Ficova vláda zvýšila platy Radičovej úradníkom

Vanda Vavrová | 14.07.2010 06:01
ministri a Fico Foto:
Vláda bývalého premiéra Roberta Fica sa postarala o nárast platu skupine úradníkov na Úrade vlády.
Hoci politici pri každej príležitosti zdôrazňujú potrebu šetriť, vybranej skupine štátnych úradníkov z Úradu vlády sa od 1. júla zdvihli tarifné platy o dvadsať percent. V prepočte to znamená zvýšenie ich základného platu o vyše 180 eur mesačne. Daňoví poplatníci tak na platy týchto ľudí vynaložia o 250-tisíc eur viac ako doteraz.

O nárast platov sa postarala ešte Ficova vláda, ktorá vlani zmenila zákon o štátnej službe. Vyššie mzdové tarify získali pracovníci, ktorí zabezpečujú činnosť vlády po odbornej, organizačnej a technickej stránke. Momentálne ide o 91 ľudí. Ich počet kolíše podľa činnosti a potrieb vlády.

Kým napríklad bývalá hovorkyňa vlády Silvia Glendová mala tarifný plat po starom 926 eur, po zvýšení bude mať jej nástupca Rado Baťo základný plat viac ako 1100 eur. K tomu má ako štátny úradník ešte rôzne druhy príplatkov za to, že pracuje nepravidelne, viac ako 8 hodín, cez víkend a sviatky alebo odmeny, ktoré môžu tvoriť až sto percent tarifného platu. Úrad vlády tvrdí, že nenárokovateľné zložky platu sa znižovali. Aké a o koľko však už odmietol spresniť.

Zvýšenie platov pre vybranú skupinu úradníkov navrhovala ešte Ficova ministerka práce Viera Tomanová. Argumentovala, že sa tým len zrovnoprávni postavenie vládnych úradníkov s kolegami v kancelárii prezidenta a Ústavného súdu.

Podľa experta na štátnu službu Ľubomíra Plaia bol Tomanovej postup pri zvyšovaní platov diskriminačný. Ak chcela vláda zlepšiť odmeňovanie úradníkov, mala by podľa neho hodnotiť najmä ich výkonnosť.

Vtedajšie opozičné strany SDKÚ, SMK a KDH zákon, ktorý zvyšoval vybranej skupine úradníkov platy, kritizovali. Označili ho za necitlivý. Podľa nich umožňuje rozdávať peniaze a zvyšovať platy v štátnej správe práve v čase, keď desaťtisíce ľudí bojujú s úplne iným problémom – aby si dokázali udržať prácu a uživiť svoju rodinu.

Koalícia Smer, SNS a HZDS sa postarala aj o úradníkov, ktorí prídu po voľbách o miesta. Štát im bude musieť v tom prípade vyplatiť až tri funkčné platy. To je v prípade šéfov sekcií alebo vedúcich Úradu vlády a ministerstiev okolo 6¤600 eur. Radičovej vláda už minulý týždeň odvolala 13 šéfov služobných úradov. Spolu im štát vyplatí na odstupnom vyše 85-tisíc eur.