470. deň: Potvrdené. Začali sme protiofenzívu, uviedol Zelenskyj: Rusom už neostáva veľa času

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez ďalších podrobností potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj informoval, že pri Bachmute sa ukrajinským silám podarilo za posledný deň postúpiť v niektorých miestach až o 1400 metrov. Britskí spravodajcovia zase tvrdia, že na niektorých miestach východnej a južnej Ukrajine jednotky prerazili prvú ruskú obrannú líniu. Niekde Rusi chaoticky ustúpili a objavuje sa stále viac správ o tom, že Rusi majú straty, keď sa sťahujú cez vlastné mínové polia.

10.06.2023 06:50 , aktualizované: 21:54
zelo Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie s premiérom Justinom Trudeauom v Kyjeve na Ukrajine v sobotu 10. júna 2023.
debata (1409)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 470. deň
  • Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina odštartovala protiofenzívu
  • V Odese po ostreľovaní zomreli traja ľudia
  • Briti: Ukrajinci na viacerých miestach prerazili ruskú obranu
  • Podľa Kyjeva Ukrajinci pri Bachmute postúpili aj o 1 400 metrov
  • Odstavili posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej elektrárne
  • Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc za 500 miliónov dolárov
Odhodlaní Ukrajinci: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 8. júna 2023...
Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
+10Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...

21:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom večernom videoposolstve poďakoval Kanade za podporu v boji proti ruskej invázii a uviedol, že dôležité sú predovšetkým dodávky delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov. Ocenil tiež ochotu Ottawy podieľať sa na výcviku ukrajinských pilotov na moderných stíhačkách. Ukrajina je podľa Zelenského naopak pripravená pomôcť s hasením rozsiahlych požiarov, ktoré vypukli v kanadskej provincii Québec.

Ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov pri dnešnej návšteve Kyjeva sľúbil ukrajinskej armáde kanadský premiér Justin Trudeau. Tiež povedal, že Kanada sa pripojí ku krajinám, ktoré sa budú podieľať na výcviku ukrajinských pilotov.

19:15 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Irán, aby prestal podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine svojimi dodávkami dronov. Macron to povedal počas telefonátu s iránskym prezidentom Ebráhimom Raísím, informoval podľa agentúry AFP Elyzejský palác.

Šéf francúzskeho štátu „Irán varoval pokiaľ ide o humanitárne a bezpečnostné dôsledky, ktoré majú iránske dodávky dronov Rusku; vyzval tiež Teherán, aby okamžite ukončil podporu, ktorú takto poskytuje ruskej útočnej vojne na Ukrajine“, uviedol palác. V telefonáte so svojím iránskym náprotivkom Macron tiež vyjadril obavy ohľadom iránskeho jadrového programu.

Iránsky dron Čítajte viac Granáty, munícia i rakety. Irán predal Rusku muníciu pre vojnu na Ukrajine

Ruská armáda už mesiace používa na útoky na Ukrajine okrem iného drony Šáhíd iránskej výroby. Moskva podľa nedávneho vyhlásenia Bieleho domu od Teheránu týchto dronov zatiaľ nakúpila 400, do Ruska putujú z iránskeho Amirabádu cez Kaspické more.

17:31 Ukrajinskí vojaci zo západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti, ktorých zajali ruské sily a neskôr boli prevezení do Maďarska, už nie sú vojnoví zajatci, ale slobodní ľudia. Pre server mandiner.hu to v sobotu uviedol maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Semjén tak reagoval na skutočnosť, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo chargé d'affaires maďarského veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa hovorcu ukrajinskej diplomacie Oleha Nikolenka totiž ukrajinská vláda nedostala informácie o rokovaniach medzi maďarskou a ruskou stranou ohľadom vojnových zajatcov. Ukrajina sa pritom o presune 11 vojnových zajatcov do Maďarska dozvedela iba z piatkového vyjadrenia maďarského vicepremiéra.

Nemenovaný zdroj v piatok v tejto súvislosti ukrajinským médiám povedal, že prevezenie vojnových zajatcov do Maďarska bolo zdôvodnené tým, že pochádzali zo Zakarpatskej oblasti, a teda sú maďarskej národnosti. Zdroj však upozornil na to, že títo zajatci sú občanmi Ukrajiny, takže ich presun do tretej krajiny bez súhlasu a priamej účasti Ukrajiny je neprípustný.

17:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril svoj zámer udržiavať kontakt s ruským prezidentom Vladimirom Purinom a „čoskoro“ s ním uskutočniť rokovanie, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Scholz poznamenal, že s Putinom hovoril krátko po tom, čo pred 15 mesiacmi ruský prezident nariadil vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu.

„Mám v úmysle to čoskoro zopakovať,“ povedal Scholz v sobotu na 38. kongrese nemeckej evanjelickj cirkvi v meste Norimberg na juhu krajiny. Putinovi podľa vlastných slov plánuje zavolať a vyzvať ho, aby stiahol svojich vojakov z Ukrajiny.

Predpokladom pre „spravodlivý mier“ je, že Rusko stiahne svojich vojakov z Ukrajiny, uviedol ďalej nemecký kancelár. „To je to, čo je potrebné pochopiť,“ dodal.

Z publika zazneli príležitostné výkriky „Vyjednávajte“, píše DPA. Scholz na to odpovedal: „Vyjednávanie je v poriadku. Otázkou je: kto vyjednáva s kým, a o čom.“

16:36 Americká veľvyslankyňa v Nemecku Amy Gutmannová cvičenie Ai Defender 23 označila za pôsobivú ukážku pripravenosti NATO.

Air Defender 23 Čítajte viac NATO chystá najväčšie letecké cvičenie v histórii. Nemci protestujú

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez ďalších podrobností potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Vyjadril sa tak na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, ktorý je na návšteve Kyjeva.

„Na Ukrajine prebiehajú protiofenzívne a obranné akcie: v tejto fáze nebudem hovoriť o podrobnostiach,“ povedal Zelenskyj.

Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok tvrdil, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, avšak je bezúspešná.

Zelenského sa v sobotu novinári v Kyjeve pýtali aj na tieto Putinove tvrdenia o údajnom „neúspechu“ protiofenzívy, on však pokrčil plecami a odmietavo zdvihol obočie, uvádza denník The Guardian.

„Je zaujímavé, čo Putin povedal o našej protiofenzíve. Podľa mňa je dôležité, aby Rusko vždy cítilo, že im (ruským silám) už neostáva veľa času,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že je v každodennom kontakte s ukrajinskými vojenskými veliteľmi, a to vrátane šéfa ozbrojených síl Valerija Zalužného, pričom všetci sú podľa jeho slov „teraz pozitívne naladení – povedzte to Putinovi!“

15:39 Ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov počas dnešnej návštevy Kyjeva sľúbil ukrajinskej armáde kanadský premiér Justin Trudeau. Na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským tiež povedal, že Kanada sa pripojí ku krajinám, ktoré sa budú podieľať na výcviku ukrajinských pilotov bojových lietadiel.

Kanada zabaví Rusku nákladné lietadlo Antonov, ktoré vlani pristálo na jej území a jej úrady podniknú kroky na to, aby lietadlo získala Ukrajina, povedal Trudeau. Agentúra Reuters napísala, že kanadský premiér prišiel do Kyjeva, aby dal Ukrajine najavo podporu v čase, keď podľa západných zdrojov začala očakávanú protiofenzívu.

Zelenskyj na tlačovej konferencii s Trudeauom uviedol, že „na Ukrajine sa odohrávajú protiofenzívne aj defenzívne operácie, ale nepoviem, v akej sú fáze“. Reuters píše, že Zelenskyj pokrčil ramenami a zdvihol obočie, keď odpovedal na otázku týkajúcu sa piatkového vyhlásenia ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý povedal, že Kyjev protiofenzívu skutočne začal.

15:16 Ukrajina v súčasnosti čelí „výrazne závažnejšej“ humanitárnej kríze než pred zničením Kachovskej priehrady na rieke Dneper, upozornil v sobotu námestník generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

„Pravdou je, že toto je len začiatok toho, aby sme videli skutočné dôsledky tohto činu,“ uviedol Griffiths.

Ako dodal, „mimoriadny počet“ až 700 000 ľudí v postihnutých oblastiach v súčasnosti naliehavo potrebuje pitnú vodu. Zaplavenie poľnohospodárskej pôdy v jednej z najvýznamnejších obilníc sveta tiž spôsobí „kaskádu problémov“ vrátane zníženej miery vývozu obilia, vyšších cien potravín vo svete a menej jedla pre milióny ľudí v núdzi, varoval ďalej Griffiths.

Pôsobením najmä prostredníctvom ukrajinských humanitárnych organizácií sa OSN podarilo dostať k 30 000 ľuďom nachádzajúcim sa v zaplavených oblastiach pod kontrolou Ukrajiny, cituje Guardian.

Griffiths dodal, že sa stretol aj s ruským veľvyslancom pri OSN v záujme získania prístupu do Ruskom kontrolovaných častí juhoukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom pomoci tamojším obetiam záplav.

14:32 Rozhodnutie Islandu pozastaviť činnosť svojho veľvyslanectva v Moskve nie je priateľské a má zničujúci vplyv na vzájomné vzťahy. Ruská diplomacia naň bude patričným spôsobom reagovať. Podľa agentúry TASS to vo vyhlásení uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

„Toto nie priateľské rozhodnutie vezmeme do úvahy pri budovaní našich vzťahov s Islandom v budúcnosti,“ citoval TASS z vyhlásenia. „Všetky protiruské akcie Reykjavíku nevyhnutne povedú k zodpovedajúcej reakcii,“ dodalo ministerstvo s tým, že Reykjavík svojim krokom „ničí celý komplex vzájomných vzťahov“.

