Čo Rusi trafili - Leopardy či kombajny?

Zábery ruského ministerstva obrany o zásahu tankov Leopard spochybnili niektorí blogeri. Siluety strojov pripomínajú kombajny, nie tanky.

07.06.2023 06:32
Leopard či kombajn? Foto:
Video ruského ministerstva obrany, podľa ktorého zobrazuje zásah nemeckých tankov Leopard na fronte. Niektorí blogeri však toto video spochybňujú a píšu, že siluety sú skôr kombajny než tanky.
debata (151)

Ruské oficiálne médiá v utorok informovali, že ministerstvo obrany prvýkrát zverejnilo videozáznam, na ktorom ruskí vojaci ničia tanky Leopard 2, ktoré Ukrajine dodávajú západné krajiny. Avšak ruskí vojenskí blogeri o jeho autenticite pochybujú, na záberoch rezortu obrany nie sú podľa nich obrnené vozidlá, ale kombajny.

Na toto ruskí vojaci podľa ministerstva obrany strieľali. Sú to tanky či kombajny?
Video

Agentúra RIA Novosti napísala, že zábery zo zameriavacieho systému ruského bojového vrtuľníka zachytávajú odpálenie riadených striel „na nepriateľské obrnené vozidlá so siluetou, ktorá je charakteristická pre bojové vozidlá nemeckej výroby“. Na zázname sú tiež zachytené ich zásahy. Podľa Moskvy boli tanky zničené počas pokusu ukrajinských síl o protiofenzívu.

„Nechceme nič tvrdiť, ale vozidlá na záberoch zverejnených ruským ministerstvom obrany svojou siluetou vôbec nepripomínajú tanky,“ uvádza telegramový kanál Vojennyj Osvieten (Vojnový informátor). Vozidlá podľa neho vyzerajú skôr ako kombajny americkej značky John Deere série 9000 a 700 a tiež jeden typ traktora tohto výrobcu. „Ide o techniku, ktorá je na Ukrajine celkom populárna,“ píše sa v ňom. „Nie je jasné, prečo (ministerstvo obrany) vydávalo zásah tejto techniky za skutočné video zachytávajúce zničenie Leopardov,“ uvádza sa tiež na tomto kanáli.

Podľa iného blogera zábery pochádzajú z vlaňajška, píše agentúra DPA. Vtedy ale ukrajinská armáda vo výzbroji tanky Leopard ešte nemala.

DPA pripomína, že ruské ministerstvo obrany bolo už v minulosti pristihnuté, ako vypúšťa „kačice“. Hovorca rezortu Igor Konašenkov napríklad informoval o tom, že ruská armáda zostrelila výrazne viac ukrajinských lietadiel než ich Ukrajina v skutočnosti mala.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine