodskej oblasti
  • Pistorius vyzval štáty, aby sa postavili proti ruskej agresii na Ukrajine
Maďarská vláda o Ukrajine: Je čas na mier!
Video
Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...
Rusko, Ukrajina, armáda, vojna, konflikt, tank Čítajte viac 463. deň: Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu. Veríme, že uspejeme

22:30 Stovky ľudí protestovali v Štokholme proti vstupu Švédska do NATO. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa na manifestácii zúčastnili tiež desiatky prokurdských protestujúcich. Švédske úrady demonštráciu nazvanú „Nechceme NATO, nechceme Erdoganove zákony vo Švédsku“ povolili, hoci proti nej vystúpila Ankara, ktorej sa nepáči, že medzi organizátormi je aj prokurdská organizácia.

Demonštráciu zorganizovalo hnutie nazvané Aliancia proti NATO, ktorá zastrešuje zmes kurdských organizácií, ľavicových skupín, anarchistov, mládežníckych a klimatických aktivistov a ľudí, ktorí sú proti novým švédskym protiteroristickým zákonom, ktoré vstúpili do platnosti na začiatku júna, opísala AP.

Tá zároveň pripomína, že pri januárovom proteste jeden z aktivistov spálil vo Švédsku moslimskú posvätnú knihu korán, čo pozastavilo rokovania o členstve Švédska v Severoatlantickej aliancii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Štokholmu vtedy oznámil, že pre demonštrácie prokurdských skupín a odporcov islamu nemôže počítať s tureckou podporou vstupu do NATO.

„Vieme, že to Erdogan sleduje a… v minulosti ho tieto veci veľmi nahnevali, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa od neho dočkáme rovnakej reakcie a vstup Švédska do NATO ešte viac oddialime,“ uviedol teraz hovorca Aliancie proti NATO Tomas Pettersson.

22:20 Pápež František v nedeľu vo svojom prvom vystúpení vo veľkom televíznom štúdiu opäť vyzval na mier a vyslovil sa proti vojne.

„Je to príbeh starý ako ľudstvo: S mierom vždy vyhráš, možno trochu, ale vyhráš; s vojnou stratíš všetko. A takzvané zisky sú stratami,“ povedala hlava katolíckej cirkvi v televíznej relácii „A Sua immagine“ (Na jeho obraz) na talianskej stanici Rai 1, ktorá má centrálu v Ríme.

Pápež odpovedal na otázky moderátorky Loreny Bianchettiovej. Televízne rozhovory František doteraz poskytoval buď z Vatikánu alebo prostredníctvom videospojenia.

Tento obľúbený katolícky TV-program sa tradične vysiela v nedeľu pred pápežovou modlitbou Anjel Pána.

21:40 Do obce Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti vstúpili „sabotážne a prieskumné skupiny“, bojuje sa tam, uviedol gubernátor ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Zároveň vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa s proukrajinskými partizánmi, aby pomohol ruským zajatcom.

Večer ruskí partizáni uviedli, že sa Gladkov na stretnutie nedostavil. Pri cezhraničnom vpáde vraj zajali niekoľko ruských vojakov a odovzdajú ich ukrajinským úradom. Ruský dobrovoľnícky zbor to podľa agentúry Reuters uviedol vo videu na telegrame, kde bolo vidieť asi tucet zrejme ruských vojakov. Televízia Dožď poznamenala, že zatiaľ čo partizáni navrhli na stretnutie Novaju Tavolžanku, Gladkov hovoril o Šebekine.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Gubernátor ohlásil boje v Belgorodskej oblasti, Moskva odrazenie "diverzantov"

20:20 Niektorí paranoidní ruskí bezpečnostní činitelia si zrejme vykladajú tvrdé zákony vydané v čase vojny v tom zmysle, že akokoľvek verejné používanie modrých a žltých predmetov je zakázané, pretože by mohlo znamenať skrytú podporu Ukrajine. Uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe.

Poukazuje na prípad pracovníka domova s ​​opatrovateľskou službou, ktorého zatkli preto, že si vzal do práce modro-žltú bundu. V prípade iného zadržaného zase napokon vyšlo najavo, že išlo o vlajku ruských leteckých síl, ktorá je tiež modro-žltá.

Tieto kroky kritizuje paradoxne ultranacionalis­tická, provojnová Liberálno-demokratická strana, ktorej znak je tiež modro-žltý, dodáva Londýn.

20:05 Vo vojne, ktorú Rusko už 16. mesiac vedie proti Ukrajine, bolo zabitých najmenej 500 ukrajinských detí, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prezident vo vyhlásení ďalej uviedol, že „ruské zbrane a nenávisť naďalej každý deň berú a ničia životy ukrajinských detí“.

„Mnohé z nich sa mohli stať slávnymi vedcami, umelcami, športovými šampiónmi a prispieť k ukrajinskej histórii. Musíme vydržať a vyhrať túto vojnu. Celá Ukrajina, všetci naši ľudia, všetky naše deti musia byť oslobodené od ruského teroru,“ dodal.

Zelenskyj pripomenul, že presný počet detí, ktoré sa stali obeťami tohto konfliktu, nie je možné určiť, pretože boje pokračujú a niektoré oblasti sú pod ruskou okupáciou.

19:25 Polovica z viac ako tisíc protileteckých krytov v ukrajinskom hlavnom meste, v ktorých urobila inšpekciu Kontrolná komisia pre kryty v Kyjeve, bola zatvorená alebo neboli pripravené na použitie. Uviedol to v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský minister pre strategické odvetvia Oleksandr Kamyšin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Do dnešného rána do 8:00 bolo skontrolovaných 1 078 objektov. Polovica z nich nefungovala, buď neboli pripravené na použitie alebo komisia ich nemohla otvoriť," napísal minister.

19:00 Belgická vláda sa obráti na Ukrajinu so žiadosťou o vysvetlenie v súvislosti s informáciami o použití zbraní belgickej výroby v ruskej Belgorodskej oblasti. Informoval o tom denník Het Laatste Nieuws, píše Ukrajinská pravda. Denník The Washington Post skôr s odvolaním sa na spravodajské informácie uviedol, že bojovníci Ruského dobrovoľníckeho zboru a Légie Sloboda Ruska, ktorí bojujú na strane Ukrajiny a ktorí koncom mája vtrhli do Belgorodskej oblasti, použili najmenej štyri taktické vozidlá, ktoré predtým západné mocnosti odovzdali Ukrajine.

Rusko, ruskí partizáni, Belgorod Čítajte viac Ruské milície pri vpáde do Belgorodskej oblasti použili pušky českej výroby

18:40 V Kyjeve zatkli nočného strážnika kliniky Vadyma Moškina za to, že počas ruského raketového útoku z noci na 1. júna neotvoril včas protiatómový kryt, čo viedlo k úmrtiu troch ľudí, píše The Kyiv Independent.

Vitalij Kličko Čítajte viac Nezhody medzi Kličkom a Zelenským sú dlhodobé. Naposledy ich prehĺbil prípad zamknutého krytu

17:45 Ukrajina si pripomína pamiatku detí, ktoré zomreli v dôsledku ruskej agresie. Akciu s názvom Zvony iniciovala prvá dáma Olena Zelenská. Tá vyzvala na zavesenie zvonov na stromy na uctenie pamiatky mladých Ukrajincov.

17:05 Do obce Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti vstúpili „sabotážne a prieskumné skupiny“, v súčasnosti sa tam bojuje, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Vyhlásil ďalej, že je pripravený stretnúť sa s proukrajinskými partizánmi na kontrolnom stanovišti v Šebekine, aby pomohol ruským zajatcom. Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor predtým oznámili, že v bojoch v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vzali do zajatia dvoch ruských vojakov.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Gubernátor ohlásil boje v Belgorodskej oblasti, Moskva odrazenie "diverzantov"

16:25 Švédsko sa môže stať členom Severoatlantickej aliancie už pred jej summitom vo Vilniuse v polovici júla. Povedal to jej generálny tajomník Jens Stoltenberg po rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa agentúry Reuters šéf NATO tiež oznámil, že zástupcovia Švédska, Turecka a NATO budú znovu rokovať v týždni od 12. júna.

Stoltenberg končí dvojdňovú návštevu Turecka, kde sa v sobotu s radom šéfov štátov a vlád z rôznych častí sveta zúčastnil na Erdoganovej inaugurácii na ďalšie päťročné obdobie. S tureckým prezidentom rokoval v Istanbule. Turecká vláda k obsahu schôdzky neposkytla zatiaľ informácie, napísal po jej skončení provládny miestny denník Daily Sabah.

Podľa Reuters Stoltenberg povedal, že „je stále čas“, aby Švédsko vstúpilo do NATO do júlového summitu. Štokholm podľa neho urobil dôležité kroky, aby splnil turecké požiadavky. Ankara tvrdí, že jej prekáža najmä nedostatočný postup Štokholmu proti „teroristom“. Nimi označuje kritikov tureckého režimu, často s prokurdskými postojmi, a viní ich z napojenia na kurdské radikálne skupiny.

16:10 Uväznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj v nedeľu vyjadril nádej v lepšiu budúcnosť Ruska, keď jeho stúpenci individuálne protestovali v Rusku a demonštrovali v niekoľkých európskych mestách pri príležitosti jeho 47. narodenín. Navaľnyj je uväznený na deväť rokov pre spreneveru a pohŕdanie súdom, čiže na základe obvinení, ktoré podľa neho boli zosnované s cieľom potrestať ho pre odhaľovanie korupcie v Rusku a organizovanie protikremeľských protestov.

Niektorí Navaľného stúpenci v Rusku napriek tomu, že riskovali vlastné uväznenie, si pripomenuli jeho narodeniny individuálnymi protestmi. Polícia mnohých rýchlo zadržala na vypočúvanie a v centre Moskvy posilnila hliadky. Demonštrácie na podporu Navaľného boli vo viacerých mestách v Európe.

Policajti zatýkajú demonštranta s plagátom, na... Foto: TASR/AP
Rusko Navaľnyj narodeniny akcia podpora sloboda Policajti zatýkajú demonštranta s plagátom, na ktorom je napísané: "Slobodu pre Alexeja Navaľného" na Puškinskom námestí v Moskve 4. júna 2023. Tím väzneného ruského politika Alexeja Navaľného organizuje v deň jeho narodenín celosvetovú akciu na jeho podporu.

Navaľného zatkli v januári 2021 po jeho návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, za ktorou podľa neho stál Kremeľ. Najprv ho odsúdili na 2,5-roka väzenia pre porušenie podmienok podmienečného prepustenia. O rok neskôr ho odsúdili na deväť rokov pre spreneveru a pohŕdanie súdom. V súčasnosti je vo väzení 250 kilometrov východne od Moskvy.

15:30 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých najmenej 500 detí. Povedal to v nedeľu prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Vyjadril sa tak niekoľko hodín po tom, ako záchranári po jednom z najnovších ruských útokov našli v troskách telo dvojročného dievčatka.

Prezident vo vyhlásení uviedol, že „ruské zbrane a nenávisť, ktoré pokračujú v zabíjaní a ničení životov ukrajinských detí každý deň", o život pripravili stovky detí. Zelenskyj dodal, že nie je možné zistiť presný počet detí, ktoré sa stali obeťami, pre pokračujúce boje a preto, že niektoré oblasti sú okupované Ruskom. „Musíme vydržať a vyhrať túto vojnu," vyhlásil ukrajinský prezident. „Celá Ukrajina, celý náš ľud, všetky naše deti musia byť oslobodené od ruského teroru," poznamenal.

15:00 Skupina proukrajinských ruských partizánov oznámila, že v bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vzala do zajatia dvoch ruských vojakov. Skupina ponúkla, že zajatcov vymení za „niekoľko minút rozhovoru“ s gubernátorom oblasti pri osobnom stretnutí, informovala agentúra Reuters. Podotkla pritom, že sa jej toto tvrdenie nepodarilo nezávisle overiť.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Gubernátor ohlásil boje v Belgorodskej oblasti, Moskva odrazenie "diverzantov"

14:30 Ukrajinské straty v Bachmute sú 7,5-krát nižšie ako ruské. Povedal to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Od prvého septembra 2022, keď k ruským jednotkám na frontovú líniu začali posielať odsúdencov naverbovaných vo väzniciach, Rusko v Bachmute stratilo 22 816 vojakov, povedal Danilov pre taliansky denník Corriere della Sera, ktorý cituje web Kyiv Independent.

Na otázku, prečo Ukrajina bráni Bachmut tak húževnato, Danilov odpovedal, že ukrajinskí vojaci musia brániť svoje mestá a nemajú právo sa ich vzdať. Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maľarovej ukrajinské sily stále držia juhozápadné okraje Bachmutu.

14:00 Šéf ruskej žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin podľa americkej neziskovej organizácie Inštitút pre štúdium vojny (ISW) „prekvapujúco" pohrozil, že bude brániť ruskú Belgorodskú oblasť pre útokmi protikremeľských partizánov aj bez povolenia ruského ministerstva obrany. Prigožin vyhlásil, že nebude čakať na pozvanie, aby prevzal bezpečnosť hraníc, ak armáda nedokáže zabrániť ďalším vpádom milícií Légia sloboda Ruska. Informuje o tom portál news.sky.com.

Podľa ISW Prigožinova hrozba, že podnikne vojenskú akciu na ruskej pôde „bez povolenia ruského ministerstva obrany, je prekvapujúca, ak nejde o nič iné len o okázalú rétoriku". Ruský prezident Vladimir Putin by musel mať obrovskú dôveru voči Prigožinovej lojalite k svojej osobe, aby bol spokojný s takouto situáciou," konštatoval inštitút.

12:36 Viac ako 4-tisíc obyvateľov ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, sa presťahovalo do dočasných ubytovní po tom, ako sa stala sa terčom útokov protikremeľských ruských milícií Légia sloboda Ruska. Gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov pre ruské médiá povedal, že región teraz žije v „podmienkach faktickej vojny" a „hlásených je mnoho škôd". Informuje o tom portál news.sky.com.

Gladkov konštatoval, že medzi evakuovanými je 600 detí. Ruskí predstavitelia uviedli, že región bombardujú aj ukrajinské sily. Ukrajina popiera, že jej armáda je zapojená do útokov na Belgorodskú oblasť.

12:20 Na celom území Ukrajiny v noci na nedeľu po niekoľko hodín znovu platil protiletecký poplach v dôsledku ruského útoku dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa tunajšej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, dve strely však zasiahli letisko v centrálnej časti Ukrajiny. Informovali o tom podľa ruskojazyčnej verzie BBC ukrajinské úrady. Úrady na Ruskom okupovanom Kryme zase oznámili, že nad polostrovom zneškodnili deväť dronov.

ukrajina, dron, kyjev, šáhid Čítajte viac Ruské rakety zasiahli ukrajinské operačné letisko, na Krym útočili drony

12:00 Rusku sa nepodarilo dosiahnuť žiaden z cieľov, ktoré si prezident Vladimir Putin stanovil počas invázie na Ukrajinu. Hovorí o tom už nielen majiteľ súkromnej žoldnierskej armády Jevgenij Prigožin, ale aj doposiaľ lojálny poslanec kremeľskej vládnej strany.

putin Čítajte viac Putinove ciele na Ukrajine? Všetky zlyhali, pripúšťa poslanec vládnej strany

11:40 Približne 40 ruských vojakov opustilo svoje pozície v meste Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. „Zhruba 40 vojakov ruských okupačných síl dezertovalo v piatok z mesta Svatove, svoje bojové pozície opustili bez povolenia," uviedol generálny štáb. Dodal, že na pátranie po dezertéroch Rusi nasadili dva vrtuľníky a jednotku Ruskej národnej gardy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

10:50 Dve ruské rakety zasiahli v noci na nedeľu letisko neďaleko mesta Kropyvnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Uviedol to hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat.

Ihnat vo vysielaní televízie spresnil, že Rusko vypálilo celkovo „šesť rakiet“ a vyslalo „päť útočných bezpilotných lietadiel“.

„Bohužiaľ, nie všetky rakety sa podarilo zničiť. Štyri rakety zničila ukrajinská protivzdušná obrana. Ďalšie dve rakety zasiahli operačné letisko pri meste Kropyvnyckyj,“ uviedol bez poskytnutia ďalších podrobností.

Mesto Kropyvnyckyj sa nachádza v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, južne od hlavného mesta Kyjev.

10:20 Nemecký minister obrany Boris Pistorius v nedeľu vyzval štáty v indicko-tichomorskej oblasti, aby zaujali jasný postoj voči útokom na medzinárodnú bezpečnostnú architektúru, akou je aj vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine.

„Je to neuveriteľne nebezpečné pre svet ako celok: Ak Rusko zvíťazí, odkazom revizionistickým mocnostiam na celom svete bude, že agresia a nevyprovokované použitie vojenskej sily sú prijateľné a môže byť úspešné. Aj tu v indicko-tichomorskom regióne,“ varoval Pistorius na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

Nemecký minister zároveň poďakoval krajinám v regióne, ktoré dali jasne najavo, že medzinárodné spoločenstvo neakceptuje nelegálnu vojnu Moskvy.

Ďalej povedal, že pre Nemecko sa agresívna vojna šéfa Kremľa Vladimira Putina stala historickým zlomom v jeho zahraničnej a bezpečnostnej politike.

„Zaväzujeme sa prevziať väčšiu zodpovednosť za našu vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov a partnerov. To zahŕňa prehodnotenie našej politiky vývozu zbraní – najmä pokiaľ ide o podporu partnerských krajín s oprávneným záujmom o sebaobranu,“ dodal Pistorius.

9:20 Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjeva stratili ďalších 470 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruskej armády od začiatku vojny sa tak zvýšil na 209 940, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o osem tankov, desať obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťdva delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie ruské ozbrojené sily na Ukrajine podľa Kyjeva celkovo stratili 3 837 tankov, 7 512 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 555 delostre­leckých systémov a 583 raketometov.

9:10 Rusi v noci na nedeľu vypálili päť dronov a šesť rakiet, protivzdušná obrana zostrelila tri drony a štyri rakety, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Ráno sa objavili správy o výbuchoch v Kirovohradskej oblasti, informácie o prípadných obetiach či škodách zatiaľ nie sú.

7:55 V troskách dvojposchodového obytného domu pri ukrajinskom meste Dnipro, ktorý podľa Kyjeva zasiahla v sobotu ruská paľba, našli záchranári v noci na nedeľu telo dvojročného dievčaťa. Pri explózii tiež utrpelo zranenia 22 ľudí, z toho päť detí. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní server BBC News.

„Dve dvojposchodové budovy, medzi ktoré dopadla nepriateľská strela, boli čiastočne zničené. Poškodených bolo tiež desať ďalších domov, automobil, obchod a plynovody,“ uviedol šéf oblastnej správy Serhij Lysak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil videonahrávku z miesta zásahu rakety. „Znovu to dokazuje, že Rusko je krajinou sponzorujúcou terorizmus,“ vyhlásil. Moskva dlhodobo popiera, že by jej vojenské sily útočili na civilistov.

7:20 Ukrajinská ofenzíva sa ešte nezačala, pretože nie je dostatok zbraní a munície na vytlačenie Rusov z Ukrajiny, uviedol poradca Zelenského Ihor Žovkva pre britský denník The Times. Žovkva je zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie a hlavný poradca ukrajinského prezidenta pre zahraničné záležitosti. Povedal, že armáda potrebuje viac posíl, aby mohla začať dlho očakávanú operáciu, ktorá bola pôvodne plánovaná ako jarná ofenzíva, ale teraz sa uskutoční v lete.

„Nie som vojenský odborník,“ povedal pre The Sunday Times. „Pracujem na diplomatickom fronte a mojou úlohou je viac zbraní, viac podpory, viac munície. Ale ak chcete začať úspešnú protiofenzívu, potrebujete všetko, čo máte k dispozícii, vrátane delostrelectva, obrnených vozidiel a tankov, takže pravdepodobne zatiaľ nemáme dostatok zbraní“.

Ukrajina má zatiaľ iba dva americké systémy protivzdušnej obrany Patriot, ale potrebovala by ich 50. V rozhovore s americkým denníkom The Wall Street Journal to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Patriot je podľa neho jediný systém, ktorý dokáže zlikvidovať určité typy ruských rakiet.

Zelenskyj povedal, že za súčasného nedostatku zbraní si Ukrajina musí vyberať medzi ochranou civilistov a vojakov. Podčiarkol, že bez efektívnej protivzdušnej obrany je akákoľvek protiofenzíva veľmi ťažká.

"Predstavte si vojaka, ktorý chápe, že nemá nad hlavou pomyselnú strechu. A pritom nechápe, prečo v iných krajinách toto je, "povedal Zelenskyj.

Aj keď by si Ukrajina priala ďalšie dodávky zbraní zo Západu, je podľa Zelenského pripravená protiofenzívu začať. „Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať ďalšie mesiace,“ zhrnul.

Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac Ukrajina by podľa Zelenského potrebovala 50 systémov Patriot, má ich však len dva

7:15 Na celom území Ukrajiny v noci na nedeľu niekoľko hodín znovu platil protiletecký poplach v dôsledku ruského útoku dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, uviedla podľa ruskojazyčnej verzie BBC tunajšia vojenská správa. Úrady na Ruskom okupovanom Kryme zase oznámili, že nad polostrovom zostrelili dron.

„Podľa predbežných informácií žiadny letecký cieľ nedosiahol hlavné mesto. Všetko, čo smerovalo k mestu, bolo protivzdušnou obranou zničené,“ napísal na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Agentúra Reuters predtým informovala, že sa v oblasti Kyjeva ozývali výbuchy a nasadená bola protivzdušná obrana.

Protiletecký poplach na území celej Ukrajiny, ktorá sa už viac ako 15 mesiacov bráni ruskej agresii, trval takmer tri hodiny.

Už v sobotu večer ukrajinské úrady uviedli, že výbuch pri ukrajinskom meste Dnipro zasiahol dvojposchodový obytný dom a zranil najmenej 20 ľudí, vrátane piatich detí, z ktorých tri sú vo vážnom stave. Agentúra Ukrinform aj v tejto súvislosti písala o ruskom útoku.

Útok bezpilotným lietadlom na mesto Džankoj na Kryme zase hlásia tunajší Ruskom dosadení činitelia. Dron sa podľa nich podarilo zostreliť. Niektoré domy však majú poškodené okná. Ďalšie informácie chce miestna správa oznámiť ráno.

646 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine