Fico sa vyhráža štvorkoalícii, že využijú obštrukciu v parlamente

SITA | 29.06.2010 12:56, aktualizované: 
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico nie je spokojný s tým, aké posty vyhradila štvorkoalícia pre opozíciu.
Predstavitelia novej stredopravej koalície podľa predsedu Smeru Roberta Fica na utorkovom neformálnom rokovaní v parlamente arogantne oznámili, že preberajú moc v štáte a jeho strane dávajú k dispozícii nejaké pozície v parlamente.

„Rokovanie malo asi taký istý priebeh ako rokovanie o zostavovaní vlády alebo záchrannom vale pre Európsku úniu. Keby predstavitelia novovznikajúcej koalície nemuseli prísť, tak by ani neprišli. Prekvapuje nás, že odmietajú najelementárnejšie požiadavky opozície,“ uviedol pred novinármi Fico po rokovaní predsedu NR SR Pavla Pašku s predsedami parlamentných strán.

Smer podľa neho žiadal napríklad výbor pre zdravotníctvo. „Počas nášho vládnutia ho mala opozícia. Ak si zoberieme, čo všetko chcú v zdravotníctve urobiť, znovu vrátiť zisky zdravotným poisťovniam, chcú z nemocníc urobiť akciové spoločnosti a pripraviť ich na privatizáciu, tak sme sa domnievali, že by bolo správne, keby niekto sedel za opozíciu v tomto výbore a kontroloval by správanie sa ministra zdravotníctva,“ povedal.

Ficova strana chcela tiež predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť. „Nie je žiadne tajomstvo, že nová koalícia nás chce kriminalizovať. Dôkazom je rozhovor predsedu SaS Richarda Sulíka pre český denník, kde povedal, že Fico patrí do kriminálu. Za týchto okolností chceme, aby predseda výboru pre obranu a bezpečnosť bol z opozície. Všetky tieto požiadavky boli zásadne odmietnuté,“ zdôraznil Fico.

Keďže Smer vyhral suverénne voľby, ponúkal podľa Fica dva varianty. „Prvý 3:2, aby bol predseda a dvaja podpredsedovia NR SR za koalíciu a dvaja podpredsedovia za opozíciu, alebo pomer 4:1, teda štyria podpredsedovia za koalíciu a predseda za opozíciu. Odmietnuté bez diskusie. Arogancia, akú prejavili páni z koalície, nás prekvapila. Asi si budeme musieť zvyknúť, je po voľbách,“ dodal predseda Smeru.

Fico nevylúčil obštrukcie v parlamente

Fico nevylúčil, že jeho strana využije v parlamente obštrukciu pri nástupe náhradníkov za poslancov, ktorí budú vymenovaní za ministrov alebo štátnych tajomníkov. „Rozhodli sa, že to prevalcujú, že sa k nám budú správať arogantne a ešte očakávajú, že budeme hlasovať za ich zákony. Ak chcú, aby opozícia spolupracovala s koalíciou v principiálnych veciach, očakával by som normálne správanie sa. To tu nie je, podľa toho sa zariadime a to berieme na vedomie. Nechceme byť v opozícii ako nejaké bábky, ktoré odložia, keď ich nebudú potrebovať a keď nás budú potrebovať, tak budú s nami spolupracovať. Rešpektujeme, že dochádza k zmene vlády. V parlamente neboli ani zďaleka naplnené predstavy, ktoré opozícia mala,“ vyhlásil Fico.

Stredopravá koalícia sa vykašľala podľa Fica na voličov. „Je to generálny podraz, ktorý urobili na voličoch. Absolútne ich oklamali. V programových tézach nie je dohromady nič, čo nasľubovali voličom. Takto sa mocensky správajú aj k opozícii, ktorá má 71 mandátov v NR SR. My sa podľa toho aj zariadime,“ uviedol Fico. Upozornil, že koalícia sľubuje voličom, že prijme ústavné zákony. „Ako ich chcete prijímať, keď na naše požiadavky odpovedáte: Zvykajte si, je po voľbách? Čakal som normálne správanie. Nie je. Očakávajme, že to bude jasné pretláčanie v parlamente, že to bude kriminalizácia predstaviteľov opozície, privatizácia. Sme na tento spôsob správania sa a aroganciu pripravení,“ vyhlásil.

Na ustanovujúcej schôdzi bude Smer trvať na tom, že predseda parlamentu patrí strane, ktorá suverénne vyhrala voľby. „Rešpektujeme výsledky volieb. Odovzdáme kultúrnym spôsobom moc. Pani Radičovú nebude čakať upratovačka na úrade vlády. Ak s tým bude súhlasiť, budem tam ja, dáme jej pohár šampanského, ale odmietam aroganciu, akú prejavili. Na ustanovujúcej schôdzi sa podľa ich prístupu zariadime. Pomer je 79 ku 71,“ dodal.

Svoju budúcnosť Fico vidí v slovenskej politike. „Smer suverénne vyhral voľby aj napriek brutálnej kampani proti Smeru. Moje miesto je v politike, aby som presadzoval tie veci, ktoré som presadzoval aj posledné štyri roky,“ uviedol. Zároveň dodal, že o tom, koho Smer nominuje na post podpredsedu parlamentu, ktorý mu ponúkla koalícia, rozhodne predsedníctvo strany.

Podľa podpredsedu Smeru Pavla Pašku ich strana si bude nárokovať na posty šéfov NKÚ, Úradu pre verejné obstarávanie, Protimonopolného úradu a Úradu pre ochranu osobných údajov. „Pri arogancii, ťažko povedať, čo sa stane. Trošku som skeptický,“ dodal.

Podľa Figeľa je ponuka pre opozíciu férová

Ponuka postov koalície pre opozíciu je podľa predsedu KDH Jána Figeľa korektná, férová a vyvážená. „Ponuka a podiel je férovejší ako v končiacom sa období,“ povedal Figeľ pred novinármi. Zároveň uviedol, že rodiaca sa koalícia ponúka pomer predsedov výborov 10:9 v prospech koalície, jedného podpredsedu parlamentu pre opozíciu a tiež 15 podpredsedov výborov.

Figeľ nechcel uviesť, kto bude podpredsedom parlamentu za KDH. Uviedol však, že bývalý predseda strany Pavol Hrušovský má na to predpoklady. „Je to jeden z dobrých typov,“ dodal. Figeľ dúfa, že opozícia nezablokuje nástup náhradníkov do parlamentu za členov vlády. „Nikomu a ničomu to nepomáha,“ povedal.

Bugár a Hrušovský už Sulíka „školia“

Koalícia bude musieť podľa predsedu SaS Richarda Sulíka technicky vyriešiť nástup náhradníkov za poslancov NR SR, ktorí sa stanú ministrami a štátnymi tajomníkmi vlády, aby sa tak vyhli možným obštrukciám opozície. „Ak to technicky vyriešime, nebudú obštrukcie môcť byť,“ uviedol.

Sulík sa bude uchádzať o zvolenie za predsedu parlamentu. „Béla Bugár a Pavol Hrušovský mi už pomoc a školenia ponúkli. Vnímam ich ako harcovníkov. Najbližšie tri dni sa chystám študovať rokovací poriadok,“ povedal.