Nová vláda chce byť prísna na krajiny nedodržiavajúce ľudské práva

jj | 28.06.2010 07:28
Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
Po štyroch rokoch slovensko-maďarského neporozumenia sa vzťahy zlepšia, tvrdí budúca vláda, ktorá to považuje za prioritu svojej zahraničnej politiky. "Nie je náhoda, že je to bod jedna. Samo osebe je to významný signál. A podobný vyslal aj maďarský minister zahraničných vecí," hovorí bývalý veľvyslanec v Maďarsku Štefan Markuš. "Medzi susedmi nemôže pretrvávať toto napätie donekonečna."

Strany, ktoré sa chystajú vytvoriť vládnu koalíciu, už povedali, že protiopatrenie k maďarskému dvojakému občianstvu, ktoré prijala vláda Roberta Fica, zrušia. Problém chcú vyriešiť tým, že maďarský zákon na Slovensku platiť nebude. Nikto však zatiaľ nevysvetlil, čo to v praxi znamená, keďže dvojaké občianstvo sa bude udeľovať v Maďarsku.

„Isteže to trošku bude bolieť. Dvojaké občianstvo a niektoré ďalšie otvorené otázky, ktoré sa dlhodobo neriešili, nebude jednoduché usporiadať. Ale užitočné a zmysluplné je to, že krajiny začnú medzi sebou komunikovať,“ dodáva Markuš.

Politológ László Öllös by vplyv toho, že vo vláde bude aj strana Most – Híd, na zlepšenie vzťahov s Maďarskom nepreceňoval, pretože Fidesz premiéra Viktora Orbána s ním nemá dobré vzťahy a orientuje sa skôr na SMK. Pripomína tiež, že aby sa šanca využila, budú nutné konkrétne kroky. Slovensko bude očakávať od Maďarska, aby problémy riešilo bilaterálne, nie cez Brusel. Maďarsko zasa, že Slovensko umožní skutočné napredovanie v právach maďarskej menšiny. Je ale presvedčený, že horšie už vzťahy nebudú.

„Už to je pokrok, že nová vláda určite nevyhlási Maďarsko za bezpečnostnú hrozbu a nebude zvolávať Bezpečnostnú radu štátu a podobne. Nehovoriac o tom, že od žiadneho politika novej vlády sa nedajú očakávať výroky, aké mal Ján Slota,“ uviedol Öllös.

V oblasti zahraničnej politiky sľubuje pravicová koalícia aj obmedzenie vzťahov s krajinami, ktoré „šliapu po ľudských právach a slobodách vlastných občanov“ a zvýšenie podpory ich občianskym aktivistom.

Šéf portálu euractiv Radovan Geist snahu trvať na dodržiavaní ľudských práv víta, ale podľa neho ani nová vláda nebude postupovať rovnako proti všetkým. „Neviem si predstaviť, že nejako výrazne prehodnotíme vzťahy s krajinami, ktoré sú dôležité pre nás alebo pre našich spojencov.“ Predpokladá obmedzenie vzťahov s krajinami ako Bielorusko, Kuba, Líbya, Venezuela, ale nemyslí si, že vláda preruší kontakty s vládou Hamída Karzaja v Afganistane, so Saudskou Arábiou alebo s Čínou.

„Určite je fajn, keď na medzinárodnej úrovni vzniká tlak, aby sa režimy voči svojim občanom správali zodpovedne a neporušovali ľudské práva. Problémom je, že aj keď sa Slovensko snažilo niečo také robiť, robilo to veľmi výberovo,“ dodáva Geist.

Mení sa tiež postoj k Rusku. Kým vládny program Roberta Fica sa zaväzoval „aktivizovať vzťahy s Ruskou federáciou – dôležitým faktorom bezpečnosti a prosperity EÚ“, stredopravá koalícia v tézach Rusko nespomína.
„Nevidím problém v tom, že tam Rusko nie je. Som presvedčený, že väčšinu agendy s Ruskom musíme riešiť na báze NATO a Európskej únie,“ hovorí analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.