Pomáha Peking vojensky Putinovi? Čečenci bojujúci na Ukrajine mali dostať čínske obrnené vozidlá

Čečenská jednotka bojujúca po boku ruských síl na Ukrajine dostala novo zakúpené obrnené vozidlá. Podľa príspevku, ktorý zverejnil čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ide o výrobky čínskej spoločnosti Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing, upozornili ruskí blogeri a médiá.

09.06.2023 16:47
Si Ťin-pching Putin Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Pekingu
debata (144)

„Osobne som v utorok skontroloval kvalitu a možnosti novej dodávky vojenskej techniky, ktorá zahŕňa stovku pick-upov, obrnených transportérov, obrnených áut a kamiónov. Okrem vysokého stupňa ochrany posádky vynikajú obrnené automobily obratnosťou, priechodnosťou a pohodlnou obsluhou,“ uviedol Kadyrov na sociálnej sieti.

Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video

„Ramzan Achmatovič (Kadyrov) predviedol obrnený automobil Shaanxi Baojii Tiger 4×4 čínskej výroby v službe pri jednej z čečenských jednotiek. Či skutočne nechápete, čo znamená výskyt čínskej obrnenej techniky na ruskom území?“ pozastavili sa komentátori.

V médiách sa podľa anglojazyčného denníka The Moscow Times objavili aj úvahy, že vyzbrojovanie Čečencov bojujúcich proti Ukrajine čínskymi obrnenými vozidlami svedčí o čínskom zásahovaní do vojny na strane Ruska. Asi sotva totiž bolo možné obrnené vozidlá exportovať bez súhlasu vládnucej komunistickej strany. Nie je však jasné, či medzi Ruskom a Čínou bol uzavretý nejaký oficiálny kontrakt.

Ešte predtým denník The Washington Post písal s odvolaním sa na únik tajných dokumentov z Pentagónu, že Čína dovolila zásobovať Rusko zbraňami pre vojnu proti Ukrajine. Zbrane mali byť maskované ako civilná produkcia. Americký minister zahraničia Antony Blinken varoval pred „následkami“, ktoré môže tieto dodávky spôsobiť.

Moskva vtedy potrebovala hlavne delostreleckú muníciu, ktorej nedostatok nútil generálov „šetriť“ na delostreleckej podpore vojsk. Peking odmietal správy o podpore Ruska ako fámy šírené Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou a šéf čínskej diplomacie uisťoval, že sa Čína nechystá zásobovať zbraňami ani Moskvu, ani Kyjev, pretože nechce prilievať oleje do ohňa, ale chce pomôcť k mierovému urovnaniu.

Čína sa v minulosti ponúkla, že sprostredkuje mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Západ ale na iniciatívu Pekingu hľadí skepticky, pretože Čína udržiava s Ruskom úzke ekonomické aj diplomatické vzťahy. Ruskú inváziu na Ukrajinu Peking neodsúdil a sankcie proti Rusku na rozdiel od Západu neprijal.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Čečensko #Ramzan Kadyrov #vojna na Ukrajine #obrnené vozidlá