Hrušovský: Fico predvádza trápne divadlo, mal by radšej konať

SITA | 20.06.2010 13:31
Hrušovský Foto:
Predseda KDH Pavol Hrušovský
Člen Predsedníctva KDH Pavol Hrušovský sa nestačí čudovať trápnemu politickému divadlu, ktoré podľa neho premiér Robert Fico a aj celá vláda v súčasnosti predvádza v súvislosti s tým, že sa Slovensko zatiaľ svojim podpisom nepripojilo k tzv. ochrannému valu, teda stabilizačnému mechanizmu. Ten má zabezpečiť, aby žiadnej krajine eurozóny nehrozil bankrot.

Premiér Robert Fico odmieta poveriť ministra financií Jána Počiatka podpísať slovenské pripojenie k mechanizmu, kým mu nebudú garantovať lídri rodiacej sa stredopravej koalície podporu pre prijatie následných zákonov v parlamente "Máte legitímne a ústavné právo prijímať za Slovensko akékoľvek rozhodnutia. Máte mandát, konajte, " vyzýval Hrušovský v relácii STV O päť minút dvanásť spoludiskutujúceho podpredsedu Smeru a ministra kultúry Mareka Maďariča.

Maďarič v relácii tvrdil, že stredopravá štvorka váha so svojim stanoviskom preto, že má len dve možnosti. Podľa neho buď nakoniec povie svojim voličom: „klamali sme vás“ a mechanizmus napokon podpíše, alebo ho odmietne a bude vysvetľovať európskym lídrom, že Slovensko bude len poberateľom z Európskej únie. Pre neho je neuveriteľné, že nechceli prísť na rokovanie s premiérom. „Vyhovárate sa ako deti,“ povedal Maďarič Hrušovskému.

Ten v nedeľu nepovedal, ako sa rodiaca koalícia napokon k stabilizačnému mechanizmu postaví. Podľa neho o tom budú rokovať a Iveta Radičová ešte pôjde do Bruselu zisťovať záväzky vyplývajúce z mechanizmu.

V KDH je vraj taká jednota, aká tam doteraz nepanovala

Fungovanie poslaneckého klubu KDH v nasledujúcom volebnom období v parlamente vidí člen predsedníctva KDH Pavol Hrušovský veľmi optimisticky a zodpovedne. „V tejto chvíli je taká jednota v poslaneckom klube, aká ešte nikdy nebola, " vyhlásil Hrušovský. Zároveň vyzval k ukončeniu špe­kulácií o tom či kresťanskí demokrati chcú alebo nechcú vytvoriť s niekým vládu potom, ako ich predseda Jána Figeľ podpísal politické vyhlásenie štyroch stredopravých strán o spoločnej vôli zostaviť budúcu vládu. "Kresťanskí demokrati sa rozhodli a poznáte nás, keď sa raz rozhodneme, naše rozhodnutia nemeníme,“ vyhlásil.

Podľa podpredsedu strany Smer Mareka Maďariča je stabilita strany zapísaná už v jej rodokmeni a histórii. Jeho strana neplánuje kroky k tomu, aby udržala stabilitu svojho klubu v parlamente. "Nemusíme a nevidíme dôvod robiť nejaké špeciálne opatrenia. My sme pomerne jednotní a rozumieme si, či už na úrovni vedenia alebo poslaneckého klubu, takisto na úrovni našich štruktúr, v regiónoch a okresoch sme celkom solídna parta ľudí, ktorá má nejaký spoločný názor na veci, " povedal Maďarič. Tvrdil, že ich ešte zomkýna postoj súčasnej opozície, ktorá sa k nim podľa Maďariča správa neslušne, niektorí vraj už dávajú najavo, že idú robiť čistky. "Nemyslím si, že by to viedlo k tomu, že by sme boli teraz pomstychtivá opozícia, my budeme, ak budeme v opozícii veľmi solídna a konštruktívna, ale dôrazná opozícia, " dodal.

Hrušovský v relácii uviedol, že má z dôveryhodného zdroja informáciu, podľa ktorej sa súčasná vláda chystá podať demisiu 5. júla. Maďarič reagoval, že o tom nič nevie a v prípade, ak Robert Fico vládu nezloží a vráti poverenie prezidentovi, je už všetko v rukách súčasnej opozície.