Pápež František úspešne podstúpil ďalšiu operáciu

Pápeža Františka v stredu podvečer po operácii hernie už vrátili do pápežského apartmánu na desiatom poschodí nemocnice s poliklinikou Gemelli v Ríme. TASR informuje podľa agentúr ANSA, AP a AFP. Podľa Vatikánu tam zostane niekoľko dní.

07.06.2023 14:15 , aktualizované: 19:31
Pápež František Foto: ,
Pápež František počas generálnej audiencie na Námestí svätého Petra vo Vatikáne
debata

Chirurgický zákrok na nápravu hernie (prietrže), trval približne tri hodiny a prebehol bez komplikácií. Bol podstatne dlhší ako štandardných 60 až 90 minút, koľko podľa lekárov táto operácia zvyčajne trvá.

Hernia sa 86-ročnému pápežovi vytvorila na jazve po operácii spred dvoch rokov, keď mu odstránili časť hrubého čreva. Počas stredajšej operácie pod celkovou anestéziou mu lekári chirurgicky otvorili brušnú dutinu a pomocou protetického materiálu mu prietrž zacelili.

V nemocnici Gemelli mal pápeža operovať tím profesora Sergia Alfieriho, ktorý ho operoval už pred dvoma rokmi.

Všetky pápežove audiencie sú do 18. júna zrušené, uviedol tlačový úrad Vatikánu ešte pred operáciou.

Počas návštevy Paríža posal pápežovi odkaz aj taliansky prezident Sergio Mattarella. „Celý taliansky ľudí je s vami,“ napísal. Zaželal pápežovi veľa šťastia, pozitívny výsledok operácie a pokojné, rýchle a úplné zotavenie.

„Môžete sa v týchto chvíľach spoľahnúť okrem modlitieb katolíckych veriacich aj na súcit nespočetného množstva ľudí, veriacich aj neveriacich,“ uviedol Mattarella v odkaze.

pápež Čítajte viac „Som stále nažive“, žartoval pápež František po prepustení z nemocnice

František v stredu ráno – ešte pred oznámením Vatikánu o hospitalizácii a operácii – vystúpil na pravidelnej generálnej audiencii na Námestí svätého Petra.

Pápež si koncom mája musel zobrať jeden deň voľna pre horúčku, ktorú hovorca Vatikánu Matteo Bruni pripísal únave. Koncom marca zase 86-ročného pápeža hospitalizovali v Gemelli na pre akútnu bronchitídu.

V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť – v júli 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva, pričom pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František