Lukašenko omilostil Rusku Sapegovú zadržanú v máji 2021 s novinárom Pratasevičom

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu udelil milosť Ruske Sofii Sapegovej, ktorú v máji 2021 zatkli s jej priateľom novinárom Ramanom Pratasevičom a neskôr odsúdili na šesť rokov väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

07.06.2023 22:50
pratasevič Sofja Sapegová Foto: ,
Ruská priateľka zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofja Sapegová na archívnej snímke.
debata

Sapegovú po prepustení odovzdali delegácii z ruského Prímorského kraja, odkiaľ pochádza.

„Naša krajanka Sofia Sapegová dostala jedinečnú šancu začať svoj život odznova,“ uviedol v aplikácii Telegram gubernátor Prímorského kraja Oleg Kožemjako. Dodal, že bola oslobodená na základe jeho žiadosti. Zverejnil videozáznam, na ktorom sa so Sofiou víta pred budovou úradu v Bielorusku. Podľa jeho slov sa má letecky vrátiť do Ruska.

Sapegovú spolu s Pratasevičom zadržali v máji 2021 na letisku v Minsku, keď ich lietadlo na linke z Atén do Vilniusu bieloruská stíhačka prinútila núdzovo pristáť. Zadržanie novinára a jeho priateľky spoločne s odklonom lietadla vyvolalo pobúrenie. USA, Kanada, EÚ aj Británia uvalili na Minsk pre tento incident sankcie.

Sapegová bola vlani v máji v Bielorusku odsúdená za podnecovanie spoločenskej nenávisti a násilie a vyhrážky. Prataseviča v máji tohto roka odsúdili na osemročné väzenie za podnecovanie terorizmu, organizovanie masových nepokojov, hanobenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalšie trestné činy. Novinár však 22. mája oznámil, že bol omilostený.

Raman Pratasevič Čítajte viac Bieloruský opozičný novinár Pratasevič, odsúdený na osem rokov, dostal milosť
debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Raman Pratasevič