Čína pohrozila Európe pre Taiwan. Minister Wu mieri do Prahy, s českým prezidentom sa zrejme nestretne

Čína v piatok varovala európske krajiny pred nadväzovaním oficiálnych vzťahov s taiwanskými predstaviteľmi a pred podporou "síl presadzujúcich nezávislosť Taiwanu".

09.06.2023 13:00
Joseph Wu, minister zahraničných veci Taiwanu
Joseph Wu, minister zahraničných vecí Taiwanu
debata (7)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku diplomaciu. Taiwanský minister zahraničia Joseph Wu na budúci týždeň navštívi Európu a 14. júna vystúpi s prejavom v Prahe na bezpečnostnej konferencii, ktorú zaháji český prezident Petr Pavel.

Wuovo vystúpenie na Summite európskych hodnôt v Prahe, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra Reuters, potvrdili usporiadatelia konferencie. Hovorkyňa českého prezidenta Markéta Řeháková povedala, že stretnutie prezidenta Pavla s taiwanským ministrom zahraničia nie je plánované.

Minister zahraničia Jan Lipavský uviedol, že o návšteve šéfa taiwanskej diplomacie v budúcom týždni bol informovaný, bude však v tom čase v Afrike a tak „stretnutie nie je fyzicky možné“. Česká vláda má podľa Lipavského jasnú politiku, akým spôsobom vedie svoje vzťahy s Taiwanom. „Nepočítam, že by sme z toho akýmkoľvek spôsobom vybočili,“ dodal minister.

Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia, nemá formálne diplomatické vzťahy so žiadnou európskou krajinou s výnimkou Vatikánu. Peking ostatné krajiny upozorňuje, aby nejednali s taiwanskými predstaviteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova. Česko sa podobne ako väčšina štátov v otázke Taiwanu drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva iba pevninskú Čínu.

„Vyzývame európsku stranu, aby pochopila podstatu taiwanskej otázky, riadila so svojimi záväzkami ohľadom princípu jednej Číny, nepodporovala sily presadzujúce nezávislosť Taiwanu a zdržala sa oficiálnych kontaktov s Taiwanom,“ uviedol na dnešnej pravidelnej tlačovej konferencii hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin.

„Chceme tiež povedať (vládnucej) taiwanskej Demokratickej pokrokovej strane (DPP), že akékoľvek separatistické kroky a snahy o získanie rešpektu od zahraničných činiteľov sú odsúdené na neúspech,“ dodal.

Česká republika napriek protestom Pekingu udržuje s Taiwanom v poslednej dobe početné kontakty. Prezident Pavel si po svojom zvolení tento rok v januári telefonoval s tamojšou prezidentkou Cchaj Jing-wen, v marci ostrov navštívila predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

Taiwan / Fregata / Raketa / Čítajte viac Katastrofálnejšie ako na Ukrajine? V USA sa hrali na vojnu o Taiwan a zostali šokovaní
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Európa #Taiwan