Čoskoro budú už aj obete. USA upozornili na agresívne manévre čínskej armády

Biely dom varoval, že čínska vojenská "agresivita", v dôsledku ktorej prichádza takmer ku kolíziám amerických a čínskych síl na mori i vo vzduchu, si môže čoskoro vyžiadať obete, píšu agentúry AFP a Reuters.

06.06.2023 08:26
taiwan Foto: ,
Na zábere, ktorý poskytlo americké námorníctvo, USS Chung-Hoon pozoruje, ako čínska námorná loď vykonala „nebezpečný manéver“ v Taiwanskom prielive, pri ktorom čínska loď prudko preťala dráhu amerického torpédoborca, čo prinútilo americkú loď spomaliť, aby sa vyhla kolízii.
debata (9)

„Nebude dlho trvať, kým sa niekto zraní,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že ide o hlavnú obavu pri nebezpečných a neprofesionálnych manévroch.

Podľa Kirbyho sa čínska agresivita prejavuje najmä jej nebezpečnými manévrami v Taiwanskom prielive a Juhočínskom mori.

Pri Taiwane sa takmer zrazila čínska loď s americkou
Video

Americký Pentagón v sobotu uviedol, že čínska vojnová loď prinútila americký torpédoborec vykonať v Taiwanskom prielive úhybný manéver, aby sa vyhol kolízii. K incidentu prišlo necelé dva týždne po tom, čo čínska stíhačka preletela tesne pred približujúcim sa americkým vojenským lietadlom.

Kirby uviedol, že ak chce Peking dať Spojených štátom takto najavo, že nie sú v danej oblasti vítané a americké stroje majú prestať lietať alebo plaviť sa v súlade s medzinárodným právom, tak neuspeje.

J-16, Čína Čítajte viac VIDEO: Čínska stíhačka rozkývala americké lietadlo
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA