Netanjahu má nového poradcu, ktorý ostro kritizoval Bidena. Spochybnil aj jeho spôsobilosť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vymenoval za svojho nového mediálneho poradcu konzervatívneho novinára, ktorý o americkom prezidentovi Joeovi Bidenovi z Demokratickej strany vyhlásil, že nie je spôsobilý vykonávať svoju funkciu.

05.06.2023 13:48
Joe Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden
debata (1)

Gilad Zwick tiež vyjadril súhlas s nepravdivými tvrdeniami bývalého amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o podvodoch v amerických prezidentských voľbách z roku 2020. Informoval o tom izraelský denník Haarec. Zwickovo vymenovanie za poradcu prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi Izraelom a Spojenými štátmi napäté.

Zwick v uplynulom roku pracoval pre stanicu Channel 14, ktorá je naklonená Netanjahuovi, a predtým bol reportérom denníka Israel Hajom, ktorý má tiež blízko k predsedovi vlády. V posledných dvoch rokoch novinár na svojom twitterovom účte, ktorý získal približne 30-tisíc sledujúcich, kritizoval Bidena a spochybňoval jeho schopnosť vykonávať funkciu.

Joe Biden Čítajte viac Biden zakopol a spadol na pódiu pri odovzdávaní diplomov. Moment zachytili kamery

V júli minulého roka Zwick zdieľal krátky videozáznam Bidenovho prejavu, ktorý odprevadil nasledujúcim komentárom: „Číňania, Rusi a Iránci nie sú hlúpi a dobre chápu, že vo Washingtone nie je žiadne vedenie“.

O rok skôr napísal, že Biden „pomaly, ale iste ničí Ameriku“, a označil ho za „najvyššieho vodcu Bidena“, čím ho prirovnal k vodcom KĽDR a Iránu. Po amerických prezidentských voľbách v roku 2020 Zwick zdieľal príspevky, ktoré naznačovali, že podporuje Trumpova nepravdivé tvrdenia o podvodoch v amerických prezidentských voľbách, v ktorých republikánskeho prezidenta Biden porazil.

Netanjahuova kancelária na žiadosť agentúry AP o komentár zatiaľ nereagovala. Zwick sa popoludní ku kritike vyjadril na twitteri. „Keď som písal tweety o prezidentovi Bidenovi, bol som súkromná osoba. Dnes tieto názory nezastávam a v úrade predsedu vlády budem jednať úplne profesionálne,“ uviedol. Najmenej jeden z jeho predchádzajúcich tweetov bol podľa AP v pondelok zmazaný.

Zwickovo vymenovanie Netanjahuovým mediálnym poradcom pritom prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi Izraelom a Spojenými štátmi, ktoré sú jeho najbližším spojencom, napäté, a to kvôli kontroverznému izraelskému vládnemu návrhu justičnej reformy a ultranacaiona­listickému charakteru súčasnej izraelskej vlády.

Pavel Kopecký Čítajte viac Izrael, ďalší štát náboženských extrémistov?

Biden verejne vyjadril znepokojenie nad plánom Netanjahuovej vlády presadiť rozsiahlu súdnu reformu. V Izraeli návrh reformy vyvolal masové každotýždenné demonštrácie, ktoré pokračujú, hoci bolo jej presadzovanie pozastavené. Podľa kritikov by reforma ohrozila nezávislosť súdov a oslabila izraelskú demokraciu.

Bidenova administratíva tiež vyjadrila znepokojenie nad skladbou Netanjahuovej vlády. V koalícii sú zastúpení ultranacionalisti, ktorí kedysi stáli na okraji izraelskej politiky, ale teraz zastávajú vysoké funkcie zaoberajúce sa citlivými záležitosťami, ktoré sa týkajú aj Palestínčanov. Biden zatiaľ Netanjahua od jeho vlaňajšieho zvolenia nepozval do Bieleho domu, hoci to býva po izraelských voľbách zvykom.

Netanjahu tiež čelí kritike, že svojím vystupovaním rozdeľuje tradične jednotný postoj demokratov a republikánov k Izraelu. Uvádzajú pritom, že naznačuje podporu republikánskym kandidátom alebo že vo svojom prejave v americkom Kongrese v roku 2015 zrejme kritizoval vládu vtedajšiemu prezidenta Baracka Obamu v súvislosti s jadrovou dohodou medzi Iránom a svetovými mocnosťami. Spojené štáty za Trumpovej vlády od tejto dohody odstúpili.

Netanjahu naopak tvrdí, že puto medzi Spojenými štátmi a Izraelom je nezlomné a akékoľvek rozpory medzi tradičnými spojencami bagatelizuje.

V máji izraelský parlament prijal republikánskeho predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho, ktorý sa stal iba druhým predsedom Snemovne reprezentantov, ktorý vystúpil v Knesete, po republikánovi Newtovi Gingrichovi v roku 1998.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Benjamin Netanjahu #prezident Joe Biden