Kríza v slovensko - maďarských vzťahoch

K vnútropolitickému napätiu v slovensko-maďarských vzťahoch došlo prakticky ihneď po tom, čo predseda víťaznej strany Smer Robert Fico oznámil mená svojich koaličných partnerov. Už samotný vstup Slovenskej národnej strany do vlády po boku Smeru a HZDS však predpokladal aj problémy v medzinárodných kontaktoch.

V apríli došlo výmene na poste predsedu opozičnej Strany maďarskej koalície, dlhoročného predsedu Bélu Bugára vystriedal Pál Csáky. Predstavitelia slovenských politických strán vyslovovali obavy z radikalizácie SMK a to aj napriek uisteniam Pála Csákyho, že podobný scenár nehrozí.

Snahy SMK otvoriť Benešove dekréty eskalovali napätie

V auguste 2007 vyvol predseda SMK Pál Csáky rozruch svojím vyhlásením, že na septembrovej schôdzi parlamentu plánuje predložiť návrh na odškodnenie obetí Benešových dekrétov. Podľa neho by malo ísť o morálne aj finančné odškodnenie a týkalo by sa aj Maďarov, ktorí boli po druhej svetovej vojne na základe zákona o verejných prácach deportovaní na nútené práce do českého pohraničia.

Táto aktivita SMK prvýkrát zomkla všetky slovenské politické strany v parlamente. 20. septembra 2007 schválilo 120 poslancov NR SR, že "právne a majetkové vzťahy, ktoré vznikli povojnovými rozhodnutiami orgánov Československej republiky a Slovenskej národnej rady, sú nespochybniteľné, nedotknuteľné a nemenné." Dvadsať poslancov SMK bolo proti. (viac TU)

Sólyom na súkromnej návšteve kritizoval Slovensko

Prijatie vyhlásenia o nedotknuteľnosti tzv. Benešových dekrétov neostalo bez odozvy u slovenského južného suseda. Maďarskí politici zrušili plánované stretnutia so svojimi politickými partnermi, naopak, maďarský prezident László Sólyom využil súkromnú návštevu Komárna na kritiku Slovenska. Kritizoval prijatie deklarácie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov a nevyhol sa ani kauze údajného napadnutia slovenskej študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Vyhlásil, že "nemôže robiť nič, len dúfať v uplatňovanie základných štandardov a právnych noriem na Slovensku."  (viac TU)

Návšteva maďarského prezidenta vyvolala búrlivú diskusiu. Premiér Robert Fico vyhlásil, že Sólyom zneužil súkromnú návštevu v Komárne na politické ciele. Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča Sólyomova návšteva vôbec nemala súkromný charakter. Ministerstvo zahraničných vecí SR poslalo maďarskému veľvyslancovi na Slovensku protest proti opakovanému zneužívaniu návštev prezidenta Maďarskej republiky Lászlóa Sólyoma na Slovensku.

Sziliová zrušila oficiálnu návštevu, prišla neoficiálne

Predsedníčka maďarského parlamentu Katlin Sziliová zrušila v októbri plánovanú oficiálnu návštevu Slovenska na protest proti uzneseniu o nedotknuteľnosti povojnových dekrétov. O pár dní na Slovensko predsa len zavítala, ale už len neoficiálne. V Podunajských Biskupiciach sa zúčastnila slávnostného odhalenia pamätného stĺpu pri príležitosti 60 rokov od vysídlenia maďarských rodín z tejto bratislavskej časti. Nepostupovala podľa vzoru prezidenta Sólyoma, naopak, snažila sa vyhnúť akýmkoľvek vyhláseniam. Počas slávnosti nevystúpila s prejavom, ani neodpovedala na otázky novinárov. "Prišla som oslavovať, nie rozprávať," odkázala. (viac TU)

Jej slovenský kolega Pavol Paška vyhlásil, že rozhodnutie Sziliovej zrušiť oficiálnu návštevu nie je šťastné. "Som pripravený pokračovať vo vzájomnom dialógu s maďarskou stranou, medzi ktorého základné priority patrí budovanie dobrých vzťahov s našimi susediacimi krajinami," vyhlásil.

Slovensko-maďarský konflikt prekročil hranice týchto krajín

Vyhlásenie nedotknuteľnosti Benešových dekrétov by v dnešných časoch mohlo znamenať posvätenie legislatívneho návrhu na čisto etnickom a hromadnom základe a jeho zavedenie do noriem Európskej únie, ktorej sú legislatívne návrhy takéhoto typu cudzie.Uvádza sa to v oficiálnom liste, ktorý predsedovi Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu (LIBE) Jean-Marie Cavadovi poslala skupina piatich poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Európskej ľudovej strany. Medzi tými, ktorí sa pod list podpísali, boli dve europoslankyne z Maďarskej republiky Kinga Gál a Magda Kósáné Kovács, ďalej Ewa Klamt a Manfred Weber z Nemeckej spolkovej republiky a slovenská europoslankyňa Edit Bauer.

