Pavel: Už pred koncom vojny musí byť jasný spoločný postoj k Rusku

Už pred koncom vojny na Ukrajine by mali mať spojenci jasno, aký budú mať postoj k povojnovému Rusku. Na summite tzv. bukurešťskej deviatky, teda krajín z východného krídla NATO, to dnes v Bratislave povedal prezident Petr Pavel.

06.06.2023 17:00
debata (4)
Čaputová: Pokračujúca podpora pre Ukrajinu nás približuje k mieru
Video

Zopakoval, že ak aliancia na Ukrajine nechá zvíťaziť Rusko, prehrá aj ona sama. Je podľa neho dôležité vysvetliť to občanom. Poznamenal, že nejde o otázku voľby, ale nevyhnutnosti. Posilnenie obranných kapacít NATO nie je podľa neho potrebné kvôli nariadeniu z bruselského ústredia, ale kvôli agresívnej politike Ruska.

Slovensko politika summit samit B9 lídri NATO BAX Čítajte viac Vyhlásenie lídrov štátov B9: Chceme väčší, viacročný a komplexný balík podpory Ukrajiny

Pripomenul, že v minulosti zlyhali mnohé snahy západných krajín komunikovať s Ruskom. Povedal, že rovnako ako bude povojnová Ukrajina, bude aj povojnové Rusko. Spojenci by preto mali začať uvažovať, ako budú s Ruskom komunikovať. „Musí nám byť jasné pred koncom vojny, aký bude náš spoločný prístup k Rusku,“ povedal. Podobne to podľa neho platí aj pre Čínu, ktorá tiež predstavuje „jednu z premenných komplikovanej bezpečnostnej rovnice“.

Spomenul tiež potrebu pripraviť sa na povojnovú obnovu Ukrajiny, aby túto úlohu neprevzali krajiny ako Čína. Spojenci sa musia sústrediť nielen na budovanie armády, ale aj na znovuvybudovanie hospodárstva Ukrajiny a jej spoločnosti.

Pavol privítal diskusiu o ratifikácii členstva Švédska v NATO. Účastníci diskusie podľa neho apelovali na Turecko a Maďarsko, aby ju urýchlili. Tieto dve krajiny sú posledné, ktoré ešte vstup severskej krajiny neodsúhlasili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine #B9