466. deň: Kachovská priehrada vyletela do vzduchu. Zelenskyj: Plány Ukrajiny na protiofenzívu to neovplyvní

Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu Kachovskú priehradu na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, voda už zaplavila priľahlú Novú Kachovku a dorazila aj do neďalekého mesta Cherson. Ani vodou, ani raketami, ani ničím iným sa ruským teroristom nepodarí zastaviť Ukrajinu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kremeľ dôrazne odmietol zodpovednosť ruských jednotiek za zničenie priehrady. Podľa jej hovorcu Dmitrija Peskova táto "úmyselná sabotáž" súvisí s neúspešnou protiofenzívou, o ktorú sa ukrajinské sily podľa Ruska pokúšali pred niekoľkými dňami. Kyjev v reakcii na zničenie priehrady požiadal o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

06.06.2023 06:00 , aktualizované: 23:42
priehrada Kachovka Foto:
Miestny obyvateľ v utorok 6. júna 2023 gestikuluje neďaleko svojho domu, ktorý bol zaplavený po tom, keď sa pretrhla priehrada Kachovka v Chersonskej oblasti. Ukrajina v utorok obvinila ruské sily, že vyhodili do vzduchu veľkú priehradu a vodnú elektráreň v časť južnej Ukrajiny, ktorú Rusko kontroluje, čím hrozí ekologická katastrofa. Rusko tvrdí, že priehradu zničili Ukrajinci.
debata (2142)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 466. deň
  • Výbuch pretrhol Kachovskú priehradu, Rusi a Ukrajinci sa obviňujú
  • Ohrozené sú tisíce obyvateľov a desiatky obcí
  • Zelenskyj: Poškodenie priehrady neovplyvní plány Ukrajiny na protiofenzívu
  • Rusko v noci opäť útočilo na Kyjev: Všetky rakety obrana zostrelila
  • USA hlásia zintenzívnenie ukrajinských útokov na frontovej línii
  • Rusi tvrdia, že za pondelok na Donecku zabili 1 500 ukrajinských vojakov
  • Česko pošle Ukrajine peniaze na pomoc s následkami zničenia Kachovky
  • Nová Kachovka je pod vodou, záplavová vlna dorazila do Chersonu
  • Kolaps Kachovskej priehrady spôsobil zdraženie pšenice
  • Česko bude modernizovať ukrajinské tanky, ktoré boli desiatky rokov v skladoch
  • Kyjev v reakcii na zničenie Kachovky požiadal o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Kachovská priehrada vyletela do vzduchu, voda sa valí na Cherson
Video
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 465. deň: Ukrajinská armáda zaznamenala v Bachmute určité zisky
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
+7Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...

23:42 Zničenie hrádze Kachovskej priehrady na rieke Dneper má dopad aj na zvieratá žijúce nižšie po prúde ukrajinského veľtoku. V meste Nová Kachovka voda zaplavila minizoo, kde žilo asi 300 zvierat. Ich majiteľka podľa portálu Ukrajinska pravda predpokladá, že všetky uhynuli.

Olena Navrocká uviedla, že šancu prežiť mali napríklad kačice a labute, ale opice, medvedíky čistotné, poníky alebo osol pravdepodobne zahynuli. Novú Kachovku od začiatku vlaňajšej invázie okupujú Rusi a evakuovať zoopark nebolo možné. O zvieratá sa starali ošetrovatelia a dobrovoľníci, ktorí v meste zostali.

V uliciach Novej Kachovky dnes plávali labute, na záberoch z okolia Chersonu je vidno policajta, ako z vody zachraňuje psa. Ukrajinské ministerstvo vnútra ľuďom zo zaplavených miest odkázalo, aby pred evakuáciou vypustili zvieratá z kotercov, alebo ich odviazali, napísala agentúra DPA. Zvyšuje sa tak ich šanca na prežitie.

23:16 Ruské oficiálne médiá v utorok informovali, že ministerstvo obrany prvýkrát zverejnilo videozáznam, na ktorom ruskí vojaci ničia tanky Leopard 2, ktoré Ukrajine dodávajú západné krajiny. Avšak ruskí vojenskí blogeri o jeho autenticite pochybujú, na záberoch rezortu obrany nie sú podľa nich obrnené vozidlá, ale kombajny.

Leopard či kombajn? Čítajte viac Čo Rusi trafili - Leopardy či kombajny?

23:02 Biely dom oznámil, že výbuch, ktorý zničil Kachovskú priehradu na Ukrajine, si pravdepodobne vyžiada množstvo životov. Dodal, že konkrétny dôkaz o páchateľovi ešte stále nie je k dispozícii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že výbuch spôsobil výrazné škody na priehrade. Upozornil , že Washington tento incident stále pozorne skúma predtým, než určí páchateľa. „Ešte stále sa pokúšame pozbierať informácie a hovoriť s Ukrajincami,“ povedal.

Na otázku, či útok na priehradu predstavuje vojnový zločin, povedal, že úmyselné zničenie civilnej infraštruktúry nie je zákonmi vojny povolené.

21:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že útok na Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny neovplyvní plány Kyjeva na protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Tento výbuch na priehrade neovplyvnil schopnosť Ukrajiny zbaviť svoje vlastné územia okupácie,“ uviedol Zelenskyj v aplikácii Telegram. Dodal, že hovoril s hlavnými veliteľmi a armáda je v stave najvyššej pripravenosti.

Z priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti, ktorú mali pod kontrolou ruské sily, sa po utorňajšom výbuchu uvoľnil príval vody. Zaplavil priľahlé mestečko a približne dve desiatky obcí, v dôsledku čoho sa začala evakuácia asi 17 000 ľudí.

21:36 Rusko z útoku na Kachovskú priehradu obvinilo Ukrajinu a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby tento zločin odsúdilo. TASR správu prevzalo z agentúr AFP a DPA. „Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby slovne odsúdilo trestné činy ukrajinských úradov, ktoré sú viac a viac neľudské a predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

„Tento incident je teroristický útok proti čisto civilnej infraštruktúre,“ dodala ruská diplomacia. Rusko podľa ministerstva požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s cieľom dosiahnuť odsúdenie humanitárnej a ekologickej katastrofy spôsobenej Kyjevom. Ukrajina z výbuchu na vodnej nádrži obviňuje Rusko.

BR OSN má k útoku na priehradu mimoriadne zasadnúť v utorok o 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ). Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že išlo o plánovaný a cielený čin ukrajinskej armády, ktorý bol súčasťou protiofenzívy Kyjeva.

21:00 Najvyšší lídri Rady Európy odsúdili zničenie priehrady Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na Ukrajine. Potenciálne nebezpečné dôsledky na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a jadrovú bezpečnosť môžu presahovať hranice Ukrajiny. V ohrození je úroda v troch ukrajinských oblastiach aj cenný ekosystém delty Dnepra.

ukrajina, cherson, priehrada, kachovka Čítajte viac Po zničení Kachovskej priehrady hrozí humanitárna i ekologická kríza

20:29 Európska únia je pripravená pomôcť Ukrajine pri zmierňovaní následkov zničenia priehrady Kachovka. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po telefonickom rozhovore so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V oblasti ohrozenej záplavami vodou z priehrady sa v Chersonskej oblasti údajne nachádza približne 80 obcí. Evakuácia ohrozených obcí prebieha, pričom do utorka do 16.00 h bolo premiestnených viac ako 1 300 ľudí, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra.

Ľudia nastupujú na evakuačný vlak na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Nina Lyashonok
Ukrajina priehrada evakuácia vojna cherson Ľudia nastupujú na evakuačný vlak na železničnej stanici v ukrajinskom Chersone 6. júna 2023 po poškodí priehrady Nova Kachovka.

19:45 Rusko posiela na okupované územia Ukrajiny študentov medicíny, aby absolvovali výcvik s bojovými jednotkami. Uviedol to v utorok generálny štáb ukrajinskej armády, podľa ktorého ruské ozbrojené sily trpia nedostatkom zdravotníckeho personálu na všetkých frontoch.

Z toho dôvodu Moskva podľa Kyjeva začala nasadzovať študentov medicíny z Ruskej federácie v rôznych zdravotníckych zariadeniach na frontovej línii. Napríklad skupina ruských študentov medicíny nedávno začala 20-dňovú rotáciu v meste Tokmak v Zaporižžskej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

19:25 "Slovensko a Nórsko z histórie vedia, čo to znamená, ak im vládnu cudzie sily. Nechceme, aby sa to opakovalo,“ povedal v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine pre Pravdu generálny tajomník NATO a bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg. Rozhovor s ním vznikol na bratislavskom summite Bukureštskej deviatky.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Šéf NATO exkluzívne pre Pravdu: Rusko vie, že jadrová vojna sa nedá vyhrať

19:07 Kyjev spustil vyšetrovanie vojnových zločinov v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady na rieke Dnipro v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti. Povedal to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin, podľa ktorého tiež vyšetrujú možný prípad „ekocídy“. Ukrajina má podľa jeho slov v teréne tímy, ktoré zbierajú informácie a poskytnú ich Medzinárodnému trestnému súdu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Kostin pre BBC tiež povedal, že z oblasti „evakuovali už okolo 1 500 ľudí“. Krátko predtým na sociálnej a mikroblogovacej sieti napísal, že evakuujú viac ako 17-tisíc ľudí zo zaplavených oblastí. Operácia je však podľa jeho slov pod tlakom v dôsledku ruského ostreľovania, ktoré zranilo dvoch policajtov pracujúcich v oblasti.

Vyšetrovanie oznámil aj ruský vyšetrovací výbor. Ako oznámil na komunikačnej platforme Telegram, na ktoré sa odvoláva televízia CNN, vyšetrovanie spustil na základe obvinenia z terorizmu spáchaného skupinou jednotlivcov, ktorý spôsobil značné škody na majetku a ďalšie ťažké následky. Zaplavenie osád v Chersonskej oblasti spôsobilo zničenie elektrárne ozbrojenými silami Ukrajiny, vyhlásil výbor. Aj dosadené ruské úrady oznámili plánovanú evakuáciu.

18:48 Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) dostala podľa denníka The Washington Post (WP) vlani v júni informáciu, že šesťčlenný tím ukrajinskej armády plánoval explóziou zničiť plynovod Nord Stream, ktorým prúdil plyn z Ruska do Nemecka a ďalej do zvyšku Európy.

nord stream Čítajte viac WP: Ukrajinci vlani tajne plánovali zničiť Nord Stream

18:18 Kolaps Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny spôsobil rast globálnych cien pšenice. Na Chicagskej komoditnej burze (CME) pšenica v úvode utorkového obchodovania zdražela o 2,4 percenta. Cena kukurice stúpla o viac ako jedno percento a cena ovsa si pripísala 0,73 percenta.

Zničenie Kachovskej priehrady a vodnej elektrárne na rieke Dnipro v oblasti, ktorá je pod kontrolou ruských ozbrojených síl, vyvolalo obavy z potenciálneho narušenia globálnych dodávok potravín. Na juhu Ukrajiny sú rozsiahle poľnohospodárske plochy.

Riaditeľ výskumnej firmy SovEcon uskutočňujúcej výskum čiernomorských poľnohospodárskych trhov Andrej Sizov uviedol, že kolaps priehrady je pravdepodobne „veľkou eskaláciou s pochmúrnymi následkami a veľkým rizikom". Komoditní analytici peňažného ústavu Citi konštatovali, že utorkový incident je „pripomienkou pretrvávajúcich inflačných rizík na trhoch tovarov".

17:50 Fínsko vyhostí deväť ruských diplomatov z veľvyslanectva v Helsinkách, ktorých podozrieva z práce pre ruské tajné služby. Oznámila to v utorok kancelária fínskeho prezidenta Sauliho Niinista, informuje TASR citujúc zo správy agentúry Reuters.

„Ich konanie je v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,“ uviedla kancelária s tým, že o vyhostení diplomatov upovedomí ruského veľvyslanca.

Rozhodnutie bolo prijaté na stretnutí prezidenta Niinista s ministerským výborom pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku tejto severskej krajiny.

Fínsko má s Ruskom 1340-kilometrovú pozemnú hranicu. Po ruskej invázii na Ukrajinu vlani vo februári sa rozhodlo prehodnotiť svoju dovtedajšiu politiku neutrality a spoločne so susedným Švédskom požiadalo o vstup do Severoatlantickej aliancie. Oficiálnym členom NATO sa stalo v apríli, vstup Švédska zatiaľ stále blokujú Turecko a Maďarsko.

17:22 Už pred koncom vojny na Ukrajine by mali mať spojenci jasno, aký budú mať postoj k povojnovému Rusku. Na summite tzv. bukurešťskej deviatky, teda krajín z východného krídla NATO, to dnes v Bratislave povedal prezident Petr Pavel.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel: Už pred koncom vojny musí byť jasný spoločný postoj k Rusku

17:08 Útok na priehradu Nova Kachovka na Ukrajine považuje poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) za bezprecedentný akt štátneho terorizmu na civilnom obyvateľstve. TASR o tom informoval hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky.

„Ruská agresia nemá obdoby. Zničenie priehrady ako zdroja vody pre chladenie Záporožskej jadrovej elektrárne je aktom štátneho terorizmu voči civilnému obyvateľstvu Ukrajiny a celému ekosystému. Vedomé ohrozenie celého územia hroziacou haváriou jadrovej elektrárne a totálne zničenie rozsiahlych území je prejavom zúfalstva chorej mysle, ktorá cíti svoj koniec,“ vyhlásil Mikulec s tým, že páchatelia musia byť postavení pred súd. Útok zároveň odsúdilo celé hnutie.

Bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Konrád Rigó z mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd zdôraznil, že ten, kto obhajuje Kremeľ, obhajuje vojnové zločiny ruského prezidenta Vladimira Putina. „Šialené, hrozné, kruté. Neobhájiteľné. Kto obhajuje Kremeľ, teraz mlčí,“ podotkol.

16:55 Deväť členských štátov NATO vrátane Slovenska očakáva, že júlový summit aliancie vo Vilniuse rozhodne o posilnení politickej a praktickej podpory Ukrajiny, ktorá sa od vlaňajška bráni ruskej invázii. „Naším cieľom je väčší, viacročný a komplexný balík podpory pre Ukrajinu,“ píše sa vo vyhlásení prezidentov takzvanej bukurešťskej deviatky (B9), ktoré poskytla slovenská prezidentská kancelária.

Slovensko politika summit samit B9 lídri NATO BAX Čítajte viac Vyhlásenie lídrov štátov B9: Chceme väčší, viacročný a komplexný balík podpory Ukrajiny

16:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes podľa tlačových agentúr vyhlásil, že Ukrajinci vyhodili do povetria Kachovskú priehradu, aby zabránili ruskému útoku v tomto mieste a aby uvoľnili svoje sily od Chersonu pre dlho očakávanú protiofenzívu. Tú však ruské jednotky odrazili, tvrdil Šojgu.

„Bohužiaľ neobišlo sa to bez strát na našej strane. Celkovo počas odrážania útokov nepriateľa v zjednotenom zoskupení vojsk zahynulo 71 vojakov, 210 utrpelo zranenia,“ vyhlásil minister. Rusko podľa neho tiež prišlo o 15 tankov, deväť bojových vozidiel pechoty, dve autá a deväť diel.

Ruské ministerstvo obrany neinformovalo o zabitých ruských vojakoch od vlaňajšieho 21. septembra, keď ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizáciu, pripomenula ruská redakcia BBC.

Upozornila tiež, že minister Šojgu teraz hovorí o tom, že priehrada, ktorú okupovali ruské sily, bola vyhodená do povetria.

