Rusko a Ukrajina sa obviňujú z útokov na miesta zaplavené po zničení Kachovky

Ruská aj ukrajinská strana sa vzájomne obviňujú z ostreľovania miest pod zničenou Kachovskou priehradou na rieke Dneper. Ruské okupačné úrady uviedli, že jeden človek zomrel po zásahu hotela, kde prespávajú ľudia zo zaplavenej oblasti. Podľa šéfa Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina naopak Rusi ostreľovali Cherson a zranili pritom dvoch ľudí.

10.06.2023 21:25
kachovka Foto:
Domy pod vodou v zatopenej ukrajinskej obci Dniprjany v časti okupovanej Ruskom po zrútení priehrady Kachovka.
debata (31)

Šéf správy časti Chersonskej oblasti okupovanej Ruskom Vladimir Saldo povedal, že pri ostreľovaní bol poškodený hotel v prímorskom letovisku Zaliznyj Port a zomrela jedna žena. Podobné informácie nemožno nezávisle overiť.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Saldo podľa agentúry Reuters tiež tvrdí, že hladina Dnepra sa na úroveň pred utorkovým zničením hrádze Kachovskej priehrady vráti zrejme do 16. júna. Odvoláva sa na odhady ruskej spoločnosti RusHydro. V Novej Kachovke, ktorá leží pod hrádzou nádrže, voda oproti utorku klesla o tri metre na sedem metrov a začalo sa jej odčerpávanie a upratovanie odpadu zo zaplavených ulíc. Z Novej Kachovke, Olešoku a Holej Prystani, ďalších Rusmi kontrolovaných miest na dolnom toku Dnepra, bolo evakuovaných viac ako 6 000 ľudí, povedal Saldo.

Dvaja zranení dobrovoľníci

Ruskojazyčný servis BBC píše, že dobrovoľníci pôsobiaci na ľavom, Ruskom ovládanom brehu rieky, povedali, že príbuzným sa nedarí spojiť so skoro so 400 ľuďmi z tejto oblasti. Vedia o dvoch ľuďoch, ktorí sa nedočkali pomoci a pri záplavách zomreli.

Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 8. júna 2023...
Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
+10Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...

Šéf Chersonskej oblasti Prokudin povedal, že kvôli delostreleckej paľbe z ruskej strany bolo treba prerušiť evakuáciu zo zaplavených miest na pravom brehu Dnepra. V Chersone utrpeli zranení dvaja muži vo veku 25 a 52 rokov. „Ide o o dobrovoľníkov pomáhajúcich ľuďom zasiahnutým záplavami. Boli prevezení do nemocnice,“ povedal Prokudin.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že po pretrhnutí priehrady je nezvestných 27 ľudí.

Ukrajinská spoločnosť Ukrenerho podľa agentúry AP v piatok neskoro večer informovala, že pracovníci Záporožskej jadrovej elektrárne do stavu „studeného odstavenia“ uviedli posledný fungujúci reaktor. Kvôli zničeniu Kachovskej priehrady, ktoré malo za následok pokles hladiny v chladiacej nádrži pri elektrárni, nie je komplex podľa Ukrenerha „v priamom ohrození“. K štvrtkovému odstaveniu posledného reaktora spoločnosť okrem deštrukcie hrádze Kachovskej priehrady prinútilo aj ostreľovanie vedenia spájajúceho elektráreň s ukrajinskou energetickou sieťou. Záporožská jadrová elektráreň, najväčší objekt svojho druhu v Európe, je od minulého marca pod kontrolou Rusov, naďalej v nej ale pracuje ukrajinský personál. Západní analytici a Rusko uvádzajú, že Ukrajina začala protiofenzívu a je možné, že sa bude pokúšať znovu ovládnuť územie blízko elektrárne.

zelo Čítajte viac 470. deň: Potvrdené. Začali sme protiofenzívu, uviedol Zelenskyj: Rusom už neostáva veľa času

Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo do povetria hrádzu Kachovskej priehrady aj tamojšiu vodnú elektráreň, ktoré ruské jednotky ovládajú od prvých týždňov invázie na Ukrajinu. Naopak Moskva tvrdí, že zničenie obrej priehrady majú na svedomí Ukrajinci.

Úrady na Ruskom anektovanom Kryme dnes informovali, že tamojšia protiletecká obrana zneškodnila dve ukrajinské balistické rakety. Žiadne škody alebo obete nie sú hlásené.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Kachovská priehrada