469. deň: Podľa Putina sa ukrajinská protiofenzíva už začala. Pentagon ohlásil veľký balík pomoci

Americké ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalšiu dlhodobú vojenskú pomoc Ukrajine v sume 2,1 miliardy dolárov. Súčasťou nového balíka pomoci je financovanie munície pre systémy protivzdušnej obrany Patriot a nákup systémov protivzdušnej obrany Hawk a malých dronov Puma. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ukrajinská protiofenzíva sa už začala, zatiaľ je však bez úspechu. Kyjev začiatok očakávanej rozsiahlej protiofenzívy doteraz oficiálne nepotvrdil. V uplynulých dňoch sa však boje na frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny zintenzívnili.

09.06.2023 06:00 , aktualizované: 22:48
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (1226)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 469. deň
  • Kyjev poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy
  • Rusi v noci útočili dronmi i raketami, celou Ukrajinou zneli sirény
  • Pri Orichive druhú noc zúrili tvrdé boje medzi Ukrajincami a Rusmi
  • USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za vyše dve miliardy
  • MAAE: Záporožská elektráreň stále dostáva vodu z pretrhnutej Kachovky
  • Rusi v odposluchoch priznali zničenie Kachovskej priehrady, tvrdí SBU
  • Státisíce ľudí na juhu Ukrajiny majú sťažený prístup k pitnej vode
  • Obchádzanie protiruských sankcií má byť trestné v celej EÚ, zhodli sa únijní ministri
  • Borrell: Všetko nasvedčuje tomu, že za zničením Kachovky stojí Rusko
  • Nórski seizmológovia zaznamenali v čase zničenia Kachovky explóziu
  • Putin: Ukrajinská protiofenzíva sa už začala, zatiaľ je však neúspešná
Odhodlaní Ukrajinci: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
tank, ukrajina, vojna Čítajte viac 468. deň: Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa začala. V boji sú prvýkrát aj Leopardy

23:36 Medzinárodný súdny dvor umožní 32 krajinám, aby predložili argumenty na podporu Ukrajiny v prípade jej žaloby, podľa ktorej Rusko falošne obvinilo Kyjev z genocídy, aby ospravedlnilo svoju inváziu. Vyplýva to z piatkového oznámenia súdu, informuje TASR na základe agentúry AP. Je to dosiaľ najvyšší počet krajín, ktoré sa pridajú k žalobe iného štátu pred hlavným súdnym orgánom OSN so sídlom v holandskom Haagu.

Ukrajinská vláda podala žalobu krátko po začiatku ruskej invázie z februára 2022. Kremeľ účasť na pojednávaniach v nasledujúcom mesiaci odmietol. Kyjev tvrdí, že Rusko porušilo Dohovor o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948, pretože falošne obvinilo Ukrajinu z páchania genocídy v Luhanskej a Doneckej oblasti a využilo to ako zámienku na inváziu.

Lotyšsko ako prvá krajina súdu podala v tomto prípade tzv. vyhlásenie o intervencii. Celkovo o účasť na procese na strane Ukrajiny požiadalo 33 krajín vrátane všetkých členov EÚ okrem Maďarska. Žiadosť USA sudcovia OSN zamietli z formálnych dôvodov.

Medzinárodný súdny dvor v marci 2022 nariadil Rusku, aby zastavilo vojenské operácie na Ukrajine, čo však Moskva neurobila

22:48 Belgická vláda schválila dodávku 105-milimetrovej munície pre Ukrajinu v hodnote 32,4 milióna eur. Muníciu vláda kúpi od belgických výrobcov a dodá ju na Ukrajinu „čo najskôr", povedala belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová pre denník Het Laatste Nieuws. Informuje o tom web Kyiv Independent. Ide o súčasť štrnásteho balíka belgickej vojenskej pomoci Ukrajine.

Belgicko doteraz Kyjevu poskytlo vojenskú pomoc v celkovej hodnote 306 miliónov eur.

