Sýrčan vo francúzskom meste pobodal nožom šesť ľudí. Štyria z nich boli malé deti

Vo východofrancúzskom meste Annecy dnes ráno útočník pobodal šesť ľudí, z toho štyri deti vo veku do troch rokov. Najmenej jeden z dospelých zranených je vo veľmi vážnom stave. Útočníka polícia držala.

08.06.2023 11:02 , aktualizované: 16:09
Francúzsko, útok nožom, Annecy Foto: ,
Ihrisko na mieste útoku v Annecy vo francúzskych Alpách vo štvrtok 8. júna 2023.
debata (6)

Zatiaľ sa nezdá, že by išlo o teroristický útok. Dnes popoludní to novinárom povedala premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podľa francúzskej tlače útočil 31-ročný Sýrčan, ktorý sa hlásil ku kresťanstvu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron útok odsúdil ako „absolútne zbabelý“, celý národ je podľa neho v šoku.

Muž ozbrojený nožom zaútočil na deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov v parku blízko Annecyského jazera okolo 9:45 SELČ. Dve zo zranených detí sú cudzinci – jedno z Holandska a ďalšie z Británie. Podľa svedkov, s ktorými hovorila televízia BFM TV, sa po útoku pokúsil útočník utiecť a napadol staršiu osobu, ako ho rýchlo zadržala polícia.

„Dôvod (útoku) musíme len určiť,“ uviedla prokurátorka. Nič zatiaľ podľa nej nenasvedčuje tomu, že by išlo o teroristický čin.

Traja zo zranených sú v ohrození života, z toho dve deti a jeden dospelý, dodal zdroj blízky prípadu. Pôvodne médiá hovorili celkovo o siedmich zranených. Zákonodarca Antoine Armand za Horné Savojsko vo francúzskych Alpách na twitteri napísal, že deti boli napadnuté na detskom ihrisku. Útok označil za „odporný“.

Útočník pochádza zo Sýrie, potvrdil AFP policajný zdroj. Muž sa podľa neho narodil v roku 1991, pred príchodom do Francúzska žil desať rokov vo Švédsku. Premiérka Borneová uviedla, že muž mal vo Švédsku štatút utečenca. Podľa AFP sa hlásil ku kresťanstvu a na záberoch z útoku je počuť, ako kričí „v mene Ježiša Krista“. Podľa premiérky Borneovej o mužovi nemali poznatky tajné služby a predpokladaný útočník nemal ani psychiatrický záznam. Podľa médií útočil bezdomovec.

„Úplne zbabelý útok dnes ráno v parku v Annecy. Deti a jeden dospelý sa ocitli medzi životom a smrťou,“ uviedol na twitteri Macron. „Národ je v šoku. Myslíme na nich, na ich rodiny a záchranné zložky,“ dodal. „Muž ozbrojený nožom zranil na námestí v Annecy niekoľko ľudí vrátane detí. Vďaka rýchlemu zásahu polície bola táto osoba zadržaná,“ napísal na twitteri minister vnútra Gérald Darmanin.

Poslanci a členovia vlády dnes v Národnom zhromaždení prerušili debatu a minútou ticha uctili zranených aj ich rodiny, k čomu ich vyzvala predsedníčka Yaël Braunová-Pivetová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útočník #útok nožom #agresor #Francúzko