Spomínali na stovky obetí z Tchien-an-men. OSN je znepokojená zatýkaním v Hongkongu

OSN je znepokojená správami o zadržaní mnohých osôb v Hongkongu v súvislosti s pripomienkou masakru na pekinskom námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989. Na twitteri to napísal úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Hongkonská polícia predtým uviedla, že v nedeľu zadržala 23 ľudí kvôli "porušovaniu verejného poriadku".

05.06.2023 08:12
Hong Kong Foto: ,
Aktivistu Lea Tanga odvádza v nedeľu 4. júna 2023 polícia neďaleko Victoria Parku v Hongkongu, kde sa konala každoročná vigília masakru Nebeského pokoja z roku 1989.
debata (3)

„Naliehavo žiadame o prepustenie všetkých ľudí zadržaných za to, že uplatnili právo na slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie,“ uviedol úrad vysokého komisára, ktorý tiež vyzval na dodržiavanie medzinárodných záväzkov.

Hongkong v minulosti pietne akcie povoľoval, v posledných rokoch ich ale miestne úrady potláčajú. Čínske ministerstvo zahraničia k tomu v nedeľu uviedlo, že sa teraz Hongkong posúva smerom od „chaosu k stabilite a prosperite“.

Čína Hongkong Tchien-an-men 34. výročie spomienka Čítajte viac V Hongkongu pri pripomienke výročia masakry na Tchien-an-men zatkli množstvo ľudí

Bývalá britská kolónia Hongkong sa vrátila pod čínsku správu v roku 1997. V súčasnej dobe je Hongkong spravovaný podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo má zaručovať demokratické zriadenie a autonómne výsady. Peking ale tieto slobody čoraz viac obmedzuje.

Čínska armáda poslala v noci na 4. júna 1989 tanky proti demonštrantom, ktorí predtým niekoľko týždňov v centre Pekingu požadovali pri protestných akciách demokratické reformy. Zahynuli stovky, možno tisíce študentov i ďalších občanov. V pevninskej Číne sú tieto udalosti zakázanou témou diskusií, rovnako ako akékoľvek ich pripomienky.

Hong Kong Tiananmen Anniversary Čítajte viac Čína na výročie masakry zakázala aj sviečky
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #Tchien-an-men #zatýkanie #masaker