22:15 Rusko rozmiestnilo v chemickom podniku na severe Krymského polostrova výbušniny, ktoré by pri zničení továrne uvoľnili „tisíce ton“ jedovatých látok. Vyhlásili to dvaja ukrajinskí predstavitelia.

krym, rusko, ukrajina, výbuch Čítajte viac Rusko rozmiestnilo v chemickej továrni na Kryme výbušniny, tvrdia Ukrajinci. Výbuch môže spôsobiť katastrofu

21:50 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že si predvolalo japonského veľvyslanca v Moskve na protest proti rozhodnutiu Tokia poskytnúť Kyjevu vojenské vybavenie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Japonsko sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pridalo k západným sankciám voči Moskve, pri vývoze vojenského materiálu však dodržiava prísne pravidlá. Kyjevu posielalo najmä neútočné prostriedky, ako sú nepriestrelné vesty či prilby, v máji prisľúbilo dodávku zhruba 100 vojenských vozidiel..

„Japonskej strane bolo tlmočené, že tento krok povedie k eskalácii nepriateľstva a ďalšiemu zvýšeniu počtu ľudských obetí kyjevského režimu,“ uviedla vo vyhlásení ruská diplomacia.

Japonský veľvyslanec Tojohisa Kozuki povedal námestníkovi ruského ministra zahraničných vecí Andrejovi Rudenkovi, že pokusy Moskvy odvrátiť vinu za následky konfliktu na Ukrajine sú „úplne nerozumné a absolútne neprijateľné“, uviedla japonská ambasáda v Moskve. „Ruská agresia voči Ukrajine, ako pokus o násilnú zmenu súčasného stavu, je jasným porušením medzinárodného práva a je absolútne neprijateľná,“ uviedol veľvyslanec.

20:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol hrdinstvo ukrajinských vojakov v čase, keď na juhovýchode Ukrajiny prebiehajú intenzívne boje. Informovala o tom agentúra AFP. „Vidíme vaše hrdinstvo a sme vám vďační za každú minútu vášho života,“ odkázal Zelenskyj vojakom v pravidelnom večernom príhovore. Ukrajina je podľa jeho slov taká slobodná, ako sú práve ukrajinskí vojaci.

Intenzívne boje na juhovýchode Ukrajiny považuje Moskva za začiatok plánovanej rozsiahlej ukrajinskej protiofenzívy. Putin uviedol, že zatiaľ je ťaženie ukrajinských síl v rámci tejto operácie neúspešné. Ukrajina tvrdí, že jej armáda je pripravená na spustenie protiofenzívy proti ruským okupantom. Začiatok očakávanej vojenskej operácie však Kyjev zatiaľ nepotvrdil.

Zelenskyj sa vo svojom večernom prejave k špekulovanej protiofenzíve nevyjadril. Podrobnejšie nehovoril ani o vývoji na bojisku.

19:46 Rusko dostáva od Iránu materiál na výstavbu továrne na drony. Do plnej prevádzky by sa mohla dostať v prvej časti budúceho roka, uviedol v piatok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR informácia prevzala od agentúry AFP.

Biely dom zverejnil satelitný záber možnej budúcej lokality takejto továrne v osobitnej ekonomickej zóne Alabuga asi 900 kilometrov východne od Moskvy.

„Vojenské partnerstvo Ruska a Iránu sa zjavne prehlbuje,“ uviedol Kirby s odvolaním sa na zistenia spravodajských služieb USA. Biely dom preto pripravuje odporúčanie firmám a vládam „aby neúmyselne neprispievali k iránskemu (dronovému) programu“.

Washington odhaduje, že Irán dodal Rusku stovky útočných dronov a súvisiace vybavenie a pomohol mu tak pri invázii na Ukrajine. Podľa amerických údajov sa bezpilotné lietadlá vyrábajú v Iráne a do Ruska ich prepravujú cez Kaspické more.

