V 16 študoval na Harvarde, 16 bombami zabíjal. Vo väzení spáchal samovraždu Unabomber

Príčina smrti odsúdeného amerického terorista Theodora Kaczynského zvaného Unabomber bola samovražda, uviedla v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na osoby oboznámené s prípadom. Osemdesiatjedenročný Kaczynski zomrel v sobotu vo federálnej väznici v Severnej Karolíne.

10.06.2023 20:30 , aktualizované: 11.06.2023 21:31
Obit Ted Kaczynski Foto: ,
Theodora "Teda" Kaczynského sprevádzajú federálni agenti k autu z budovy federálneho súdu v Helene v Montane 4. apríla 1996.
debata (10)

Kaczynski, ktorý trpel rakovinou v neskorom štádiu, bol v sobotu pol hodiny po polnoci nájdený bez známok života vo svojej cele vo federálnom zdravotníckom zariadení v Butneri v Severnej Karolíne. Lekári sa na mieste pokúšali o kardiopulmonálnu resuscitáciu, následne ho previezli do nemocnice, kde bol v sobotu ráno vyhlásený za mŕtveho, uviedli zdroje, ktoré hovorili s agentúrou AP pod podmienkou zachovania anonymity.

V rokoch 1978 – 1995 poslal Kaczynski 16 balíkových bômb rôznym ľuďom v Spojených štátoch, ktoré troch z nich zabili a 23 spôsobili zranenia.

V 16 na Harvard

Kaczynského zatkli 3. apríla 1996 v štáte Montana. Odsúdili ho na osem doživotí bez možnosti podmienečného prepustenia. V rokoch 1998 – 2021 bol umiestnený vo väznici s maximálnym stupňom stráženia ADX Florence v štáte Colorado; potom bol prevezený do Severnej Karolíny.

Kaczynski bol považovaný za matematicky nadané dieťa. Už ako 16-ročný začal študovať matematiku na Harvardskej univerzite. Následne sa zapísal na Michiganskú univerzitu, kde získal titul PhD v matematike.

Ted Kaczynski, Unabomber Čítajte viac Terorista tiež môže byť legendou. Matematik 'Unabomber' Kaczynski inšpiroval aj Breivika, má 80

V roku 1967 sa stal historicky najmladším odborným asistentom matematiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Podľa niektorých analytikov sa na neskorších Kaczynského atentátoch podpísala jeho účasť na pochybných pokusoch psychológa Henryho Murraya. Niektoré zdroje naznačujú, že Murrayove experimenty boli súčasťou projektu MKUltra, čo bolo kódové označenie pre projekt tajnej služby CIA, ktorého cieľom bolo získať možnosť riadiť ľudské myslenie pomocou drog a izolácie.

V chatrči bez vody a elektriny

V roku 1969 však Kaczynski svoju akademickú kariéru náhle ukončil. Presťahoval sa najprv k rodičom do štátu Illinois a v roku 1971 do štátu Montana, kde začal pri mestečku Lincoln žiť vo vlastnoručne postavenej chatrči bez elektriny a tečúcej vody. Tým chcel dokázať, že aj moderný človek dokáže byť sebestačný.

Do jeho života však čoraz viac zasahoval pokrok a nakoniec dospel k záveru, že len násilnými útokmi môže upozorniť na narastajúcu eróziu ľudskej slobody a dôstojnosti v modernom svete.

Univerzity a aerolínie

Kaczynski začal rozosielať bomby v roku 1978 ľuďom, ktorí boli spojení s novými technológiami (predtým pracoval krátko s otcom a bratom v továrni na gumu). Prvé boli veľmi primitívne, no postupne sa stávali čoraz sofistikovanejšie. Keďže ich dostávali prevažne univerzity a aerolínie, zatiaľ neznámy útočník dostal prezývku Unabomber (University and Airline bomber).

Kaczynski unikal polícii dlhých 17 rokov, koniec príbehu si však napísal sám. V júni 1995, zrejme z rozmaru, požiadal denníky The New York Times a The Washington Post, aby zverejnili jeho politický manifest Industriálna veda a jej budúcnosť. Sľúbil, že ak tak urobia a budú ďalej zverejňovať jeho články, s terorizmom prestane. Hlavnou myšlienkou manifestu bol konflikt medzi prírodou a technikou, ktorý môže viesť k záhube ľudstva. Text si prečítal aj David Kaczynski, ktorý spoznal niektoré spojenia, typické pre svojho brata. Skontaktoval sa s federálnou políciou FBI, načo bol Kaczynski v roku 1996 zatknutý vo svojej chatrči.

breivik Čítajte viac Stýka sa len dozorcami. Nórsky extrémista Breivik znovu žaluje vládu

Podľa odborníkov celej pasáže tohto textu opísal nórsky atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý v roku 2011 zabil pri útoku v Osle a pri masakre na ostrove Utöya 77 ľudí.

Oznámenie o Kaczynskom úmrtí prichádza v čase, keď federálna väzenská správa čelí zvýšenej pozornosti verejnosti kvôli smrti bohatého finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý v roku 2019 spáchal samovraždu práve vo federálnej väznici.

Ghislaine Maxwell Trial Čítajte viac Maxwellová dostala za účasť na sexuálnom zneužívaní dievčat 20 rokov
10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #bombové útoky #Unabomber