Voda zo zničenej priehrady Kachovka už nedokáže chladiť jadrovú elektráreň

Voda z Kachovskej priehrady na Ukrajine sa už nedá používať na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Oznámila to vo štvrtok spoločnosť Ukrhidroenergo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

08.06.2023 21:50 , aktualizované: 22:33
Ukrajina, Cherson, záplava, priehrada Foto: ,
Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023.
debata (19)

Šéf spoločnosti Ukrhidroenergo Ihor Syrota pre ukrajinskú televíziu povedal, že hladina vody klesla pod kritickú úroveň 122,7 metra a už nemôže zásobovať chladiace „nádrže“ na ZAES.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi tento týždeň povedal, že nádrže v ZAES a alternatívne nádrže sú ešte istý čas schopné chladiť reaktory i nádrže s vyhoreným palivom.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Ďalšia veľká chladiaca nádrž v okolí elektrárne je podľa jeho slov v súčasnosti naplnená a schopná zásobovať elektráreň niekoľko mesiacov. Pripomenul, že všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne už bolo postupne odstavených.

„Je preto nevyhnutné, aby táto nádrž zostala nepoškodená,“ povedal Grossi a vyzval všetky strany, aby vyvíjali úsilie na zachovanie tohto stavu. MAAE má v súčasnosti v ZAES, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, skupinu expertov.

Kachovka: v zaplavených oblastiach pomáhajú aj drony
Video

Zábery z dronu vylúčili ruské tvrdenia o útoku zhora

Exkluzívne zábery zničenej Kachovskej priehrady a okolitých dedín na juhu Ukrajiny nasnímané pomocou dronu ukázali spadnutú stavbu v rozvodnenej rieke Dnipro, stovky zaplavených budov vrátane kostola, no žiadne dôkazy o útoku zhora, ako tvrdí Rusko.

Reportéri agentúry AP preleteli dronom ponad zničenú priehradu a nezaznamenali žiadne obhorené miesta ani ďalšie stopy typické pre bombardovanie, čím vyvrátili tvrdenie ruských okupantov, že priehradu zbombardovali Ukrajinci. Naopak, ešte viac podporili ukrajinské tvrdenia, že priehradu zvnútra vyhodili do vzduchu ruské sily, ktoré ju kontrolovali od marca minulého roka.

kachovka Čítajte viac Ak to boli Rusi, tak si poriadne zavarili. Zničenie Kachovky ich pripravilo o obranné pozície

Oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin informoval, že vo štvrtok ráno záplavová voda v oblasti dosahovala v priemere viac ako 5,6 metra a zatopených bolo zhruba 600 kilometrov štvorcových oblasti, pričom viac ako dve tretiny z toho sa nachádzajú na Ruskom okupovanom východnom brehu.

Odhaduje sa, že obnova hydroelektrárne na Kachovskej priehrade pravdepodobne bude stáť približne miliardu dolárov a potrvá najmenej päť rokov, kým sa obnoví samotná priehrada.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla po výbuchu v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia.

Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z ostreľovania postihnutých oblastí počas evakuácie obyvateľov zo zatopených budov.

Kachovská priehrada pred a po jej zničení....
Prístavné zariadenia a priemyselná oblasť v...
+11Mesto Cherson pred a po zaplavení v dôsledku...
priehrada Kachovka Čítajte viac Nahráva zničenie priehrady Kachovka viac Rusom alebo Ukrajincom? Názory odborníkov sa rozchádzajú
19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Záporožská jadrová elektráreň #Kachovská priehrada