Guantánamo a tajné väznice USA vo svete

Väznica Guantánamo. FOTO: REUTERS

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International zverejnila vo februári novú správu o zadržiavacom tábore Spojených štátov v zálive Guantánamo na Kube.Spojené štáty americké tu už štyri roky väznia päťsto ľudí bez toho, aby ich obvinili alebo súdili. Porušuje to základné princípy medzinárodného práva, ktoré sa vzťahuje všetkých občanov.  Pod tlakom verejnosti Americká vláda 20. apríla zverejnila mená 558 osôb, ktoré zadržiava na základni Guantánamo na Kube.

FOTO: REUTERS

Výbor OSN proti mučeniu odkázal Spojeným štátom, že musia zatvoriť všetky tajné väznice v zahraničí spolu s väzením na Guantáname, lebo sú nelegálne podľa medzinárodných noriem.

Týždeň pred júnovým summitom EÚ a USA vo Viedni vyslala EÚ signály o tom, že niektoré americké postupy v "globálnej vojne proti terorizmu" nie je viac ochotná akceptovať. V rezolúcii prijatej Európskym parlamentom žiadajú poslanci, aby USA "zatvorili väznice na Gauntáname a dodržiavali medzinárodné práva". Po summite vo Viedni americký prezident George Bush povedal,, že chápe znepokojenie Európskej únie týkajúce sa americkej väznice v Guantáname a dúfa, že sa táto otázka vyrieši. Doteraz sa tak nestalo.

Súvisiace články:
Na Guantáname sa majú vraj väzni lepšie
V Guantáname sa obesili traja väzni
Bush chce zavrieť väznicu na Guantanáme

 

 

Škandál s tajnými väznicami USA

Škandál spustil ešte v novembri 2005 článok amerického denníka The Washington Post o tom, že americká Ústredná spravodajská služba zadržuje a vypočúva najdôležitejších zajatých členov teroristickej siete Al-Káida v tajnom objekte zo sovietskej éry vo východnej Európe. Samozrejme, všetky krajiny túto informáciu vytrvalo popierali.

Neskôr prenikli informácie o tajných presunoch väzňov po celom svete. Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International vyzvala v júni premiérov vlád krajín EÚ, aby zabránili využívaniu letísk na území únie pre tajné presuny podozrivých z terorizmu do krajín, kde môžu byť mučení. 

Na nátlak širokej verejnosti americký prezident George Bush 6. septembra priznal existenciu tajných väzníc CIA. Neskôr vyšlo najavo, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) prevádzkovala už pred teroristickými útokmi na ciele v Spojených štátoch 11. septembra 2001, a to už počas vojny v Bosne a Hercegovine, tajné väzenské zariadenia a prepravovala tajne zadržané osoby cez európske vzdušné prístavy.

FOTO: REUTERS

Jedenásť krajín Európskej únie vrátane Británie, Poľska, Talianska a Nemecka vedelo o tom, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) prevádzkuje v Európe tajné väznice. Vyplýva to z neskoršej správy Európskeho parlamentu. Správa tiež obviňuje vysokých predstaviteľov EÚ z toho, že nevyšli z pravdou von, pokiaľ ide o údajný prevoz a nelegálne zadržiavanie podozrivých teroristov v tajných väzeniach na území únie. (viac)