Island v piatok oznámil, že od 1. augusta uzavrie na neurčito svoje veľvyslanectvo v Moskve kvôli aktuálnej situácii súvisiacej s vojnou na Ukrajine. Reykjavík vyjadril nádej, že v budúcnosti nastanú podmienky, ktoré umožnia bežné a plodné vzťahy s Ruskom. To však podľa neho závisí od krokov prijatých Kremľom. Island, ktorý je členským štátom NATO, zároveň požiadal Rusko, aby obmedzilo činnosť svojho veľvyslanectva v Reykjavíku a znížilo úroveň svojho diplomatického zastúpenia.

13:35 Na neohlásenú návštevu do Kyjeva prišiel kanadský premiér Justin Trudeau. Podľa agentúry Reuters chce dať Ukrajine najavo podporu v čase, keď podľa západných zdrojov začala očakávanú protiofenzívu a kedy aj miesta vzdialené stovky kilometrov od frontovej línie sú terčom ruských vzdušných úderov.

Na twitteri sú fotografie šéfa kanadskej vlády v kyjevských uliciach. Trudeau sa poklonil pamiatke ukrajinských vojakov, ktorí po roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krym, padli v boji proti proruským silám. Spolu s kanadským ministerským predsedom na Ukrajinu prišla vicepremiérka Chrystia Freelandová.

Kanada, ktorá má jednu z najväčších ukrajinských diaspór na svete, poskytuje Ukrajine pomoc od samého začiatku ruskej invázie.

Trudeau navštívil ukrajinské hlavné mesto už vlani v máji. Po návšteve Irpiňu neďaleko Kyjeva vtedy povedal, že Rusko spáchalo na Ukrajine vojnové zločiny a zodpovedný za nich je ruský vodca, prezident Vladimír Putin.

Ukrajina, Rusko, invázia Čítajte viac Buča, Irpiň, Boroďanka. Pozrite sa na skazu Ukrajiny zblízka

13:05 Hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj podľa portálu RBK Ukrajina informoval, že pri Bachmute sa ukrajinským silám podarilo za posledný deň postúpiť v niektorých miestach až o 1400 metrov. Ruská armáda podnikla proti ukrajinským pozíciám osem náletov a asi 330-krát ich ostreľovala z diel a raketometov.

12:21 Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. K tomuto opatreniu sa pristúpilo vzhľadom na katastrofálne záplavy spôsobené poškodením Kachovskej priehrady, ako aj na pokračujúce ostreľovanie v blízkosti elektrárne, informovala v sobotu agentúra AP.

Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac Môže si Európa vydýchnuť? Záporožie je v stave „studenej odstávky“

11:50 V prípade úspechu pri podpore Ukrajiny by generál Pavel Macko nič nemenil. "Potrebujeme, aby Ukrajinci ustáli túto (ruskú) agresiu, lebo ak ju neustoja, máme toho agresora na našich hraniciach, uviedol v relácii Ide o Pravdu.

Ide o pravdu, generál Pavel Macko Čítajte viac Macko v Ide o pravdu: Chceme byť alternatívou aj k chaosu. Potrebujeme, aby Ukrajinci ustáli agresiu

10:13 Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodín vykonala významné operácie v niektorých miestach na východnej a južnej Ukrajine, informuje vo svojom pravidelnom hlásení o vývoji ruskej invázie do susednej krajiny britská vojenská rozviedka. Podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) ukrajinská armáda v piatok pokračovala v protiofenzíve na najmenej štyroch miestach frontu.

Britskí spravodajcovia tvrdia, že na niektorých miestach ukrajinské jednotky prerazili prvú ruskú obrannú líniu, inde je ich pokrok menší. Ruské jednotky si viedli rôzne: niektoré vykonávajú slušné obranné operácie, iné vraj trochu chaoticky ustúpili a objavuje sa stále viac správ o tom, že Rusi majú straty, keď sa sťahujú cez vlastné mínové polia.

Podľa ISW ukrajinské sily v piatok pokračovali v obmedzených protiofenzívnych operáciách pri hranici Doneckej a Záporožskej oblasti a dosiahli tam určité taktické zisky. Ukrajinci pozemné útoky podnikali v noci na piatok aj počas piatku aj v Záporožskej oblasti a podľa ruských zdrojov tam dosiahli zisky, píše ISW.

ISW si všíma aj to, že ruský prezident Vladimír Putin v piatok povedal, že ukrajinská protiofenzíva sa začala, a že priznal, že ukrajinské ozbrojené sily stále disponujú útočným potenciálom. To je rozdiel oproti minulosti, kedy sa Kremeľ snažil ukrajinské operácie bagatelizovať.

Ukrajinské vedenie stále oficiálne neohlásilo, že dlho očakávané protiofenzíva začali.

9:36 Pri nočných útokoch ruských dronov na juhukrajinskú Odesu zomreli traja ľudia a ďalších 26 utrpelo zranenie, informovalo južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Trosky bezpilotného lietadla zostreleného ukrajinskou protileteckou obranou dopadli na výškový dom, ktorý začal horieť. Tlaková vlna vyvolaná výbuchom poškodila niekoľko ďalších panelových domov v okolí.

Terčom ruského útoku sa v noci na dnešok stalo aj vojenské letisko v Myrhorode v Poltavskej oblasti. Telegramový kanál RBK Ukrajina informuje, že Rusko na toto miesto vystrelilo tri rakety Iskander a vyslalo aj útočný dron. Bola poškodená infraštruktúra letiska a technika, ktorá sa na ňom nachádzala, ale nikto neutrpel zranenia. Padajúce úlomky zničili osem rodinných domov a štyri autá.

Ukrajinská armáda tiež informovala, že dva drony iránskej výroby zostrelila nad Dnepropetrovskou oblasťou.

Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo celkom ôsmimi raketami a 35 drony, uviedla ukrajinská strana.

6:50 Hladina vody v oblastiach zaplavených po poškodení vodnej elektrárne Kachovka začala klesať. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok večer informovali ukrajinské úrady.

„Na pravom brehu (rieky Dneper) zostáva zaplavených 35 osád, pod vodou je 3 763 domov, ale voda postupne opadáva,“ povedal Olexandr Prokudin, ktorý je na čele vojenskej a civilnej samosprávy Chersonskej oblasti.

Pokles hladiny potvrdil aj Prokudinov kolega z Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

Záplavy, ktoré spôsobilo poškodenie Kachovskej priehrady v utorok skoro ráno, prinútili tisíce ľudí, aby opustili svoje domovy. Regiónu hrozí ekologická a humanitárna katastrofa.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

BBC vo svojom spravodajstve citovala aj ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré uviedlo, že z ľavého – Ruskom okupovaného – brehu rieky Dneper bolo evakuovaných 5000 ľudí. Dobrovoľníci však tvrdia, že s prevozom ľudí do bezpečia sú problémy, a upozorňujú, že na pomoc stále čakajú tisíce ľudí.

Ukrajinské úrady uviedli, že v dôsledku záplav po poškodení vodnej elektrárne Kachovka zahynulo najmenej päť ľudí a 13 je pravdepodobne nezvestných. Štyria ľudia zahynuli v Chersonskej oblasti, jeden v Mykolajivskej oblasti.

Ruské okupačné úrady informovali o ôsmich mŕtvych, doplnila stanica BBC.

6:45 Hrádza veľkej chladiacej nádrže ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne je na vnútornej strane po zničení neďalekej Kachovskej priehrady vystavená rastúcemu tlaku. Uviedla to dnes večer vo svojom vyhlásení Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Tlak na hrádzu silnie, pretože na vonkajšej strane hladina zadržiavanej rieky Dneper prudko klesla, vysvetľuje MAAE. Agentúra, ktorá má v Rusy kontrolovanom zariadení svojich pozorovateľov, situáciu podrobne sleduje, ubezpečil šéf MAAE Rafael Grossi.

Najväčšie jadrové elektrárne v Európe síce krátkodobo nehrozia žiadne nebezpečenstvo, ale zničenie Kachovskej priehrady a silnejúca vojenská činnosť prinášajú „značné ťažkosti“, upozornil Grossi vo vyhlásení. Organizácia Greenpeace predtým podľa agentúry DPA varovala pred možným pretrhnutím hrádze chladiace nádrže.

MAAE zopakovala, že v nádrži a ďalších oblastiach jadrovej elektrárne je v zásade dostatok vody na chladenie odstavených reaktorov a vyhorených palivových tyčí počas niekoľkých mesiacov, a to aj v prípade, že by kvôli zničeniu priehrady čoskoro nebolo možné čerpať vodu z ubúdajúcich zásob vody z Dnepra.

MAAE poskytne Ukrajine potrebnú pomoc, aby sa vysporiadala so zničujúcimi dôsledkami katastrofy, ubezpečil Grossi. Prisľúbil, že podrobnosti o novom balíku pomoci MAAE Ukrajine predstaví na budúci týždeň v Kyjeve. Navštíviť má tiež Záporožskú jadrovú elektráreň. „Počas svojej misie v budúcom týždni posilním náš tím expertov v zariadení s ohľadom na naše zvýšené tamojšie aktivity,“ oznámil Grossi.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine