Po zničení Kachovskej priehrady hrozí humanitárna i ekologická kríza

Najvyšší lídri Rady Európy (RE) v utorok odsúdili zničenie priehrady Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na Ukrajine. Potenciálne nebezpečné dôsledky na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a jadrovú bezpečnosť môžu presahovať hranice Ukrajiny. V ohrození je úroda v troch ukrajinských oblastiach aj cenný ekosystém delty Dnepra.

06.06.2023 20:00
ukrajina, cherson, priehrada, kachovka Foto: ,
Obyvateľ Chersonu prechádza po ulici po tom, čo mesto zaplavila voda zo zničenej Kachovskej priehrady. 6.6.2023
debata (21)

Minister zahraničných vecí Lotyšska a predseda Výboru ministrov Rady Európy Edgars Rinkevičs, predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox a generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová v spoločnom vyhlásení v mene 46-člennej organizácie dôrazne odsúdili zničenie priehrady na Dnepri. Informuje o tom spravodajca TASR.

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu, voda sa valí na Cherson

Video

„Takýto neuvážený čin viedol k vysídleniu mnohých civilistov, ohrozil ich živobytie a vytvoril riziko ďalšej nezmyselnej humanitárnej krízy. Veľmi nás znepokojujú aj potenciálne nebezpečné dôsledky na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a jadrovú bezpečnosť, ktoré môžu presahovať hranice Ukrajiny,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Rada Európy pripomenula, že priehrada Nova Kachovka je okupovaná od prvých dní „brutálnej, neopodstatnenej a nevyprovokovanej“ agresie Ruskej federácie proti Ukrajine.

„Rusko nesie plnú zodpovednosť za porušovanie medzinárodného humanitárneho práva a vojnové zločiny vrátane útokov na civilnú a kritickú infraštruktúru. Rada Európy je odhodlaná podporovať a presadzovať národné a medzinárodné snahy o zabezpečenie zodpovednosti,“ píše sa vo vyhlásení.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Expert: Zničenie Kachovky hrá viac do karát Ukrajincom ako Rusom

Rinkevičs, Kox a Pejčinovičová Buričová spresnili, že už čoskoro bude spustený medzinárodný register škôd spôsobených agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine, ako prvý nevyhnutný a právne záväzný prvok budúceho medzinárodného kompenzačného mechanizmu.

Ohrozená úroda

Po zničení Kachovskej priehrady je v ohrození úroda v troch ukrajinských oblastiach, ktoré používali vodu z nádrže na zavlažovanie. Podľa webu BBC News to uviedol šéf parlamentného výboru pre poľnohospodársku politiku Oleksandr Hajdu. Ide podľa neho o úrodu v Chersonskej, Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti, ktoré často postihujú suchá. Ekologická katastrofa podľa ukrajinských predstaviteľov hrozí v južnej delte Dnepra.

„Vyhodenie Kachovskej vodnej elektrárne do povetria je teroristický čin, ktorý predstavuje hrozbu pre medzinárodnú potravinovú bezpečnosť. Dôsledky sú veľmi citeľné pre našich poľnohospodárov, pretože zavlažovať pôdu v troch regiónoch, ktoré závisia od Kachovskej vodnej elektrárne, je teraz nemožné. Tieto regióny dodávajú naše poľnohospodárske produkty do celého sveta,“ vyhlásil Hajdu.

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
+7Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...

Ukrajina viní z vyhodenia Kachovskej priehrady do povetria Rusko, ktoré ju malo pod kontrolou. Moskva to odmieta a tvrdí, že priehradu zničilo ukrajinské ostreľovanie.

Podľa generálneho riaditeľa ukrajinskej hydroelektrárenskej spoločnosti Ukrhidroenerho Ihora Syrotu existujú dva scenáre ohľadom vody v priehrade. Podľa prvého do troch alebo štyroch dní v priehrade nezostane žiadna voda. Teraz podľa neho hladina klesá rýchlosťou 15 až 20 centimetrov za hodinu. V druhom scenári hladina vody v priehrade klesne na zhruba tri metre.

Ekologická katastrofa

Ukrajinskí predstavitelia hovoria aj o ekologickej katastrofe. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak podľa agentúry Unian uviedol, že záplavy ohrozujú ekosystém v južnej delte Dnepra a tiež na čiernomorskom pobreží. Agentúra tiež s odvolaním sa na ekológa Vladislava Balinského z odeskej organizácie Zelenyj lyst (Zelený list) uviedla, že v dôsledku pretrhnutia priehrady bol „fakticky zničený unikátny ekosystém rozprestierajúci sa medzi mestom Nova Kachovka a ústím Dnepra a Bugu do Čierneho mora“. Podľa Balinského ide o asi 80 000 hektárov chráneného prírodného územia spadajúceho pod národný park Nižnodniprovskyj.

Ekológ opísal, že voda spláchne stepné oblasti a zatopí stovky ostrovčekov s unikátnymi lužnými lesmi, lužnými lúkami aj s celou ich faunou. Zahynú podľa neho stovky živých organizmov, z ktorých 71 živočíšnych a 32 rastlinných druhov figuruje na červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Kachovská priehrada zadržiavala 50-krát viac vody ako Liptovská Mara Michal Horský Čítajte viac Otvorí nám odpálenie priehrady konečne oči?
21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine