Slovenskí stavbári chcú vyšachovať firmu Skanska zo štátnych tendrov

Soňa Pacherová | 22.04.2010 09:53
Skanska Foto:
Ilustračné foto.
Strhla sa bitka o posledné veľké štátne zákazky v končiacom sa volebnom období. Slovenské stavebné firmy ostro napadli zahraničného konkurenta, že ich chce získať dampingovými cenami. Kritizujú ho však za postupy, ktoré samy bežne používajú.

Vinníkom má byť švédska spoločnosť Skanska. Podľa listu, ktorý príslušným inštitúciám aj premiérovi Robertovi Ficovi zaslal Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Skanska vyhráva významné diaľničné a železničné tendre podhodnotenými ponukovými cenami. Tie však počas výstavby zmluvnými dodatkami neustále zvyšuje, až nad ceny ponúknuté neúspešnými uchádzačmi.

Ako príklad dampingu uvádza list štyri konkrétne, stále neuzavreté tendre, ktoré by sa mali vyhodnotiť ešte pred júnovými parlamentnými voľbami. „Náš list nie je namierený proti jedinej firme, ale proti všetkým, ktoré v súčasnosti deformujú podnikateľské prostredie na Slovensku aj v celej Európe,“ zdôraznil prezident zväzu Zsolt Lukáč. Poukázal aj na správanie indických či čínskych firiem, ktoré dampingom ovládli poľský trh. V odoslanom liste však stavovská organizácia nijakú inú spoločnosť neobviňuje. A výzvu zväzu iniciovali aj spoločnosti ako Doprastav, Váhostav a ďalšie, ktoré takisto zdvíhajú zazmluvnené ceny o tisíce eur.

Skanska, ktorá je tiež členom zväzu, sa jeho konaním cíti poškodená. „Naše cenové ponuky sú reálne a rozhodne ich nepovažujeme za neprimerane nízke. Sme za ne schopní zrealizovať vysúťažené projekty v dohodnutom čase aj požadovanej kvalite,“ tvrdí hovorkyňa Magdaléna Dobišová.

Ministerstvo dopravy sa už listom zväzu zaoberá a podľa hovorcu Stanislava Jurikoviča primeranosť ponukových cien zodpovedne vyhodnotí. „Legislatíva Európskej únie však v súčasnosti nedovoľuje zvýhodňovať domácich uchádzačov, najmä ak ide o šetrenie finančných zdrojov štátu,“ uzavrel Jurikovič.

Neuzavreté tendre, kde mala Skanska podľa ZSPS podhodnotiť cenu
stavba rozdiel oproti predpokladanej cene (v %)
diaľnica D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno – 39,4
rýchlostná cesta R4 Košice – Milhošť – 33,5
modernizácia žel. trate Nové Mesto n/V – Púchov v úseku Zlatovce – Tr. Teplá –27,6
Bratislavská vodárenská spoločnosť – odkanalizovanie regiónu – 27,5
Tendre, v ktorých ponúkli nižšie ceny iné spoločnosti
stavba odchýlka od predpokladanej ceny (v %) súťažiaci
rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu – 2. časť – 61 Doprastav
Obec Podhájska – splašková kanalizácia – 43 Doprastav
diaľnica D2, križovatka Stupava-juh – 40 Alpine Slovakia
SKK a ČOV Liptovská Lužná, Liptovská Osada a Liptovské Revúce – 38 Váhostav