K slovensko-maďarským vzťahom sa vyjadil dokonca aj bývalý americký prezident Bill Clinton. Počas návštevy Maďarska 7. októbra prirovnal dianie medzi Slovenskom a Maďarskom k napätým vzťahom v Severnom Írsku alebo na Blízkom východe. Slová amerického exprezidenta sa na Slovensku stretli s údivom. "Nemyslím si, že Clintonovo porovnanie sedí. Naše spoločné vzťahy v minulosti nikdy nevyústili až do tak krajnej podoby," povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa vysokoškolského pedagóga Eduarda Chmelára boli vyjadrenia amerického exprezidenta Billa Clintona prehnané. "Clinton do týchto vzťahov nevidí," povedal. (viac TU)

Skôr či neskôr prídem, sľúbil Gyurcsány

V druhej polovici októbra sa slovenský premiér Robert Fico stretol v Lisabone na zasadnutí Európskej rady s maďarským kolegom Ferencom Gyurcsánym. Maďarský predseda vlády potvrdil, že skôr či neskôr na Slovensko príde. "S Robertom Ficom sme sa dohodli na mechanizme, ako predchádzať nedorozumeniam. Obom premiérom záleží na zlepšení maďarsko-slovenských vzťahov," povedal Gyurcsány.

K istému upokojeniu vzájomných vzťahov prispela aj návšteva maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej v Štúrove 16. novembra. "Výklad histórie necháme historikom a nie politikom. Toto sa stalo v predchádzajúcich mesiacoch a spôsobilo to problémy, keď sa história vysvetľovala z politického hľadiska," poznamenala Gönczová. (viac TU)

31.3.2007 - Slota: SMK na čele s Csákym bude radikálna
1.4.2007 - Csáky: SMK sa radikalizovať nebude
3.4.2007 - Fico: Keď budú mať slovenské strany rozum, netreba sa SMK báť
10.4.2007 - Duray: Maďarov treba odškodniť
6.8.2007 - Csáky chce odškodniť obete dekrétov
6.8.2007 - Bugár: Csákyho kroky len vyvolajú napätie
7.8.2007 - Nech odškodňuje Maďarsko, myslí si Slota
3.9.2007 - Vládu s opozíciou spojili Benešove dekréty 
7.9.2007 - SMK navrhla slovensko-maďarské uzmierenie
13.9.2007 - Kubiš: SMK vôbec nejde o zmierenie
20.9.2007 - NR SR: Benešove dekréty sú nemenné
20.9.2007 - Uznesenie o dekrétoch je kus papiera, nič viac, myslí si Csáky
20.9.2007 - Europoslanci napadli nedotknuteľnosť dekrétov
30.9.2007 - Csáky: SNS rozmýšľa ako v 19. storočí
2.10.2007 - SNS očakáva od Maďarska ospravedlnenie
2.10.2007 - Slota a Csáky škodia Slovensku, tvrdí Kubiš
2.10.2007 - Sólyom očakáva od SR pozitívne gesto
3.10.2007 - Fico: Sólyom zneužil súkromnú návštevu
3.10.2007 - Slota: Sólyom zasahoval do záležitostí SR
5.10.2007 - Paška: Sziliovej neoficiálna návšteva nie je šťastná
5.10.2007 - Na dekréty príde spomínať Sziliová
6.10.2007 - Sziliová: Neprišla som rozprávať
7.10.2007 - Maďarič: Vzťahy s Maďarskom nie sú zlé
7.10.2007 - Clinton: Slovensko-maďarské vzťahy sú ako na Blízkom východe 
8.10.2007 - Kubiš: Sólyom nie je súkromná osoba
9.10.2007 - Heizer: Maďarsko za napätie nemôže
10.10.2007 - Fico: V Maďarsku boduje ten, kto sa prezentuje ako väčší Maďar
17.10.2007 - Čaplovič: Urobme hrubú čiaru za minulosťou
19.10.2007 - Skôr či neskôr prídem, sľúbil Gyurcsány
29.10.2007 - Csáky sa správa deštrukčne, tvrdí Kubiš
16. 11.2007 - Gönczová: Vysielate protichodné odkazy

 Zdroj: alm, Pravda.sk