Teherán výmenou za pomoc s vybudovaním továrne na drony žiada o nákup stíhačiek Su-35, útočných vrtuľníkov, radarov a cvičných lietadiel Jak-130 z Ruska, tvrdí Biely dom.

Kirby doplnil, že Spojené štáty budú pokračovať v uvaľovaní sankcií na aktérov zapojených do transferu iránskej vojenskej techniky do Ruska pre použitie na Ukrajine.

18:20 Spojené štáty v piatok oznámili novú dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,1 miliardy dolárov. Zahŕňa ďalšie strely pre protivzdušný systém Patriot, systémy protivzdušnej obrany Hawk s raketami a menšie drony Puma. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Ide o jeden z väčších balíkov vojenskej pomoci, ktorý Washington prisľúbil Kyjevu od začiatku ruskej invázie. Na rozdiel od priamych dodávok z armádnych skladov je určený na niekoľko mesiacov až rokov dopredu a má zaistiť budúce bezpečnostné potreby Ukrajiny.

Nový balík obsahuje aj strely pre laserom navádzané raketové systémy, nespresnené množstvo delostreleckej munície a financovanie výcviku a údržby zbraní.

Ministerstvo obrany USA v oznámení uviedlo, že tento balík preukazuje záväzok podporovať Ukrajinu brániacu svoje územie a bojujúcu proti agresii Ruska. Americká vláda od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 poskytla Kyjevu bezpečnostnú pomoc za viac ako 37,6 miliardy dolárov.

17:28 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, zatiaľ je však bez úspechu. „S určitosťou môžeme konštatovať, že táto ukrajinská ofenzíva sa začala,“ povedal Putin v rozhovore, ktorý bol zverejnený na platforme Telegram.

Podľa jeho slov však ukrajinská armáda nedosiahla svoje ciele v žiadnej oblasti boja vďaka odvahe ruských vojakov a správnej organizácii jednotiek. Kyjev začiatok očakávanej rozsiahlej protiofenzívy doteraz oficiálne nepotvrdil. V uplynulých dňoch sa však boje na frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny zintenzívnili.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v stredu poprel doterajšie ruské špekulácie o začiatku ukrajinskej protiofenzívy. „Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to,“ povedal. (tasr, afp)

16:47 Čečenská jednotka bojujúca po boku ruských síl na Ukrajine dostala novo zakúpené obrnené vozidlá. Podľa príspevku, ktorý zverejnil čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ide o výrobky čínskej spoločnosti Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing, upozornili ruskí blogeri a médiá.

Peking pritom odmietal správy o podpore Ruska ako fámy šírené Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou a šéf čínskej diplomacie uisťoval, že sa Čína nechystá zásobovať zbraňami ani Moskvu, ani Kyjev, pretože nechce prilievať oleje do ohňa, ale chce pomôcť k mierovému urovnaniu.

Si Ťin-pching Putin Čítajte viac Pomáha Peking vojensky Putinovi? Čečenci bojujúci na Ukrajine mali dostať čínske obrnené vozidlá

15:45 Nórski seizmológovia v čase, keď bola zničená Kachovská priehrada, zaznamenali v danej oblasti výbuch, uviedol server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní. Výbuch v oblasti priehrady zaznamenali odborníci z nórskeho centra NORSAR, ktoré sa zaoberá seizmologickou aktivitou, v utorok o 2:54 ráno miestneho času. Tento čas aj uvedené súradnice zodpovedajú správam v médiách o zničení priehrady.

Ukrajinské úrady bezprostredne po pretrhnutí priehrady informovali, že ju ruské sily vyhodili do povetria. Podľa ukrajinskej spoločnosti Ukrhidroenerho výbuch nastal priamo v strojovni. Ruská okupačná správa naopak zo začiatku popierala, že by sa v oblasti priehrady dialo niečo mimoriadne.

