Prírodu porazili peniaze

Ingrid Drozdíková | 07.05.2010 12:10
Kvet, tulipán, jar, príroda, hory Foto:
Ilustračné foto
Najväčšia ekologická katastrofa. Takto ochranári hodnotia štyri roky práce rezortu životného prostredia.

„V tomto volebnom období sa spáchali najväčšie škody na životnom prostredí. Ministerstvo pustilo ťažbu do rezervácií, pripravilo zlú zonáciu Tatier a to je len zlomok, toho, čo pokazilo,“ tvrdí Juraj Lukáč, šéf lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Na pozitívnu vec, ktorá by vyšla z rezortu, si nevie spomenúť.

Ako prekliate označil ministerstvo aj premiér Robert Fico. „Neviem, či je bežné, aby predseda vlády bol nútený odvolať v priebehu štyroch rokov troch nominantov jednej politickej strany z funkcie ministra,“ povedal pri hodnotení práce ministra Jozefa Medveďa.

Ministerstvo viedli traja ministri nominovaní SNS, ktorých po prevalených kauzách premiér odvolal a rezort presunul pod kontrolu Smeru. Už prvý minister Jaroslav Izák bol podľa ochranárov najväčším nešťastím v ochrane prírody. Po nástupe dosadil do vedúcich funkcií ľudí z oblasti obrany a tiež vojenskej kontrarozviedky, ktorí so životným prostredím nemali žiadne skúsenosti. Odrazilo sa to na kvalite pripravovanej legislatívy. Zvyšní dvaja ministri Ján Chrbet a Viliam Turský sa zaplietli do káuz, v ktorých prišlo Slovensko o milióny korún.

Zelená agenda počas štyroch rokov ustupovala peniazom s pomocou ministerstva. „V oblasti klímy sa rezort predstavil najväčšou kauzou predaja emisií. Kvôli firmám z priemyslu zapadlo prachom sľubované riešenie starých environmentálnych záťaží,“ vyratúva Juraj Rizman, riaditeľ mimovládnej organizácie Greenpeace.

Vlani vláda podpísala memorandum so zamestnávateľskými zväzmi. Zaviazala sa v ňom, že nebude predkladať zákony, ktoré by mali na ne finančný dosah. „Preto dodnes nemáme zákon, ktorý by staré skládky odpadu riešil,“ dodal Rizman.

Podobne to dopadlo aj so separáciou bioodpadu, ktorú mali obce povinne zaviesť už v tomto roku. „Na tlak obcí a miest bola separácia biologického odpadu odložená až na rok 2013. Vláda to potvrdila v memorande so ZMOS-om. Dôvodom bola kríza a nedostatok peňazí v samosprávach. O tomto záväzku však obce vedeli ešte dávno pred krízou,“ hovorí Martin Valentovič z mimovládky Priatelia Zeme – Cepa.

Slovensko pre chýbajúcu legislatívu o nakladaní s bioodpadom čelí žalobe na Európskom súdnom dvore. Podala ju Európska komisia. Doteraz neexistuje ani len program odpadového hospodárstva, ktorý by mal byť hlavným materiálom pri tvorbe novej legislatívy. Príkaz na jeho vypracovanie dal až súčasný minister Jozef Medveď.

Návrhom zonácie ohrozilo ministerstvo existenciu národného parku vo Vysokých Tatrách. Tisíce hektárov lesa v rezerváciách uvoľnilo na zjazdovky a pre ťažbu dreva, ďalšie stovky hektárov rezort pripravil pre výstavbu chát a penziónov. Po odpore ochranárov a vedcov návrh zastavil premiér.

Juraj Rizman tvrdí, že rezortu neprospeli časté výmeny ministrov ani úradníkov. Podľa neho sa do práce zamiešala politika, neodbornosť a korupcia. To je dôvod, prečo sa ministerstvo po štyroch rokoch nemá čím pochváliť.

Hodnotenie Pravdy: 5

Envirorezort viedli celkom štyria ministri. Z toho traja zo SNS, ktorí museli odísť pre predražené tendre a nevýhodné zmluvy. Ministerstvo sa nestaralo o ochranu prírody. Navrhované zmeny išli dokonca proti nej.

Ako hodnotili rezort ochranári

Známka na hodnotenie ministrov:táto vláda 5 (priemer 4,7)
minulá vláda 4 (priemer 3,7)

Najväčší neúspechRušenie samostatného ministerstva
Návrh zonácie TANAP-u
Kauza predaja emisných kvót

Najväčší úspech
Petičná akcia proti ťažbe uránu
Mobilizácia vedcov, občanov, osobností a MVO proti zonácii Tatier
Výdrž miestnych aktivistov a petícia proti skládke odpadov v Pezinku

Poslanec, ktorý životnému prostrediu pomoholPavol Frešo (SDKÚ)

Poslanec, ktorý je proti záujmom prírodyTibor Lebocký (Smer)