Potravinový škandál v EÚ? Ortuť v konzervách s tuniakom. Jeden výrobok ho obsahuje štvornásobne viac, ako je prípustné u iných rýb

Keby ste na pulte zbadali tuniaka v konzerve značky Petit Navire, lepšie asi urobíte, keď si ho do nákupného košíku nevložíte. Podľa dostupných informácií sa síce na Slovensku nepredáva, ale nájsť ho môžete v iných európskych štátoch. Nezávislé laboratórne testy, ktoré si dali vypracovať dve mimovládne organizácie, odhalili, že v týchto konzervách sa nachádza až štvornásobne viac ortute, ako je prípustné u iných rýb.

29.10.2024 09:45
Spain Daily Life Foto: ,
Predajca rýb s kusom tuniaka.
debata (78)

Kauzu si zvlášť všímajú médiá vo Francúzsku. Petit Navire je totiž francúzska firma. Spravodajské portály mienkotvorných novín Le Figaro a Le Monde zaradili dnes (29. októbra) správu o zvýšenom obsahu ortute na prvé miesto na svojich webových stránkach.

Testy si dali vypracovať mimovládne organizácie Bloom a Foodwatch. Náhodne vybrali 148 konzerv s tuniakom, ktoré sa predávajú v Anglicku, Nemecku, Španielsku, Taliansku a vo Francúzsku. „Na viac ako jednu z dvoch konzerv obsah ortute prekračuje maximálny limit stanovený pre iné druhy rýb, čiže 0,3 mg/kg," informoval Le Monde o zisteniach mimovládok, ktoré sa venujú ochrane práv spotrebiteľa v potravinárstve.

Maximálne hodnoty ortute v tuniakoch, ktoré sú v súčasnosti platné v Európe, boli stanovené na základe pozorovanej miery kontaminácie tuniaka, nie na základe nebezpečenstva, ktoré ortuť predstavuje pre ľudské zdravie, aby sa zabezpečil predaj 95 percent tuniakov, pripomenuli Bloom a Foodwatch. „Boli teda určené na 1 mg/kg pre tzv. čerstvú hmotnosť, nie pre hotový výrobok v konzerve," napísal Le Figaro. Toto je dôvod, prečo tuniak, jeden z najviac kontaminovaných druhov, má maximálnu toleranciu voči ortuti trikrát vyššiu ako u najmenej kontaminovaných druhov," ozrejmili Bloom a Foodwatch.

Čo sa týka zmieneného tuniaka v konzerve značky Petit Navire, obsah ortute v ňom vychádza až na 3,9 mg/kg. Svetová zdravotnícka organizácia zaraďuje ortuť medzi desať látok vyvolávajúcich najväčšie obavy z hľadiska verejného zdravia. „V oceáne sa ortuť mieša s baktériami a mení sa na metylortuť, ešte toxickejší derivát," upozornil Le Figaro. „Metylortuť klasifikuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny ako možný karcinogén, preto Bloom a Foodwatch žiadajú obchodníkov a verejné orgány, aby prijali núdzové opatrenia," napísal server France Info.

Obidve mimovládne organizácie majú jasnú predstavu, ako by normy mali vyzerať: „Vyzývajú Európsku komisiu, aby sa obsah ortute v tuniakoch zosúladil s najprísnejšou maximálnou úrovňou, ktorá bola stanovená pre ostatné druhy rýb," poznamenal Le Figaro.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 78 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #karcinogény #olovo