Lavrov: F-16 môžu niesť jadrové zbrane, eskalovali by konflikt na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok na vojenskej základni v tadžickom Dušanbe upozornil, že stíhačky F-16 sú schopné niesť jadrové zbrane a ich dodanie Ukrajine by ešte viac eskalovalo konflikt.

06.06.2023 10:41
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (19)

„Musíme mať na pamäti, že jedna z modifikácií F-16 môže niesť jadrové zbrane,“ povedal Lavrov v príhovore podľa prepisu na stránke svojho ministerstva. Na adresu USA dodal, že „ak tomu nerozumejú, potom sú ako vojenskí stratégovia a plánovači bezcenní.“

Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?

Video

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo vyzýva západné štáty, aby jeho armáde poskytli stíhačky F-16. Podľa neho by ich dodanie na Ukrajinu vyslalo jasný signál Rusku, že jeho invázia na Ukrajinu sa skončí porážkou.

Americký prezident Joe Biden na summite lídrov G7 v Japonsku v máji povedal, že Washington podporuje spojenecké výcvikové programy pre ukrajinských pilotov na stíhačky F-16. Podľa Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana však zatiaľ Washington nerozhodol o poslaní stíhačiek na Ukrajinu.

Joe Biden / Volodymyr Zelenskyj / Čítajte viac Zelenskyj uistil Bidena, že Kyjev nebude stíhačkami F-16 útočiť na ruské územie
19 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrové zbrane #Sergej Lavrov #F-16