Neskôr ruskí predstavitelia prišli s niekoľkými vysvetleniami. Podľa jedného z nich ukrajinské sily údajne priehradu počas niekoľkých mesiacov tak dlho ostreľovali, až sa pretrhla. Podľa druhého, ktorého sa drží aj ruská štátna tlačová agentúra TASS, Ukrajina zasiahla priehradu počas raketového útoku.

Agentúra AP vo štvrtok zverejnila zábery urobené deň po pretrhnutí priehrady s tým, že nepodporujú ruskú verziu o príčinách zničenia vodného diela. Napriek tomu, že väčšina areálu priehrady je zatopená, zvyšky budov, ktoré sú vidieť, nenesú žiadne známky typické pre ostreľovanie. (ap, čtk)

15:34 Podľa šéfa zahraničnej politiky Európskej únie Josepa Borrella „všetko nasvedčuje tomu“, že za zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny stojí Rusko.

„Priehrada nebola ostreľovaná. Bola zničená výbušninami nastraženými na miestach, kde sa nachádzajú turbíny. Táto oblasť je pod kontrolou Ruska,“ vyjadril sa Borrell pre španielsku televíziu. „Nebol som tam, aby som vypátral, kto to urobil. Všetko však nasvedčuje tomu, že sa to stalo v oblasti pod ruskou kontrolou. Je ťažké uveriť, že to mohol byť niekto iný,“ dodal. (afp, tasr)

15:29 Obchádzanie sankcií uvalených na Rusko by sa malo stať trestným činom postihovaným podobne vo všetkých krajinách Európskej únie. Zhodli sa na tom v piatok ministri spravodlivosti členských štátov, ktorí podporili normu navrhnutú vlani Európskou komisiou.

Smernica kriminalizuje aktivity napomáhajúce obchádzaniu sankcií a má pomôcť zlepšiť efektivitu únijných postihov. Členské krajiny by o jej konečnej podobe mali začať v druhej polovici roka rokovať s Európskym parlamentom.

„Sankcie sú kľúčovým nástrojom EÚ v podpore Ukrajiny a jej boja proti ilegálnej ruskej agresii. Tento nový zákon umožní ľahšie vyšetrovať, súdiť a trestať obchádzanie týchto opatrení po celej EÚ,“ povedal k dohodnutému návrhu švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer, ktorého krajina ministerským stretnutiam v súčasnosti predsedá.

Únia kvôli ruskej invázii zaradila na sankčný zoznam takmer 1500 ľudí a dve stovky firiem či inštitúcií. Zásadne tiež obmedzila s Ruskom finančné styky a vývoz a dovoz tovaru. Členské štáty však zatiaľ pristupujú k vymáhaniu sankcií rôzne a menej dôsledné pravidlá niektorých štátov umožňujú potrestaným, aby sa sankciám vyhýbali.

Ministerstvo financií Čítajte viac Štát zaostáva vo vymáhaní sankcií voči Rusku. Spoločný koordinačný orgán mešká

Niektoré krajiny napríklad považujú porušovanie zbrojného embarga alebo zákazu niektorých dovozov iba za správne delikty a výška trestov sa aj preto medzi štátmi veľmi líši.

Podľa novej smernice by mal byť v celej únii trestným činom napríklad predaj či nákup sankcionovaného tovaru alebo obchodovanie s firmami zo zoznamu. Potrestaný podľa obdobných pravidiel bude aj ten, kto pomôže človeku zaradenému na sankčnú listinu, aby sa dostal do niektorej z členských krajín. (čtk)

