Matke Cervanovej priznal súd 650-tisíc

TASR | 14.09.2006 17:04
Kladivko Foto:
Ústavný súd priznal matke zavraždenej Ľudmily Cervanovej odškodnenie za prieťahy v procese.
O kauze vraždy študentky Ľudmily Cervanovej, ktorá sa stala pred 30 rokmi, rozhodujú slovenské súdy príliš pomaly. Konštatoval to Ústavný súd. Matke zavraždenej medičky, ktorá sa sťažovala na postup súdov, priznal za prieťahy v súdnom konaní odškodné 650-tisíc korún. Spis týkajúci sa tohto prípadu je od konca minulého roku na Najvyššom súde, pojednávanie je naplánované na 27. septembra.

„…trvanie tohto konania samo osebe treba považovať za zbytočné prieťahy, ktoré sú … z ústavnoprávneho aspektu neospravedlniteľné a netolerovateľné,“ uviedol v správe pre médiá predseda senátu ÚS Lajos Mészáros. „Tieto prieťahy svojimi dôsledkami môžu nadobudnúť charakter odopretia spravodlivosti,“ upozornil.

Za vraždu študentky medicíny, ktorá sa stala v roku 1976, odsúdili ešte v roku 1982 siedmich mužov z Nitry. Za mrežami mali stráviť od štyroch do 24 rokov. V roku 1990 však federálny Najvyšší súd všetky dovtedajšie rozsudky zrušil.

Bratislavský Krajský súd potom v roku 2004 po vlečúcom sa procese znovu odsúdil šiestich údajných páchateľov na väzenie od troch do 13 rokov, siedmy muž už pre vážne zdravotné problémy súdený nebol. Šestica Nitranov sa voči tomuto rozsudku odvolala a prípad sa tak dostal pred Najvyšší súd. Konanie na odvolacom súde sa však z rôznych procesných dôvodov už dvakrát preložilo.

Študentkina matka Margaréta Cervanová sa na Ústavnom súde sťažovala, že bratislavský Krajský súd a Najvyšší súd konajú v prípade vraždy jej dcéry príliš pomaly a s prieťahmi. Keďže jej súd dal za pravdu, okrem odškodného by mala dostať od štátu aj náhradu za súdne trovy.

Študentku medicíny Ľudmilu Cervanovú podľa obžaloby v lete v roku 1976 najprv uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline, potom ju páchatelia prinútili vypiť väčšie množstvo alkoholu a vraj ju  znásilnili. Obhajoba však tvrdí, že obžalovaní sa stali obeťou bývalého režimu, ktorý tento proces vykonštruoval, pretože sa mu nedarilo nájsť skutočného páchateľa vraždy.