Rusko po Putinovi? Chodorkovskij: Tento režim by mal byť zničený

V Európskom parlamente sa začalo dvojdňové podujatie s názvom „Deň po tom“, na ktorom sa stretáva viac ako 200 aktivistov ruskej opozície a občianskej spoločnosti, aby diskutovali o podpore Európskej únie (EÚ) pre ruské demokratické sily. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

05.06.2023 15:30
Kremeľ, Moskva, Foto:
Na archívnej snímke prázdne Červené námestie v Moskve.
debata (62)

Konferenciu zvolali štyria poslanci Európskeho parlamentu a jej cieľom je diskutovať o stratégii pre hypotetické Rusko po vláde vodcu Vladimira Putina. „Nazval by som to prvé stretnutie ľudí, ktorí veria v budúcnosť demokratického Ruska,“ povedal europoslanec Andrius Kubilius, ktorý stojí za podujatím.

Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii
Video
Ako vyzerá Bachmut, ktorý okupujú Rusi? / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Exilový opozičný líder Michail Chodorkovskij sa na otváracom stretnutí vyjadril, že jedinou nádejou pre budúce Rusko, ktoré nebude robiť problémy zvyšku sveta, je zásadná politická zmena. „Tento režim by mal byť zničený, neexistuje žiadna iná cesta k pokojnej normálnej budúcnosti Ruska, Európy a celého sveta. Jednoduchá zmena Putina na inú osobu s iným menom, ale žiadny prechod na federalizovaný parlamentný systém so slobodnými voľbami, nič nezmení,“ povedal.

putin Čítajte viac Nepoužíva internet, patologicky sa bojí o život. Exochrankár prezradil detaily o Putinovom živote

Dostať sa k zmene je však náročné. „Podmienky v Rusku určite nie sú ideálne pre vzostup demokracie,“ skonštatovala podpredsedníčka europarlamentu Katarina Barley.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Chodorkovskij #vojna na Ukrajine