15:10 Obmedzený prístup k pitnej vode majú státisíce ľudí v oblastiach južnej Ukrajiny postihnutých záplavami zo zničenej Kachovskej priehrady, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Státisícom ľudí vo viacerých mestách a dedinách sa značne sťažil prístup k pitnej vode,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram. „Vo viac než 40 obciach sa zastavil život.“ Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko zároveň v piatok uviedol, že záplavy po zničení Kachovskej priehrady si vyžiadali najmenej päť obetí na životoch, kým 13 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Miestni obyvatelia a ich pes sedia v člne počas... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Cherson / Evakuácia / Miestni obyvatelia a ich pes sedia v člne počas evakuácie zo zaplavenej štvrti v ukrajinskom meste Cherson vo štvrtok 8. júna 2023

Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti v piatok uviedli, že v dôsledku záplav po zničení priehrady zahynulo osem ľudí. Podľa šéfa Rusmi menovanej oblastnej samosprávy Vladimira Saľda voda zaplavila 22.273 domov v 17 obciach a „môže stále stúpať až desať dní“.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia. Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z ostreľovania postihnutých oblastí počas evakuácie obyvateľov zo zatopených budov. (tasr, afp)

11:45 Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že získala odposluchy dvoch Rusov, ktorí pripisujú vinu za zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny ruským silám. Vo zverejnenom zázname muži hovoria aj o tom, že Rusi pôvodne neplánovali deštrukciu takého obrovského rozsahu.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Rusi v odposluchoch priznali zničenie Kachovskej priehrady

10:41 Japonsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške zhruba päť miliónov dolárov na riešenie následkov katastrofy, ktorú spôsobilo zničenie Kachovskej priehrady. Japonský premiér Fumio Kišida to povedal v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

„Mimoriadna humanitárna pomoc by mala byť rozdelená prostredníctvom medzinárodných organizácií,“ uviedol podľa agentúry Reuters tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Kišida hovoril so Zelenským prvýkrát od 21. mája, kedy sa obaja politici stretli v Hirošime na summite veľkých ekonomík G7. Summitu sa mal ukrajinský prezident pôvodne zúčastniť prostredníctvom videa, nakoniec ale na schôdzku prišiel osobne. V prejave vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pokračovalo v podpore Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni ruskej agresii. Kišida predtým v marci navštívil Ukrajinu.

Zo zničenia vodného diela, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy na dolnom toku Dnepra, sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

10:21 Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo obytnú budovu v juhoruskom meste Voronež zasiahol dron, uviedol gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev.

Ukrajina EÚ Irán drony Kuleba sankcie výzva uarus Čítajte viac VIDEO: Dron zasiahol bytovku v ruskom Voroneži

10:02 Rusko v noci na piatok opäť útočilo na územie Ukrajiny dronmi, riadenými strelami a raketami. Zostrelených bolo desať z dovedna 16 dronov a štyri riadené strely, uviedla v piatok ukrajinská protivzdušná obrana.

V celej krajine bol v platnosti letecký poplach. V meste Umaň v Čerkaskej oblasti v strednej časti krajiny zasiahli podľa tamojších úradov dve rakety priemyselný objekt a autoumyváreň. Zranenia pri tom utrpelo osem ľudí a stav dvoch z nich je vážny.

V Denpropetrovskej oblasti poškodili trosky zostrelených dronov a rakiet dva obytné domy a plynové vedenie, ako informoval tamojší gubernátor Serhij Lysak.

Letecký poplach bol v noci na piatok vyhlásený aj v metropole Kyjev, píše DPA.

Nočné útoky pritom hlásili aj z ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, ktorá je už niekoľko dní ostreľovaná z ukrajinskej strany. Protivzdušná obrana bola aktívna aj v oblastnej metropole Belgorod, uviedol vo videoposolstve gubernátor Viačeslav Gladkov, podľa ktorého pritom utrpeli zranenia traja ľudia.

Boje na frontovej línii na Ukrajine sa v uplynulých dňoch zreteľne zintenzívnili, konštatuje DPA.

9:54 Britské a švédske stíhačky museli vzlietnuť k dvom ruským lietadlám, ktoré prelietavali v blízkosti vzdušného priestoru Švédska a Severoatlantickej aliancie.

Su-27 / Bojová stíhačka / Čítajte viac Rusi pri hraniciach NATO a Švédska. K dvom lietadlám vzlietli spojenecké stíhačky

9:34 Hackeri napadli množstvo ruských webových stránok a zverejnili na nich heslá na podporu ofenzívy ukrajinských síl proti ruským okupačným jednotkám, napísal server Ukrajinska pravda.

Kvôli kybernetickému útoku nemajú veľké ruské banky a úverové inštitúcie v celej Ruskej federácii prístup k bankovým systémom a nemôžu vykonávať platby. V Moskve tiež môže dôjsť k výpadkom komunikácie, dodal server.

Medzi napadnutými stránkami je okrem iného web moskovského providera Infotel JVC.

Na mnohých ďalších webových stránkach sa objavili heslá podporujúce ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl, rovnaké „požehnanie ofenzíve“, ktoré sa nedávno objavilo na hackeroch napadnutých stránkach moskovského patriarchu Kirilla alebo opis toho, kto začal vojnu na Ukrajine a prečo.

9:16 Ruská pravoslávna cirkev odovzdala Maďarsku skupinu ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí pochádzajú zo Zakarpatia. Informoval o tom portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na tlačovú správu ruskej pravoslávnej cirkvi. O vydanie týchto zajatcov požiadala Rusko maďarská strana.

„S požehnaním Kirilla, patriarchu moskovského a celej Rusi, za sprostredkovania ruskej pravoslávnej cirkvi v rámci medzicirkevnej spolupráce, bola 8. júna na žiadosť maďarskej strany prevezená do Maďarska skupina vojnových zajatcov pôvodom zo Zakarpatia, ktorí sa zúčastnili bojov,“ píše sa na internetových stránkach ruskej pravoslávnej cirkvi. V ukrajinskej Zakarpatskej oblasti žije maďarská menšina, tvorí asi osminu tamojších obyvateľov.

Hungary Election Čítajte viac Do Maďarska dorazila ruská delegácia. Jadrová spolupráca je na spadnutie

RBK-Ukrajina píše, že do Maďarska odišlo najmenej 11 ukrajinských vojnových zajatcov. Nemenovaný ukrajinský činiteľ portálu povedal, že sa to odohralo bez súhlasu Kyjeva a že sa títo vojaci zo zajatia dostali vďaka „zakarpatskému pôvodu“. Dodal, že „je dôležité si uvedomiť, že všetci spomínaní vojaci sú ukrajinskými občanmi a že ich prevoz do tretej krajiny nie je možný bez súhlasu Ukrajiny“. Obvinil Rusko, že sa proti Ukrajine znovu snaží hrať takzvanú „maďarskú kartou“ a chce oživiť problémy s údajným separatizmom určitých skupín v Zakarpatskej oblasti.

Budapešť obviňuje Kyjev z utláčania maďarskej menšiny na Ukrajine a snaží sa kvôli tomu blokovať snahy o zbližovanie Kyjeva s NATO alebo Európskou úniou. Zároveň vláda konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána ako jediná v EÚ udržuje napriek ruskej invázii na Ukrajinu najmä obchodné kontakty s Moskvou. Odmieta napadnutej krajine posielať vojenskú pomoc a nepovoľuje ani ďalším krajinám, aby zbrane na Ukrajinu prevážali cez maďarské územie. Budapešť tiež kritizuje sankcie, ktoré dvadsaťsedmička na Rusko uvalila kvôli vpádu do susednej krajiny.

8:42 Najväčšia európska atómová elektráreň stále dostáva vodu z priehrady, ktorá sa pretrhla počas bojov na Ukrajine, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

MAAE zároveň odmieta tvrdenia prevádzkovateľa danej priehrady o tom, že už nemôže dodávať vodu.

„Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň pokračuje v čerpaní chladiacej vody z Kachovskej vodnej nádrže,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE. Riaditeľ prevádzkovateľa priehrady Ukrhydroenerho Ihor Syrota uviedol, že hladina vody v priehrade klesla „pod kritickú hranicu 12,7 metra“.

To znamená, že už nemôže zásobovať „nádrže v Záporožskej jadrovej elektrárni na jej chladenie“, povedal Syrota v ukrajinskej televízii.

Kachovka: v zaplavených oblastiach pomáhajú aj drony
Video

MAAE vo vyhlásení uviedla, že jej experti boli informovaní, že elektráreň po preskúmaní usúdila, „že by mala byť schopná čerpať vodu z nádrže aj po tom, ako jej hladina klesne pod 12,7 metra“.

Agentúra uviedla, že preskúmanie zahŕňalo rozhovory s osobami, „ktoré majú skúsenosti a odborné znalosti“.

„V týchto zložitých a náročných podmienkach to poskytuje ešte určitý čas pred prípadným prechodom na alternatívne dodávky vody,“ povedal šéf MAAE Rafael Grossi.

Alternatívy, medzi ktoré patrí i veľká chladiaca nádrž vedľa samotnej elektrárne, môžu zabezpečiť potrebnú chladiacu vodu pre elektráreň „na niekoľko mesiacov“, povedal Grossi.

8:09 Pri Orichive v ukrajinskej Záporožskej oblasti druhú noc zúrili tvrdé boje medzi ukrajinskou armádou, ktorá sa v tejto oblasti snaží postúpiť, a ruskými inváznymi silami. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská BBC. Podľa niektorých západných médií sú zosilnené boje v tomto úseku frontu začiatkom aktívnej fázy dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

BBC vykonáva, že ukrajinské jednotky sa pri Orichive snažili postúpiť za podpory delostrelectva, tankov a dronov. Aj ruskí vojenskí blogeri informujú o tvrdých bojoch niekoľko desiatok kilometrov na juhozápad od Záporožia.

Ukrajinský generálny štáb sa vo svojom rannom prehľade situácie na bojisku obmedzil na vetu, že v Záporoží „nepriateľ zotrváva v defenzíve“. Spomenul však aj päť vzdušných úderov ruských síl v oblasti a vymenoval celkom 13 obcí v regióne, na ktoré mierili ruské delostrelecké ú­toky.

Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov vo štvrtok večer na telegrame napísal, že „v danej chvíli znovu prepukli aktívne vojenské operácie medzi Orichivom a Tokmakom“. Ruskí vojaci podľa neho „udržujú pozície v aktívnej obrane“.

Mesto Tokmak ležiace na juh od Orichova mnoho vojenských expertov považuje za kľúčový cieľ pre ukrajinskú armádu pri možnom postupe smerom k Azovskému moru.

7:41 Kyjev podľa agentúry Reuters poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám. Stanica NBC News s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinských ozbrojených síl a vojaka z oblasti blízko frontových línií vo štvrtok uviedla, že ofenzíva ukrajinskej armády sa už začala. Denník The Washington Post citoval „štyroch jednotlivcov“ z radov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí tvrdili to isté.

Generálny štáb ukrajinskej armády to však pre Reuters poprel. „Nemáme takúto informáciu,“ uviedol prostredníctvom svojho hovorcu.

Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými?
Video

Britské ministerstvo obrany vo svojom štvrtkovom brífingu informovalo o ťažkých bojoch pozdĺž „viacerých úsekov frontu“ s tým, že iniciatívu vo väčšine týchto oblastí prebral Kyjev.

Ruská tlačová agentúra TASS vo štvrtok podľa Reuters uviedla, že vysokopostavený veliteľ ruskej armády informoval tamojšieho prezidenta Vladimira Putina o odrazení rozsiahleho ukrajinského útoku v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 465. deň: Ukrajinská armáda zaznamenala v Bachmute určité zisky

Ruský minister obrany Sergej Šojgu predtým vyhlásil, že ruské jednotky odolali pokusom ukrajinských vojakov prelomiť frontovú líniu v Záporoží, pričom mali ukrajinskej strane spôsobiť ťažké straty.

6:12 Americké ministerstvo obrany by mohlo už v piatok oznámiť ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine, píše agentúra Bloomberg. Podľa jej zdrojov pôjde o zbrojnú pomoc v hodnote viac ako dvoch miliárd dolárov, pričom značnú časť bude tvoriť munícia určená do systémov protivzdušnej obrany.

Zabezpečenie účinnej protivzdušnej obrany je pre Ukrajinu, ktorá naďalej čelí ruským vzdušným útokom, hlavnou prioritou. Ďalšia munícia by pritom krajine mohla pomôcť v čase, keď podľa niektorých vojenských analytikov štartuje svoju dlho očakávanú protiofenzívu.

Očakávaná americká pomoc bude podľa informácií Bloombergu použitá na nákup odpaľovacích zariadení a rakiet Hawk a dvoch typov moderných rakiet protivzdušnej obrany Patriot.

Biden vo štvrtok po rokovaní s britským premiérom Rishim Sunakom v Bielom dome ubezpečil, že USA budú napadnutú Ukrajinu podporovať, ako dlho to bude potrebovať. Podľa Sunaka je nutné dať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi najavo, že pomoc Kyjevu nebude v priebehu vojny slabnúť.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videu vyzdvihol „výsledky“ ukrajinských síl v bojoch v Doneckej oblasti. „V Doneckej oblasti prebiehajú veľmi ťažké boje,“ poznamenal. „Ale sú tu výsledky a ja som vďačný tým, ktorí tieto výsledky dosiahli. Dobrá práca v Bachmute. Krok za krokom,“ povedal. Zmienil sa aj o ďalších oblastiach, kde dochádza k ťažkým bojom, ale uviedol, že nebude oznamovať podrobnosti, píše agentúra Reuters.

Zelenskyj uviedol, že sa Rusko snaží ešte zhoršiť ekocidu, ktorú spôsobilo zničením Kachovskej priehrady. Podľa neho ruské sily naďalej ostreľujú Chersonskú oblasť postihnutú záplavami, pričom útočia aj na miesta, odkiaľ sa ľudia evakuujú.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Hrádza obrovskej Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku Dnepra. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti katastrofa prinútila evakuovať obyvateľov. Rusko tvrdí, že priehradu zničilo ukrajinské ostreľovanie. Ukrajina, naopak, uvádza, že vodné dielo do vzduchu vyhodili ruské sily, ktoré pri invázii do krajiny obsadili aj priehradu. Agentúra AP vo štvrtok zverejnila zábery z dronov nad Kachovskou priehradou deň po zničení a uviedla, že nepodporujú ruskú verziu o ukrajinskom útoku zhora.

Zelenskyj v zaplavenej Chersonskej oblasti
Video
Rokovali o obnove ekosystému regiónu a operačnú vojenskú situáciu v postihnutej oblasti.

"Ruskí teroristi sa snažia situáciu, ktorú spôsobili svojou ekocídou, ešte zhoršiť. Je to absolútne zámerné, "uviedol Zelenskyj v nočnom vyhlásení z vlaku pri návrate z oblastí postihnutých záplavami po zničení Kachovskej priehrady. "Pokračujú v ostreľovaní Chersonu a obcí v regióne, ktorý už teroristi zaplavili. Dokonca ostreľujú evakuačné miesta, "doplnil. Podľa ukrajinského prezidenta okupanti úplne ponechali ľudí na ľavom brehu Dnepra napospas osudu.

Pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí a tisíce ľudí prišli o domovy, napísala agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinských aj okupačných ruských činiteľov. Záplavy tiež zničili poľnohospodárske plodiny, vyplavili míny a spôsobili rozsiahle škody na životnom prostredí.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine