V Snemovni končia po Johnsonovi aj jeho dvaja blízki spojenci

Britský konzervatívny poslanec Nigel Adams oznámil, že sa "s okamžitou platnosťou" vzdáva svojho mandátu v Dolnej snemovni. Rovnaký krok už v piatok večer oznámila aj jeho stranícka kolegyňa a bývalá ministerka kultúry Nadine Dorriesová. K ich odchodu dochádza po tom, ako sa svojho poslaneckého mandátu vzdal expremiér Boris Johnson. Vláda konzervatívneho premiéra Rishiho Sunaka tak bude čeliť trom doplňujúcim voľbám, informuje agentúra DPA.

10.06.2023 22:05
Nigel Adams Foto: ,
Nigel Adams
debata (2)

Adams dôvod svojho odchodu neuviedol, DPA však píše, že bol blízkym spojencom Johnsona, rovnako ako aj Dorriesová. Adams bol v Dolnej snemovni poslancom za volebný obvod Selby a Ainsty, zatiaľ čo Dorriesová za obvod Mid Bedfordshire a Johnson za obvod na predmestí Londýna. Vo všetkých troch sa teraz uskutočnia doplňujúce voľby.

Johnson ešte v piatok oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne. Dozvedel sa toiž, že bude čeliť postihu za zavádzanie parlamentu pri afére známej ako Partygate.

Johnson uviedol, že dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení. Expremiér vyhlásil, že ho úmysel viesť konanie voči nemu prekvapil a zároveň obvinil svojich oponentov, že sa ho snažia vyhnať zo zákonodarného zbo­ru.

boris johnson Čítajte viac Boris Johnson končí v britskom parlamente. Osudným sa mu stali večierky počas lockdownu

Premiér Sunak sa dosiaľ k odchodu Johnsona z poslaneckého postu nevyjadril.

Johnsonovu politickú kariéru charakterizovali škandály a návraty, Konzervatívnu stranu ako líder v roku 2019 doviedol k presvedčivému volebnému víťazstvu. Necelé tri roky na to ho však pre množstvo škandálov vlastná strana prinútila odísť z premiérskeho pos­tu.

Aféra Partygate prepukla po zisteniach, že v sídlach vládnych inštitúcií sa v rokoch 2020 a 2021 konali večierky v rozpore s prísnymi opatreniami proti šíreniu covidu. Polícia napokon udelila 126 pokút, z nich jednu Johnsonovi.

Johnson Čítajte viac Johnson o covid párty poslancom klamal. Nie však úmyselne, háji sa
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Dolná snemovňa #Rishi Sunak