Generácia Z plytvá potravinami a zle triedi odpad, ukázal výskum

Generácia Z, teda ľudia narodení medzi rokmi 1995 a 2010, plytvá potravinami viac ako predchádzajúce generácie, celkom 43,4 gramov na osobu za deň. Zároveň takmer o polovicu menej vyplytvajú títo mladí ľudia, pokiaľ bývajú s rodičmi. Vyplýva to z prvého roku výskumu trojročného projektu zameraného na redukciu potravinového odpadu u generácie Z.

27.09.2024 09:30
jedlo, plytvanie, odpad, kôš, večera, tanier,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Prvé dáta porovnávajú vedkyne z Mendelovej univerzity v Brne v spolupráci s výskumníkmi z Vysokej školy ekonomickej v Prahe.

Výsledky projektu prinášajú cenné poznatky o tom, ako sa mení miera plytvania, keď sa mladí osamostatnia a prestanú byť pod dozorom rodičov a ako sa ich správanie premieta do štruktúry zmiešaného komunálneho odpadu.

Prečo vyhadzujeme veľa potravín, keď niekto nemá čo do úst?
Video
O potravinách a ich kolobehu hovorí v relácii Pravda o klíme Zuzana Madajová, programová koordinátorka občianskeho združenia Free Food.

Na začiatku výskumu bol rozsiahly dotazníkový prieskum. Ten teraz tím vedcov dopĺňa o výsledky rozborov zmiešaného komunálneho odpadu. Jeho zvozy sa uskutočnili na desiatich vysokoškolských internátoch po celej Českej republike priebežne od jesene roku 2023 do tohtoročnej jari a zároveň o denníkové zápisky.

„Študujúci si neboli vedomí toho, že je ich odpad zvážený a podrobnejšie analyzovaný, a práve vďaka tomu máme neskreslené čísla a jasnú predstavu o skutočnom správaní tejto generácie,“ uviedla vedúca projektu Lucie Veselá z Mendelovej univerzity.

vláda Čítajte viac Menej plytvania: obchody budú predávať aj jedlo „po záruke“

Vedci majú k dispozícii aj denníky, do ktorých si účastníci výskumu zaznamenávali, aký potravinový odpad cez deň produkujú. Rozbory zmiešaného komunálneho odpadu z internátov s dôrazom na biologický odpad vykonávala spoločnosť Green Solution. Tieto rozbory ukazujú, že na študenta pripadá priemerne 43,4 gramu potravinového odpadu za deň, čo prevyšuje ich zápisky. Podľa svojich odhadov totiž študenti produkovali iba 30 gramov potravinového odpadu na osobu za deň.

Grécko, horúčava, nedostatok vody Čítajte viac Grécko sužuje veľký nedostatok vody. Je na vine počasie, turizmus alebo plytvanie?

Odber vzoriek sa konal na každom internáte v troch termínoch (jar, jeseň a zima). Najviac sa plytvalo potravinami na jeseň. V odpade najčastejšie skončilo ovocie a zelenina. Na druhom mieste bolo pečivo.

Ukázalo sa tiež, že študenti na internátoch v porovnaní s domácnosťami veľmi málo triedia plast, papier a sklo.

Domácnosti v rámci zmiešaného komunálneho odpadu vyhodia zhruba desať percent plastu a 6,8 percenta papiera, pričom na internátoch išlo o 17,1 percenta plastu a 12,1 percenta papiera. Vedci sa tento trend snažia zmeniť novou kampaňou „Nebuď Trash“ na sociálnych sieťach a tiež prednáškami.

Facebook X.com 8 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #generácia Z #plytvanie potravinami