Janušek zľahčuje kontrolu, ktorá zistila pochybenia

Zuzana Petková, Vanda Vavrová, Pravda | 09.04.2009 09:58
Slotov minister Marián Janušek prekrúca výsledky kontroly. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) včera oznámil, že ministerstvo výstavby porušilo pri miliardovom tendri zákon. Janušek tvrdí, že všetko je v najlepšom poriadku.

ÚVO po štyroch mesiacoch uzavrel previerku u Janušeka. Ministerstvo podľa úradu nepostupovalo v súlade so zákonom pri obchode, na ktorom zarobili firmy blízke SNS. „Kontrolou boli zistené procesné a vecné nedostatky,“ uviedla hovorkyňa úradu Helena Fialová. Rezort má podľa nej napraviť chyby a potrestať zamestnancov, ktorí sú za ne zodpovední. 

Janušek zistenia kontrolórov včera zľahčoval. „Zákon som neporušil,“ konštatoval na tlačovej besede, ktorú večer narýchlo zvolal. Podľa Janušeka bolo v poriadku, že podmienky súťaže, do ktorej sa prihlásili len spoločnosti blízke SNS, zverejnil na nástenke za zatvorenými dverami. „V tom čase to zákon umožňoval,“ vyhlásil.

ÚVO včera nechcel uviesť podrobnosti o svojich zisteniach. Šéf úradu Béla Angyal sa chystá dnes objasniť, v čom Janušek postupoval protizákonne.

Premiér Robert Fico, ktorý krátko po voľbách tvrdil, že do troch minút odvolá ministra podozrivého z korupcie, sa k celej veci nevyjadril. „Premiéra to prekvapilo, zatiaľ nemá protokol z kontroly, vo štvrtok si ho vyžiada,“ reagoval Braňo Ondruš z Úradu vlády. 

Zákazku za 119,5 milióna eur (3,6 miliardy korún) ministerstvo prihralo firmám Zamedia a Avocat. Prvú z nich založil Viktor Tretina, známy šéfa SNS Jána Slotu. V druhej sedia právnici, ktorí Slotu zastupujú v súdnych sporoch. Okrem podozreniam z klientelizmu čelí Janušek aj tomu, že obchod predražil.

Janušek dal napríklad vyrobiť logá na operačné programy pre čerpanie eurofondov, pričom najdrahšie vyšlo na takmer 83-tisíc eur. Na porovnanie, ministerstvo zdravotníctva si zaobstaralo podobné, ktoré bolo 270-krát lacnejšie. Stálo okolo 300 eur. 

Premiér už pred Vianocami avizoval, že nebude mať problém zosadiť ministra Janušeka, ak postupoval protizákonne. Fico pritom čakal na závery kontrol. V kuloároch sa už spomínalo aj meno Janušekovho nástupcu. Malo ísť o šéfa SARIO Petra Hajaša, žilinského podnikateľa.