Z úrodných polí púšte. Ukrajinských poľnohospodárov zničenie Kachovky tvrdo zasiahne

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že v dôsledku poškodenia vodnej elektrárne Kachovka bude v Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper zaplavených približne 10 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Na ľavom brehu, ktorý je v súčasnosti pod ruskou okupáciou, bude situácia ešte horšia.

07.06.2023 09:24
cherson Foto: ,
Zaplavené domy pozdĺž rieky Dnipro v juhovýchodnom Chersone na južnej Ukrajine v utorok 6. júna 2023.
debata (53)

Podrobné informácie budú podľa ministerstva k dispozícii v najbližších dňoch po analýze informácií a záberov o rozsahu záplav.

Kachovská priehrada pred a po jej zničení....
Prístavné zariadenia a priemyselná oblasť v...
+11Mesto Cherson pred a po zaplavení v dôsledku...

Katastrofa spôsobená človekom okrem toho preruší dodávky vody do 31 zavlažovacích systémov v Dnepropetrovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. V roku 2021 tieto systémy zabezpečovali zavlažovanie 584 000 hektárov pôdy, z ktorých sa zozbierali približne štyri milióny ton obilnín a olejnín v hodnote približne 1,5 miliardy dolárov.

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu

Video

V roku 2023 funguje na pravom brehu Dnepra len 13 zavlažovacích systémov. Momentálne je bez zdroja vody 94 percent zavlažovacích systémov v Chersonskej, 74 percent v Záporožskej a 30 percent v Dnepropetrovskej oblasti.

Bude čo piť?

Zničenie Kachovskej priehrady bude mať za následok, že polia na južnej Ukrajine sa už na budúci rok zmenia na púšť. Problémy budú mať nielen poľnohospodári, ale aj obce, a to pri zásobovaní pitnou vodou, varuje ministerstvo.

Zničenie vodnej elektrárne Kachovka bude mať negatívne dôsledky aj na rybárstvo. Už bol zaznamenaný úhyn rýb — mladých aj dospelých jedincov. Práve sa skončilo obdobie neresenia a v dôsledku poklesu hladiny vody budú ikry vo vyschnutých oblastiach vysychať, upozornilo ministerstvo.

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
+7Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...

Ďalším problémom bude prienik (a úhyn) sladkovodných rýb a iných biologických zdrojov do slaných vôd Čierneho mora. V dôsledku masívneho prílevu sladkej vody môže dôjsť aj k úhynu čiernomorskej fau­ny.

Priehrada v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Kremeľ z toho obviňuje Kyjev. Ukrajina a mnohí západní pozorovatelia sú presvedčení, že ruskí vojaci vyhodili priehradu do vzduchu sami. Špekuluje sa, že tak chceli zabrániť plánovanej ukrajinskej protiofenzíve.

Michal Horský Čítajte viac Otvorí nám odpálenie priehrady konečne oči?
53 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #vojna na Ukrajine #Kachovská priehrada