Gubernátor ohlásil boje v Belgorodskej oblasti, Moskva odrazenie "diverzantov"

Do obce Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti vstúpili "sabotážne a prieskumné skupiny", bojuje sa tam, uviedol v nedeľu popoludní podľa agentúry TASS gubernátor ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Ruské ministerstvo obrany neskôr vyhlásilo, že pomocou delostrelectva v oblasti zahnalo skupinu "ukrajinských teroristov". Gladkov podľa médií tiež uviedol, že je pripravený stretnúť sa s proukrajinskými partizánmi, aby pomohol ruským zajatcom. Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor predtým oznámili, že v bojoch pri hraniciach s Ukrajinou vzali do zajatia dvoch ruských vojakov.

04.06.2023 14:56 , aktualizované: 21:35
Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Foto: ,
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský dobrovoľnícky zbor na hraniciach v regióne Suma.
debata (258)

Ozbrojené skupiny zároveň ponúkli, že zajatcov vymenia za „niekoľko minút rozhovoru“ s gubernátorom oblasti pri osobnom stretnutí, informovala agentúra Reuters. Spoločné vyhlásenie ozbrojenej skupiny Légia Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktoré bojujú na strane Ukrajiny, bolo zverejnené na platforme telegram.

„S najväčšou pravdepodobnosťou ich zabili, akokoľvek je to pre mňa ťažké povedať. No ak sú živí, tak od 17:00 do 18:00 (16:00 až 17:00 SELČ) na cestnom kontrolnom bode Šebekino. Garantujem bezpečnosť,“ uviedol vo videu zverejnenom telegrame Gladkov.

Večer ruskí partizáni uviedli, že sa Gladkov na stretnutie nedostavil. Pri cezhraničnom vpáde vraj zajali niekoľko ruských vojakov a odovzdajú ich ukrajinským úradom. Ruský dobrovoľnícky zbor to podľa agentúry Reuters uviedol vo videu na telegrame, kde bolo vidieť asi tucet zrejme ruských vojakov. Televízia Dožď poznamenala, že zatiaľ čo partizáni navrhli na stretnutí Novaju Tavolžanku, Gladkov hovoril o Šebekine.

Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa agentúry TASS uviedlo, že armáda spoločne s pohraničnou službou FSB odhalili pokus „diverznej a prieskumnej skupiny ukrajinských teroristov“ prekročiť rieku pri obci Novaja Tavolžanka a ich akciu pomocou delostreleckej paľby prekazili. „Nepriateľ bol rozprášený a stiahol sa,“ uviedol ruský rezort obrany.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil video, ktoré naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva sa blíži. / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Predtým počas dňa belgorodský gubernátor uviedol, že ukrajinská armáda pokračovala v noci na nedeľu v ostreľovaní regiónu po tom, ako si paľba vyžiadala v sobotu dva životy. Podľa neho bol terčom opäť Šebekinský okres a tiež mesto Volokovka a okolie. Ukrajinské sily sa k útokom na ruské územie nehlásia. V Šebekine, nachádzajúcom sa asi sedem kilometrov od ukrajinskej hranice, strely dopadli na trhovisko v centre mesta a spôsobili tam požiar, nikto neutrpel zranenia, uviedol Gladkov. Viac ako 4 000 ľudí bolo evakuovaných do provizórneho ubytovania, dodal.

Ukrajina, voojna Čítajte viac Ruskí partizáni môžu byť pre Ukrajinu aj problém, myslí si expert

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlásia útoky na svojom území. V oblasti, ktorá okrem iného susedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblasťou, sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednom čase zhoršila. Gladkov v posledných dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní prihraničného regiónu zo strany Ukrajiny.

Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

Minulý týždeň v pondelok sa tento ruský región stal dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“. Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légia Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru. Légia sloboda Rusku tento týždeň uviedla, že ruskí partizáni v bojoch v Belgorodskej oblasti pokračujú.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva
258 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Belgorodská oblasť