Slovensko čakajú ešte tri vlny mrazov

jc, PRAVDA | 04.02.2006 00:00
Na Slovensko sa valia ďalšie vlny silných mrazov. Prvá ho zasiahne už túto nedeľu, druhá po krátkom zmiernení na budúci štvrtok. Do polovice februára treba počítať aj s treťou vlnou, predpovedajú meteorológovia.

„Cez tento víkend postúpi na naše územie studený front a za ním začne prúdiť pôvodom arktický vzduch,“ uviedla Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Kým dnes budú denné teploty v nížinách kulminovať okolo nuly, zajtra poklesnú na –3 až –7 stupňov Celzia. V noci sa ochladí ešte viac, na –12 a v údoliach miestami až na –17 stupňov. Tento charakter počasia potrvá aj v pondelok. Potom treba podľa Čerbovej rátať s miernym vzostupom teplôt. V stredu má byť na juhozápade cez deň už opäť okolo nuly a v noci len –4 stupne. Na ostatnom území sa však udrží celodenný mraz. Zároveň má snežiť, najmä na severe územia.

Ďalší vpád arktického vzduchu však poznamená počasie u nás od 9. do 11. februára. Po krátkom zmiernení mrazov príde ich opätovné zosilnenie už 14. februára. „Až do polovice mesiaca možno očakávať prevažne chladné počasie,“ predpokladá klimatológ Milan Lapin z Univerzity Komenského. Zároveň upozorňuje, že mimoriadne chladný február sa u nás naposledy vyskytol v roku 1956, keď aj v nížinách klesala teplota vzduchu pod –25 stupňov.

Nadchádzajúce mrazy síce nedosiahnu tieto hodnoty, vodohospodári sú však v pohotovosti. Na Dunaji odvolali druhý stupeň povodňovej aktivity, ale stále platí zákaz plavby na úseku od Bratislavy po Komárno. Maďarský ľadoborec, ktorý prišiel pomôcť dvom slovenským, ostáva pri priehrade v Čunove. Informáciu poskytol Slovenský vodohospodársky podnik v Gabčíkove. Podľa Slovenskej správy ciest treba zase počítať s novou nádielkou snehu najmä na horských priechodoch. Aj hydrometeorologický ústav varuje, že cez víkend sa budú v horských oblastiach tvoriť na cestách snehové jazyky alebo záveje.