Podpora Putina sa trestá. Ukrajinku v Nemecku odsúdili za schvaľovanie vojny

Sloboda slova má svoje hranice - aj v takom demokratickom štáte, ako je Nemecko. Presvedčila sa o tom 48-ročná žena z Ukrajiny, ktorá spornými vyjadreniami podporila ruskú agresiu vo svojej vlasti. Podľa okresného súdu v Kolíne nad Rýnom sa dopustila schvaľovania vojny, za čo jej pred pár dňami vyrubil pokutu 900 eur. Obvinená sa odvolala, jej obhajca to označil za "temnú hodinu slobody prejavu".

10.06.2023 05:55
Kolbasnikovová Foto:
Elena Kolbasnikovová rada spomína na Sovietsky zväz, obhajuje Putina a podporuje ruskú agresiu proti Ukrajine.
debata (540)

Odsúdenou je Elena Kolbasnikovová, ktorá sa narodila v ukrajinskom meste Dnipro, no už od roku 1996 žije v Nemecku. Sama seba považuje za „mierovú aktivistku“, ale v skutočnosti má blízko k pravicovým extrémistom.

S nostalgiou spomína na časy, keď ešte existoval Sovietsky zväz. V Kolíne sa živila ako opatrovateľka seniorov, ale o prácu prišla, keď sa klienti dozvedeli o jej radikálnych názoroch.

Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Na proruskej demonštrácii, ktorá sa konala 8. mája minulého roku a podľa organizátorov mala osláviť deň víťazstva nad fašizmom, sa v prebiehajúcej vojne na Ukrajine postavila na stranu Moskvy. Vyhlásila, že „Rusko nie je agresor“ a „nemalo na výber“.

Ako však sudkyňa zdôvodnila, obvinená týmito tvrdeniami schvaľovala zločin a „narušila mier“, lebo ani sloboda slova neplatí bez obmedzení.

Reči o genocíde

Prokurátor pre Ukrajinku navrhoval peňažný trest v celkovej výške 2 100 eur (70-násobnú dennú sadzbu v hodnote 30 eur), no sudkyňa pokutu znížila na 30-dňovú sadzbu. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Advokát obžalovanej a bývalý pravicovo-extrémistický politik Markus Beisicht žiadal, aby ju oslobodili. Trest pokladá za ohrozenie slobody prejavu a je odhodlaný domáhať sa práva na všetkých možných inštanciách.

Reportáž o súdnom procese s Kolbasnikovovou v ruskej štátnej televízii.

Kolbasnikovová sa i počas procesu postarala o rozruch, keď v súdnej sieni mávala nad hlavou ukrajinským pasom a na šatách mala prilepenú šesťcípu papierovú hviezdu vystrihnutú z ruskej vlajky. Ako po vynesení rozsudku povedala novinárom, súd ju chce potrestať za to, že hovorí pravdu o tom, čo sa deje v Donbase.

„Ľuďom sa nepáči pravda. V skutočnosti sa ukazuje, že v Nemecku vládne bezprávie, ako to bolo v 30. rokoch,“ rozhorčila sa. „Ak budem mlčať, ak my všetci budeme mlčať, bude tu genocída ruského obyvateľstva… Boh je s nami a pozerá sa,“ dodala Kolbasnikovová.

Gérard Depardieu, Vladimir Putin Čítajte viac Umelci v službách ruskej propagandy. Ako blízko k Putinovi má Gérard Depardieu, Roger Waters či Steven Seagal?

To, že podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina, je pritom verejne známe. Spolu s Beisichtom pripravila niekoľko akcií, kde kritizovali NATO, protiruské sankcie a obhajovali politiku Kremľa. Ruský konzul v Bonne Alexej Dronov ich dokonca pozval na recepciu.

S manželom Rostislavom Tesľukom, niekdajším dôstojníkom ruského letectva, Kolbasnikovová zase založila organizáciu, ktorá má byť „mostom medzi Ruskom a Nemeckom“.

Vlani v októbri spoločne navštívili Rusmi okupovanú Doneckú oblasť. Oficiálne to vydávali za „humanitárnu pomoc“ tzv. Všeruského ľudového frontu, ale toto hnutie v skutočnosti ovláda Putin.

Ruskí agenti?

V rozhovoroch, ktoré Kolbasovová poskytla počas pobytu v Donbase, podporila Rusko a odsúdila postoj Západu. „Ľudia trpia, boja sa vyjsť na ulicu. A Európa pomáha nacistom,“ citoval ju portál ruskej televízie Cargrad.

O tom, že by mohla skončiť pred súdom, nemecké médiá písali už v januári tohto roka. Agentúra Reuters vtedy informovala, že Kolbasnikovová s manželom počas návštevy Doneckej oblasti odovzdali ruským vojakom 42. motorizovanej divízie 500 eur, ktoré mali použiť na doplnenie technického vybavenia. Aktivistka sa tým sama pochválila na sociálnych sieťach.

Elena Kolbasnikovová a Rostislav Tesľuk na... Foto: Elena Kolbasnikovová
Elena Kolbasnikovová, Rostislav Tesľuk Elena Kolbasnikovová a Rostislav Tesľuk na návšteve ruských vojsk v okupovanom Donbase.

Sankcie Európskej únie však zakazujú dodávky pre ruskú armádu a podľa nemeckých zákonov za ich porušenie hrozí trest až päť rokov väzenia. Kolbasnikovovú i Tesľuka, ktorý v Nemecku žije od roku 2012, preto obvinili už aj v tejto veci.

Podozrenie, že ide o ruských agentov, sa zatiaľ nepotvrdilo. Rodičia a brat Kolbasnikovovej, ktorí stále žijú na Ukrajine, s ňou prerušili styky už v roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

540 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #súd #Vladimir Putin #sloboda prejavu #sloboda slova #vojna na Ukrajine