14:59 Ukrajinské ministerstvo zahraničia v utorok vyzvalo západné štáty k novej vlne sankcií proti Rusku. Kyjev viní Moskvu z odpálenia Kachovskej priehrady. K výzve sa vo vyhlásení na telegrame pripojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý správanie Ruska označil za „vojnu proti životu, prírode a civilizácii“.

„Svet musí zareagovať,“ uviedol Zelenskyj. „Toto je len jeden deň ruskej agresie,“ napísal prezident, ktorý k príspevku pripojil video zobrazujúce skazu spôsobenú valiacou sa vodou.

„Odpálenie priehrady Ruskou federáciou považujeme za teroristický čin proti ukrajinskej kritickej infraštruktúre, ktorého cieľom je spôsobiť čo najviac civilných obetí a čo najväčšiu skazu,“ uviedla ukrajinská diplomacia vo vyhlásení. Vyzvala tiež medzinárodné spoločenstvo, aby Moskvu kvôli incidentu odsúdilo.

„Vyzývame aj krajiny skupiny G7 a Európskej únie, aby urýchlene zvážili uvalenie nových rozsiahlych sankcií na Ruskú federáciu, najmä na ruský muničný priemysel a jadrový sektor,“ žiada ministerstvo zahraničia. (čtk, reuters)

14:46 Kyjev požiadal v utorok o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

„Ukrajina vyzýva na mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN a predkladá otázku tohto ruského teroristického činu (aj) Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE),“ uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Americký Inštitút pre štúdium vojny už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na túto priehradu útok „pod falošnou vlajkou“, z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu. (afp, tasr)

Nova Kachovka Čítajte viac Ruskí okupanti sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu. Rozliaty Dneper im môže pomôcť

13:25 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v príspevku na Twitteri odsúdila útok na ukrajinskú priehradu Nova Kachovka v ukrajinskej Chersonskej oblasti a nazvala ho „ďalším príkladom brutality ruskej agresie“.

„Zničenie priehrady Nova Kachovka je hrozným činom s rozsiahlymi a priamymi následkami pre obyvateľstvo a životné prostredie. Je to ďalší príklad brutality ruskej agresie proti Ukrajine,“ napísala Čaputová.

13:15 Zničenie priehrady Nova Kachovka je otrasný čin, ktorý ukazuje brutalitu Ruska vo vojne na Ukrajine, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na samite Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hra­de.

Šéf NATO upozornil, že zničenie priehrady ohrozuje tisícky civilistov a spôsobí závažné poškodenie životného prostredia.

Ako ďalej uviedol, nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe v dlhodobom horizonte. „Rusko rozbilo mier v Európe,“ dodal.

Stoltenberg očakáva, že na júlovom samite NATO v litovskom Vilniuse prijmú lídri členských krajín rozhodnutia, ktoré zvýšia podporu Ukrajiny a pomôžu jej tak dostať sa na úroveň štandardov Aliancie a priblížiť sa k vstupu do nej.

Všetci spojenci sa zhodujú, že Ukrajina má dvere do Severoatlantickej aliancie otvorené a Rusko v tomto smere nemá právo veta, zdôraznil.

12:30 V Česku sa v najbližšom čase začnú opravovať ukrajinské tanky T-64, ktoré po desiatkach rokov v skladoch zamieria na bojisko. Zmluvu na ich opravu a modernizáciu uzavrel český štátny Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ) s ukrajinským koncernom Ukroboronprom vo februári. V utorok to uviedlo české ministerstvo obrany.

Do konca tohto roka musia v Česku opraviť bližšie neurčený počet strojov T-64 sovietskej výroby. Podľa riaditeľa spoločnosti VOP CZ Mareka Špoka si vyžadujú kompletnú demontáž a plnú obnovu bojaschopnosti. Vybavia ich prostriedkami optického pozorovacieho systému či dokonalejšou komunikáciou. Modernizácia bude pod technickým dohľadom odborníkov z Ukrajiny. Presný počet kusov techniky, ktorá v ČR prejde modernizáciou, český rezort obrany z bezpečnostných dôvodov nešpecifikoval.

„Česká republika podporuje a bude podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotrebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinských vojakov a teraz pomáhame aj s opravami ukrajinskej techniky,“ uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. ČR podľa nej ponúka skúsenosti a znalosti pri výcviku a opravách, zatiaľ čo od Ukrajincov získava skúsenosti z boja.

Dohoda je naplnením zmluvy o vytvorení spoločného obranného klastru, ktorú Ukroboronprom s českou Agentúrou pre medzivládnu spoluprácu uzavrela koncom minulého roka. Podľa riaditeľa Ukroboronpromu Jurija Huseva spolupráca s ČR zahŕňa výrobu vojenskej techniky, zvýšenie výroby munície či spoluprácu v oblasti technológií. (tasr)

12:04 Nová Kachovka je po zničení priľahlej Kachovskej priehrady pod vodou, uviedla dnes podľa tlačovej agentúry TASS ruská okupačná správa tohto juhukrajinského mesta. Voda zaplavila už aj ulice Chersonu, ktorý leží niekoľko desiatok kilometrov po prúde Dnepra. Z mesta evakuovali stovky ľudí, miestne úrady varovali, že voda môže stúpnuť až o päť metrov.

Moskvou dosadený starosta Novej Kachovky Vladimír Leonťjev podľa TASS povedal, že mesto je pod vodou, zatopených je asi 600 domov. „Voda teraz stúpla o desať až jedenásť metrov. Maximálna úroveň vzostupu môže byť zhruba okolo 12,5 metra,“ povedal Leonťjev vo vysielaní ruskej televízie. Popoludní v meste podľa jeho rozkazu začne platiť núdzový stav.

Fotografie zaplavených ulíc Chersonu na sociálnej sieti telegram zverejnil Roman Mročko, šéf mestskej správy. „Na Ostrove (štvrti Chersonu) pokračuje evakuácia z troch zberných miest. (Rekreačná oblasť) Hidropark a prekladisko ropy už zaplavila voda,“ uviedol.

Obyvateľov mesta Mročko od dnešného rána opakovane vyzýva na pokoj, Cherson však podľa neho môže spadať do zóny „katastrofálnych záplav“. „Hladina môže stúpnuť až o päť metrov,“ napísal.

Server CNN s odvolaním na ukrajinské úrady pred poludním napísal, že z Chersonu bolo doteraz evakuovaných vyše 700 ľudí. Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že pomáha ľuďom na oslobodenom západnom brehu Chersonskej oblasti. Rieka Dneper v týchto miestach tvorí frontovú líniu medzi ruskými a ukrajinskými vojskami.(čtk, bbc.com)

Kachovská priehrada bola zničená dnes skoro ráno, Ukrajina a Rusko sa z útoku obviňujú navzájom.

11:27 Zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny hrá do kariet viac Ukrajincom ako Rusom, myslí si Zdeněk Kríž z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity. „Nebudem sa vyjadrovať k tomu, kto tú priehradu poškodil, ale aké to má dôsledky pre vedenie bojových operácií. V prvom rade to znamená, že ak bude Kachovka vypustená, a ona sa sa počas niekoľkých dní vypustí, tak ju ju nikto nebude môcť vypustiť. druhýkrát. Napríklad niekedy v lete, kedy by chceli Ukrajinci násilne prekročiť Dneper a Rusi by im v tom chceli zabrániť. Ak by bola Kachovka plná, vypustením by Rusi mohli tento pokus elegantne zlikvidovať. To už teraz nebude možné," tvrdí Kríž.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Expert: Zničenie Kachovky hrá viac do karát Ukrajincom ako Rusom

11:12 Česko pošle Ukrajine v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady desať miliónov korún (približne 425-tisíc eur). Mimoriadnu finančnú pomoc schválil v utorok minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Na sociálnej sieti Twitter uviedol, že útok na priehradu je porovnateľný s použitím zbrane hromadného ničenia.

Poskytnuté financie majú podľa stanice ČT24 pomôcť pri evakuácii civilistov a riešení následkov zničenia priehrady. Ide o najvyššiu čiastku, ktorú môže ministerstvo poskytnúť bez schválenia vládou.

Rusko podľa českého ministra zahraničných vecí naďalej posúva hranice svojej agresie. „Útok na priehradu Nova Kachovka nad obývanými oblasťami je porovnateľný s použitím zbrane hromadného ničenia proti civilistom. Táto brutalita bude odsúdená a potrestaná!“ napísal Lipavský na Twitteri.

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka, aby spomalilo ukrajinskú protiofenzívu. Rusko naopak z poškodenia priehrady obviňuje Kyjev. Podľa ukrajinských úradov je priehrada zničená natoľko, že ju už nebude možné obnoviť. V kritickej zóne v okolí priehrady sa podľa nich nachádza približne 16.000 civilistov, ich evakuácia sa už začala. (tasr)

11:06 Kachovskú priehradu najpravdepodob­nejšie vyhodila do povetria ruská 205. motostrelecká brigáda, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak s odvolaním sa na údaje od ukrajinskej rozviedky.

„Je to predbežná informácia. Samozrejme teraz sa všetko bude overovať. Ale (táto jednotka) tam bola umiestnená a sú predbežné údaje, že to boli vojaci 205. motostre­leckej. Preveríme to,“ povedal Podoljak podľa ruskej redakcie BBC.

Ukrajina obviňuje z vyhodenia priehrady do povetria Rusko a Rusko zasa obviňuje Ukrajinu. Napríklad šéf okupačnej správy v Novej Kachovke Vladimír Leonťjev tvrdí, že priehradu v noci ostreľovali Ukrajinci a označil to za teroristický útok. Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenie znepriatelených strán ihneď overiť z nezávislých zdrojov. (čtk)

10:41 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok upozornil, že stíhačky F-16 sú schopné niesť jadrové zbrane a ich dodanie Ukrajine by ešte viac eskalovalo konflikt.

„Musíme mať na pamäti, že jedna z modifikácií F-16 môže niesť jadrové zbrane,“ povedal Lavrov v príhovore podľa prepisu na stránke svojho ministerstva. Na adresu USA dodal, že „ak tomu nerozumejú, potom sú ako vojenskí stratégovia a plánovači bezcenní,“ uviedol šéf ruskej diplomacie.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: F-16 môžu niesť jadrové zbrane, eskalovali by konflikt na Ukrajine

10:40 Kachovská priehrada je nádrž na rieke Dnepr na južnej Ukrajine, niekedy sa jej hovorí aj Kachovské more. Leží na území Chersonskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti. Svojou rozlohou 2 155 kilometrov štvorcových je to druhé najväčšie umelé jazero na Ukrajine, po Kremenčuckej priehrade. Bola postavená v roku 1956.

Pre porovnanie: najväčšia slovenská nádrž Oravská priehrada má rozlohu 35 kilometrov štvorcových, čo znamená, že Kachovská priehrada je takmer 62-krát väčšia. Najväčší celkový objem zadržiavanej vody na Slovensku má Liptovská Mara a to 360,5 mil. metrov kubických (0,3605 kilometrov kubických), Kachovská má objem 18,2 kilometrov kubických, teda 50-krát viac.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Kachovská priehrada zadržiavala 50-krát viac vody ako Liptovská Mara

10:31 Šebekinský okres v ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou je opäť ostreľovaný, uviedli miestne úrady. Zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa schovali do pivníc, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na správy zo sociálnych sietí.

Ruské mesto Šebekino a jeho okolie, ležiace pri hraniciach s Ukrajinou, sa opakovane stali terčom ostreľovania a náletov dronov, ktoré si vynútili evakuáciu tisícov obyvateľov. V minulých týždňoch sa stali aj cieľom nájazdov ozbrojencov, ktorí sa hlásia k ruským odporcom režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ukrajinské sily sa k útokom na ruské územie nehlásia.

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území. V oblasti, ktorá okrem iného susedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblasťou, sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednej dobe zhoršila. Gubernátor Vjačeslav Gladkov v posledných dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní pohraničného regiónu zo strany Ukrajiny. (čtk, reuters)

10:03 Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok uviedol, že je „šokovaný“ útokom na priehradu Nova Kachovka a prisľúbil, že voči Rusku bude vyvodená zodpovednosť za „vojnový zločin“ ničenia civilnej infraštruktúry.

„Som šokovaný bezprecedentným útokom na priehradu Nova Kachovka. Ničenie civilnej infraštruktúry sa jasne kvalifikuje ako vojnový zločin – a budeme za to brať Rusko a jeho predstaviteľov na zodpovednosť,“ napísal Michel na sociálnych sieťach.

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka, aby spomalilo ukrajinskú protiofenzívu. Rusko naopak z poškodenia priehrady obviňuje Kyjev. (tasr, afp)

9:54 Ukrajinský prezidentský poradca Myhajlo Podoľak upozornil, že po zničení priehrady Nova Kachovka stúplo aj riziko jadrovej katastrofy. Poškodená priehrada sa totiž nachádza zhruba 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne.

„Svet sa opäť raz ocitol na pokraji nukleárnej katastrofy, pretože Záporožská jadrová elektráreň stratila svoj zdroj chladenia. A toto nebezpečenstvo teraz rapídne stúpa,“ dodal Podoľak.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni v utorok medzitým uviedla, že „neexistuje bezprostredné jadrové bezpečnostné riziko“ v elektrárni v Záporoží, ktorá je najväčším zariadením takéhoto typu v Európe.

„MAAE si je vedomé správ o poškodení priehrady Nova Kachovka na Ukrajine. Experti MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni podrobne monitorujú situáciu. V elektrárni momentálne nie je bezprostredná jadrová bezpečnostná hrozba,“ uviedla agentúra na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka, aby spomalilo ukrajinskú protiofenzívu. Rusko naopak z poškodenia priehrady obviňuje Kyjev. (tasr)

9:36 Ani vodou, ani raketami, ani ničím iným sa ruským teroristom nepodarí zastaviť Ukrajinu, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zničenie Kachovskej priehrady. Na sociálnej sieti Telegram tiež oznámil, že sa konala bezpečnostná rada, a uistil, že všetky služby fungujú, a vyzval obyvateľov, aby dôverovali len oficiálnym informáciám.

„Ruskí teroristi zničením priehrady Kachovskej vodnej nádrže len potvrdzujú celému svetu, že musia byť vyhnaní zo všetkých kútov ukrajinskej krajiny. Nemôže im zostať ani jeden meter, pretože každý meter využívajú k teroru. Iba víťazstvo Ukrajiny obnoví bezpečnosť. A toto víťazstvo príde. Teroristi nebudú schopní zastaviť Ukrajinu ani vodou, ani raketami ani ničím iným,“ napísal Zelenskyj.

Rusi podľa Kyjeva zničili Kachovskú priehradu na okupovanom juhu Ukrajiny; ruskí predstavitelia z toho istého obviňujú ukrajinské jednotky. V oblastiach ohrozených záplavami začala evakuácia obyvateľstva.

9:16 Ruskí vojaci podľa šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina „pomaly“ opúšťajú dedinu Berchivka neďaleko Bachmutu, čo nazval „hanbou“.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Zabiť za deň na 150-kilometrovom fronte 1 500 ľudí? Divoké fantázie Moskvy, hodnotí Prigožin

9:05 Kachovská vodná elektráreň bola úplne zničená a nebude možné uviesť ju do pôvodného stavu, uviedla vo vyhlásení na sociálnej sieti telegram spoločnosť Ukrhidroenerho. Výbuch podľa nej nastal priamo v strojovni elektrárne. O úplnom zničení v ruskej štátnej televízii podľa médií hovoril aj šéf ruskej okupačnej správy v Novej Kachovke Vladimir Leonťjev.

„V dôsledku detonácie vo vnútri strojovne bola Kachovská vodná elektráreň úplne zničená. Zariadenie nemôže byť obnovené,“ píše Ukrhidroenerho.

Ukrajinská vojenská rozviedka dnes podľa agentúry Reuters uviedla, že ruské sily priehradu odpálili „v panike“. „Ide o jasný teroristický čin a vojnový zločin,“ uviedla rozviedka.

Je „očividné“, že oprava vodnej elektrárne nie je možná, povedal Leonťjev. Záplavy podľa Moskvou dosadeného starostu Novej Kachovky postihnú až 300 domov a problémy podľa neho môžu nastať aj na okupovanom ukrajinskom polostrove Krymu, ktorý zásobuje voda z nádrže.

8:51 Asi 16-tisíc obyvateľov sa nachádzalo v „kritickej zóne“ na západnom brehu Dnepra ohrozenej záplavami po zničení Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny, uviedol na sociálnych sieťach šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Záplavy podľa neho ráno zasiahli deväť obcí či mestských štvrtí. Podľa ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti situácia ohrozovala 22 000 obyvateľov.

Ukrajinské úrady už začali evakuáciu. Podľa Prokudina ľudia odchádzali v autobusoch a okolo poludnia bude vypravený evakuačný vlak do mesta Mykolajiv. Prokudin varoval, že rozsah záplav bude počas dopoludnia narastať.

Ruská štátna agentúra RIA medzitým priniesla vyhlásenie Moskvou dosadenej správy okupovanej časti Chersonskej oblasti, podľa ktorej sa riziko záplav týka 14 obcí s celkom 22 000 obyvateľmi.

Z Kachovskej priehrady ráno rýchlo vytekala voda po tom, čo jej hrádza zničila explózie, ktorú Kyjev pripisuje ruským silám. Rusi naopak z deštrukcie obviňujú Ukrajincov. Priehrada je posledným článkom kaskády na ukrajinskom toku Dnepra a rozkladá sa na stovkách kilometrov štvorcových na území Záporožskej, Dnepropetrovskej a Chersonskej oblasti.

8:10 Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že Kachovská priehrada na juhu Ukrajiny bola zasiahnutá z ukrajinského raketometu Vilcha. Agentúra Reuters píše, že sa jej toto tvrdenie nepodarilo nezávislé overiť. Ukrajina naopak z útoku viní Rusko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal kvôli výbuchu priehrady mimoriadne rokovania bezpečnostnej rady.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Kachovskú priehradu, ktorá leží v okupovanej časti južnej Ukrajiny, do povetria vyhodili ruské sily. Tunajší ruskí činitelia naopak obviňujú ukrajinské jednotky.

Po zničení Kachovskej priehrady začala v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny evakuácia. Ruskom dosadení činitelia v oblasti, ktorá je sčasti okupovaná, tvrdia, že evakuácia zatiaľ nie je potrebná.

7:57 Rusko v noci na dnešok znovu útočilo na Kyjev, na ktorý podľa tunajších predstaviteľov smerovalo vyše 20 rakiet, ktoré sa ale podarilo zostreliť. Útoky boli hlásené aj z Charkova. Letecký poplach platil dočasne opäť na celom území Ukrajiny, informujú agentúry Ukrinform a Reuters.

Vitalij Kličko, starosta ukrajinskej metropoly, ktorá je v posledných týždňoch terčom nočných útokov pravidelne, uviedol, že výbuchy, ktoré sa v Kyjeve ozývali, boli spôsobené zásahmi protivzdušnej obrany proti ruským útočným prostriedkom. „Všetky boli zostrelené,“ doplnil neskôr šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Padajúce trosky poškodili cestu a trolejbusové vedenie. Podľa predbežných informácií si útok nevyžiadal žiadne obete.

Aj v Charkove, ktorý je druhým najväčším mestom východoeurópskej krajiny, boli počuť explózie. Podľa tunajších úradov mesto čelilo raketovému útoku, v dôsledku ktorého bol poškodený vodovodný systém aj niekoľko domov.

7:33 Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov na twitteri oznámil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolá kvôli výbuchu Kachovskej priehrady V Chersonskej oblasti mimoriadne rokovanie rady.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Kachovskú priehradu, ktorá leží v okupovanej časti južnej Ukrajiny, do povetria vyhodili ruské sily. Tunajší ruskí činitelia naopak obviňujú ukrajinské jednotky.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na sociálnej sieti telegram napísal, že Rusko sa zničením Kachovskej priehrady dopustilo „ekocídy“, ale ukrajinské úrady pracujú na zaistení bezpečnosti obyvateľov. Poznamenal tiež, že ruské akcie predstavujú hrozbu aj pre neďalekú Záporožskú jadrovú elektráreň. Bližšie podrobnosti ale neuviedol.

Ukrajinské úrady uviedli, že hladina v nádrži klesá rýchlosťou asi 15 centimetrov za hodinu. Obyvateľov vyzvali, aby sa v čo najväčšej miere zásobili vodou.

6:51 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa začala evakuácia obyvateľov po zničení Kachovskej priehrady. Kritické úrovne má voda podľa miestnych ukrajinských vojenských predstaviteľov dosiahnuť v priebehu piatich hodín. Informuje o tom ruskojazyčná verzia BBC. Ruskom dosadení činitelia v oblasti, ktorá je sčasti okupovaná, tvrdia, že evakuácia zatiaľ nie je potrebná. Zároveň ale ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že zničenie veľkej priehrady sa môže dotknúť asi 80 obcí.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Kachovskú priehradu, ktorá leží v okupovanej časti južnej Ukrajiny, do povetria vyhodili ruské sily. Tunajší ruskí činitelia naopak obviňujú ukrajinské jednotky.

