Prigožin zverejnil video s ruským dôstojníkom, ktorý vraj strieľal po žoldnieroch

Líder Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zverejnil video s výsluchom ruského dôstojníka, ktorého prinútili sa na kameru ospravedlniť a priznať, že "z osobného nepriateľstva" strieľal v opitosti po žoldnieroch. Incident sa podľa Prigožinovej firmy stal už minulý mesiac. Prigožin je v dlhodobom konflikte s vedením ruského ministerstva obrany. Pár dní predtým sa sťažoval na zamínovanú cestu, po ktorej sa vagnerovci sťahovali.

05.06.2023 07:31 , aktualizované: 10:34
Prigožin Foto:
Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin počas video vyhlásenia z neznámeho miesta na Ukrajine.
debata (41)

Vypočúvaný ruský podplukovník Roman Venevitin tvrdí, že je veliteľom 72. brigády a že strieľal v opitosti na auto vagnerovcov. A predtým vraj nechal odzbrojiť skupinu žoldnierov z jednotky rýchlej reakcie. Podplukovník má pomliaždený nos, všimol si server The Insider s tým, že sa mu identitu vypočúvaného dôstojníka ruskej armády podarilo potvrdiť.

Prigožin video zverejnil ako „čerešničku na torte, aby nemohli byť žiadne pochybnosti“, v reakcii na otázku ruského servera Live24. Ten ho žiadal, aby sa vyjadril k „šokujúcej informácii“, že ústupové cesty Vagnerovej skupiny sa pokúšali zamínovať jednotky ruského ministerstva obrany, a či nemohlo ísť o omyl.

Ticho, prosím. Oznámenie začiatku protiofenzívy? Nič nebude
Video

O tom, že ústupovú cestu vagnerovcov z Bachmutu zamínovali ruskí vojaci, informoval v predchádzajúcich dňoch sám Prigožin.

Moskva aj týmto videom ohlásila začiatok ukrajinskej ofenzívy
Video
Zábery z dronu, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany, majú ukazovať útok ukrajinských jednotiek odrazený ruskou obranou. Moskva to považuje za začiatok ukrajinskej protiofenzívy.

Ruský spravodajský server Meduza, pôsobiaci v lotyšskom exile, pripomenul, že Prigožinova spoločnosť ešte pred videom s výsluchom zajatého dôstojníka zverejnila hlásenie veliteľa ženijnej brigády vagnerovcov, podľa ktorého sa žoldnieri 17. mája stretli v boji s ruskými vojakmi pri dedine Semyhirja pri Bachmute na východe Ukrajiny. Keď sa tu žoldnieri-ženisti pokúšali odmínovať cestu z Bachmutu, ostreľovali ich z pozícií ruskej armády.

Ženijná rota vagnerovcov musela odmínovanie prerušiť, ale žoldnieri „prijali odvetné opatrenia“, aby odrazili „agresiu“ zo strany pravidelných jednotiek ruskej armády. Podľa vyhlásenia Prigožinovej spoločnosti žoldnieri potom zajali skupinu vojakov na čele práve s veliteľom 72. motostreleckej brigády, „podplukovníkom v stave opitosti“.

prigožin Čítajte viac Prigožin vie, ako na víťazstvo. Aká bude ďalšia úloha pre vagnerovcov?

Na Venevitina sa predtým na sociálnych sieťach sťažovali jeho podriadení. Vyhrážal sa vraj zastrelením veliteľovi jednotky za ústup zo stanovišťa, na ktorom nemali podporu delostrelectva a ani spojenie s velením, napísal The Insider a dodal, že vojaci tiež tvrdili, že cestu do tyla im prehradila jednotka tvorená žoldniermi z Vagnerovej skupiny.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin