V Hongkongu pri pripomienke výročia masakry na Tchien-an-men zatkli množstvo ľudí

Hongkongská polícia zadržala v sobotu večer osem ľudí v blízkosti Victoria Parku, kde sa v minulosti konali spomienky masakry na pekinskom námestí Tchien-an-men. Počas nedele zadržali ďalších aktivistov, vrátane niektorých známych osobností prodemokratickej opozície. V Hongkongu, ktorý spadá pod čínsku správu, boli tiež v súvislosti s výročím potlačenia pekinských prodemokratických demonštrácií z roku 1989 posilnené bezpečnostné opatrenia. Hongkong v minulosti pietne akcie povoľoval, v posledných rokoch však úrady spomienkové akcie potláčajú, napísala agentúra Reuters.

04.06.2023 10:08 , aktualizované: 17:30
Čína Hongkong Tchien-an-men 34. výročie spomienka Foto: ,
KK39 Hongkong - Policajti kontrolujú okolie Victoria Parku v deň 34. výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu, 4. júna 2023 v Hongkongu.
debata (2)

Medzi zadržanými z nedele je napríklad 67-ročná Alexandra Wongová, ktorá v momente zatknutia niesla kyticu kvetov. Bielovlasá demonštrantka s okuliarmi je v Hongkongu známa pod prezývkou „babka Wongová“. V minulosti bolo Wongovú pravidelne vidieť na protivládnych protestoch s veľkou britskou vlajkou v ruke.

Zatknutá bola tiež predstaviteľka opozičnej Ligy sociálnych demokratov Chan Po-ying, ktorú polícia zastavila, keď niesla malú sviečku, akou si ľudia v minulých rokoch 4. jún pri vigiliách v Hongkongu pripomínali. Podobne ako Wongovú aj ju policajti odviezli v dodávke.

Príslušník bezpečnostnej služby sleduje... Foto: TASR/AP, Emily Wang Fujiyama
Čína Hongkong Tchien-an-men 34. výročie spomienka Príslušník bezpečnostnej služby sleduje obyvateľov pred Bránou nebeského pokoja v deň 34. výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu, 4. júna 2023 v Pekingu.

Hongkongská polícia dnes oznámila, že už v piatok zadržala osem ľudí, ktorí „mali pri sebe transparenty s poburujúcimi heslami, skandovali a dopúšťali sa nezákonných činov“.

„Obyvatelia Hongkongu, nemajte strach a nezabudnite na 4. jún,“ hlásal podľa Reuters umelec Sanmu Chan, keď ho polícia v sobotu večer z miesta protestu odvádzala.

Hongkongskí aktivisti uvádzajú, že takéto policajné akcie sú súčasťou širšej kampane proti disentu v tejto bývalej britskej kolónii, ktorej bolo pri prechode pod čínsku správu sľúbené zachovanie slobôd a autonómnych výsad.

Na kombosnímke vľavo účastníci počas... Foto: TASR/AP, Vincent Yu, Louise Delmotte
Čína Hongkong Tchien-an-men 34. výročie spomienka Na kombosnímke vľavo účastníci počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku obetí krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu v roku 1989, 4. júna 2019 vo Victoria Parku v Hongkongu a vpravo pohľad na Victoria Park, v ktorom karneval organizovaný propekinskými skupinami pri príležitosti odovzdania mesta Číne v roku 1997 nahradil spomienkové zhromaždenie na pamiatku obetí krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989, 4. júna 2023 v Hongkongu.

Bezpečnostné opatrenia, prijaté v súvislosti s výročím krvavého zásahu čínskej armády proti demonštrantom v Pekingu, sú v Hongkongu tento rok výrazne prísnejšie ako v minulých rokoch, píše Reuters. V meste bolo rozmiestnených až 6 000 policajtov, vrátane poriadkových a protiteroristických síl, informovali hongkongské verejnoprávne médiá. Vysokí hongkongskí činitelia varovali občanov, aby neporušovali zákon.

Čína, Tchien-an-men, tankový muž, tanky Čítajte viac Exkluzívne: Na Tchien-an-men takmer zomrel, ale urobil fotografiu Tank Mana

„Polícia je vysoko znepokojená pokusmi niektorých ľudí provokovať ostatných a snažiť sa ich prinútiť, aby páchali nezákonné činy ohrozujúce národnú bezpečnosť a verejný poriadok,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Hong Kong Tiananmen Anniversary Čítajte viac Čína na výročie masakry zakázala aj sviečky

Hongkongská aliancia na podporu vlasteneckých a demokratických hnutí, ktorá každoročne organizovala vigílie pripomínajúce udalosti na pekinskom Námestí nebeského pokoja, bola v roku 2021 hongkongskými úradmi rozpustená. Jedna z vedúcich členiek aliancie, teraz väznená hongkongská aktivistka Chow Hang-tung, na Facebooku napísala, že bude pri príležitosti výročia držať 34-hodinovú hladovku.

Vo Victoria Parku, kde sa zhromaždenie konalo, hongkongské úrady tento víkend organizujú veľtrh venovaný čínskym produktom, upozornila agentúra AFP.

Čína, Tchien-an-men, tankový muž, tanky Čítajte viac Kedy čínsky režim prizná masakru na Tchien-an-men?

Čínska armáda poslala v noci na 4. júna 1989 tanky proti demonštrantom, ktorí niekoľko týždňov v centre Pekingu požadovali pri protestných akciách demokratické reformy. Zahynuli stovky, možno tisícky študentov i ďalších občanov. V pevninskej Číne sú tieto udalosti zakázanou témou diskusií, ako aj akékoľvek ich pripomienky.

Skupina čínskych aktivistiek nazvaná Tchienanmenské matky, ktorá požaduje spravodlivosť pre obete masakry, uviedla, že bolesť nad stratou blízkych trvá. „Hoci uplynulo už 34 rokov, bolesť zo straty milovaných osôb počas jednej noci nás stále trýzni,“ napísala skupina vo vyhlásení, ktoré zverejnila organizácia Human Rights in China sídliaca v New Yorku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #Tchien-an-men #Námestie nebeského pokoja