Ukrajinské úrady uviedli, že hladina v nádrži klesá rýchlosťou asi 15 centimetrov za hodinu. Obyvateľov vyzvali, aby sa v čo najväčšej miere zásobili vodou.

6:23 Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodili do povetria Kachovskú priehradu v okupovanej časti južnej Ukrajiny. Niektorým oblastiam môže hroziť zaplavenie. Informuje o tom agentúra Ukrinform. Informácie o zničení veľkej priehrady, ktoré sa už skôr šírili na sociálnych sieťach, ale podľa agentúry RIA Novosti najskôr poprel Ruskom dosadený starosta Novej Kachovky, ktorá pri priehrade a vodnej elektrárni leží, potom však informáciu potvrdil.

„Ruské okupačné sily vyhodili do povetria vodnú elektráreň Kachovka. V súčasnosti zisťujeme rozsah škôd, rýchlosť a objem vody a pravdepodobné oblasti zaplavenia,“ uviedlo na telegrame ukrajinské južné veliteľstvo.

Starosta Novej Kachovky správy o bombardovaní priehrady a vodnej elektrárne najskôr označil za nezmysel a poznamenal, že všade v meste je pokoj a ticho. Agentúra Reuters ale nedlho potom s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS uviedla, že priehrada je skutočne zničená. Starosta povedal, že je to výsledok nočných útokov a ide o teroristický čin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vlani v októbri uviedol, že Rusko chystá na Kachovskej priehrade útok, ktorý by mohol viesť k zatopeniu Chersonu, ktorý leží neďaleko, aj desiatok ďalších obcí. Ruská okupačná správa naopak vyhlasovala, že útok na priehradu plánuje Ukrajina.

6:00 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že Ukrajina v nedeľu začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti na východe krajiny a nemala úspech. Ukrajinská armáda ale dala podľa médií najavo, že jej dlho očakávaný veľký protiútok sa ešte nezačal. Námestníčka ukrajinského ministra obrany vyhlásila, že Rusko sa snaží odviesť pozornosť od bojov pri Bachmute, kde podľa nej ruské sily zaznamenávajú neúspechy. Uviedla zároveň, že Ukrajinci prechádzajú v niektorých oblastiach k ofenzívnym akciám. Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov napísal, že ukrajinská protiofenzíva sa možno začala, ale Kyjev zámerne o svojej stratégii mlčí.

Americkí činitelia podľa NYT povedali, že pozorujú zintenzívnenie ukrajinskej delostreleckej paľby aj nárast útočných akcií vo viacerých sektoroch frontovej línie. Vychádzajú pritom z informácií získaných vďaka americkým armádnym satelitom, ktoré dokážu sledovať delostreleckú paľbu alebo odpaľovanie rakiet. O tom, že Ukrajina plánuje mohutnú protiofenzívu s cieľom získať späť svoje územia na juhu a východe krajiny okupovaná Ruskom, sa hovorí už niekoľko mesiacov.

Moskva v noci na pondelok vyhlásila, že Ukrajina v nedeľu zaútočila na juhu Doneckej oblasti a nasadila pri tom šesť mechanizovaných a dva tankové prápory. „Nepriateľ nedosiahol svoje ciele, nemal úspech,“ uviedol ruský rezort obrany. Ukrajinská armáda podľa neho popri mnohých vojakov prišla tiež o množstvo vojenskej techniky.

„Nemáme takéto informácie a nekomentujeme falošné správy akéhokoľvek druhu,“ povedal agentúre Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová neskôr na sociálnej sieti telegram uviedla, že sa Rusi šírením informácií o údajnej protiofenzíve snažia odviesť pozornosť od situácie pri Bachmute, ktorý podľa nej zostáva epicentrom bojov a ukrajinské sily tam zaznamenávajú úspechy. Zároveň napísala, že „obranná operácia zahŕňa všetko, vrátane protiofenzívnych akcií. Preto v niektorých oblastiach prechádzame k útočným akciám,“ uviedla na telegrame. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve pochválil svojich vojakov za úspechy pri Bachmute.

Ruská štátna agentúra TASS priniesla v utorok vyjadrenie ministerstva obrany, že na juhu Donecka ruské sily zničili 1500 ukrajinských vojakov, osem tankov Leopard, tri ľahké kolesové obrnené prieskumné vozidlá a stíhače tankov AMX-10 a 109 obrnených vozidiel. Informácie z bojov nie je možné nezávisle overiť.

Stredisko ukrajinských ozbrojených síl pre strategickú komunikáciu varovalo pred rozsiahlou psychologickou operáciou nepriateľa, zahŕňajúcou aj šírenie skôr pripravených fotografií a videonahrávok zabitých, zranených a zajatých ukrajinských vojakov a zničenej vojenskej techniky ako dôkazov „porážky“ ukrajinskej protiofenzívy. Ruským cieľom je podľa neho zmiasť verejnosť, otriasť morálkou ukrajinských vojakov a prinútiť západných partnerov k pochybnostiam, aby znížili svoju podporu Ukrajine.

Moskva aj týmto videom ohlásila začiatok ukrajinskej ofenzívy
Video
Zábery z dronu, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany, majú ukazovať útok ukrajinských jednotiek odrazený ruskou obranou. Moskva to považuje za začiatok ukrajinskej protiofenzívy.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine